2022 yılında e-ticaret faaliyetinde bulunan toplam 548.688 işletme bulunmaktadır. Bu işletmelerin 31.320 adedi, ETBİS'e kayıtlı işletme olarak faaliyet göstermekte olup, ETBİS'e kayıtlı site sayısı 37.256 adede ulaşmıştır. 533.019 adet işletme e-ticaret pazar yerlerinde faaliyet göstermektedir.
Bu yıl dünyada kaç tane e-ticaret sitesi olduğunu merak ediyorsanız, cevabı; dünyada yaklaşık 24 milyon e-ticaret sitesi var!
2023 yılına ait listenin ilk üç sırasında Türkiye'nin en büyük iki e-ticaret pazar yeri Trendyol ve Hepsiburada var! Listede e-ticaret odaklı 20 farklı e-ticaret platformu yer alıyor.
Çin, e-ticaret konusunda dünyanın bir numaralı ülkesidir. Amerika Birleşik Devletleri ise henüz Çin'in gerisindedir. Çin'de e-ticaret hacmi yaklaşık 700 milyar dolar civarındayken, Amerika Birleşik Devletleri'nde bu rakam 350 milyar dolar civarındadır.
Ticaret Bakanlığı'nın "Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi (ETBİS)" 2022 yılı verilerinden yaptığı derlemeye göre, Türkiye'de e-ticaret faaliyetinde bulunan 548 bin 688 işletme bulunuyor.
İlgili 39 soru bulundu
Kullanıcıların en sık paylaştığı maaşlar 22.500 TL ile 32.500 TL arasında değişmektedir. Paylaşılan en düşük E-ticaret Uzmanı maaşı 22.500 TL iken, en yüksek ise 75.000 TL'dir.
Evet, e ticaret sektöründe başarı basamaklarını bir bir tırmanmak mümkün. Günümüzde pek çok işletme sadece e ticaret faaliyetleri ile kazanç sağlamaktadır. Ancak bunu da her işte olduğu gibi uygulanması gereken disiplini uygulayarak başarıyorlar.
En sevilen alışveriş sitesi: Trendyol
Verilere göre, Trendyol, Türkiye e-ticaret pazarının yüzde 27'sini elinde bulunduruyor. İkinci sırada yer alan Hepsiburada onu yüzde 17'lik pazar payıyla izliyor. N11 yüzde 9 payla üçüncü sırada bulunuyor. Gittigidiyor'un yüzde 4, Migros'un yüzde 2 pazar payı bulunuyor.
2022 yılı ilk 6 ayında e-ticaretin genel ticarete oranı %18,5 iken bu oran geçen yılın aynı dönemine göre %3,2 artarak %19,1 olarak gerçekleşmiştir.
Türkiye'de internet üzerinden en sık alışveriş yapılan e-ticaret sitesi Trendyol'dur. İkinci ve üçüncü sırada ise sırasıyla Hepsiburada ve n11 gelmektedir.
İlk iki sıra Trendyol ve Hepsiburada'ya ait
İkinci sırada %17'lik pazar payına sahip olan Hepsiburada yer alırken üçüncü sırada da N11, %9'luk bir payla yer alıyor. İlk üçü takip eden dördüncü şirket Gittigidiyor olurken beşinci sırada da Migros bulunmakta. Bu şirketlerin pazar payları da sırasıyla %4 ve %2.
E-ticaret, çevrimiçi para kazanmanın en önemli yöntemlerinden biridir. Kendi işini kurmak isteyenlerin ilk tercihi olan bu sistem, popüler olduğu kadar para da kazandırır. E-ticaret yaparken imkanlarınıza uygun yöntemler deneyebilir, yolunuzda emin adımlar ile yürüyebilirsiniz.
İnternetten Satış Yapmak İçin Pazaryeri Entegrasyonları
Ülkemizde en çok tercih edilen pazaryerleri; Trendyol, Hepsiburada, N11, Gittigidiyor, Amazon ve Çiçek Sepeti.
eleman.net verilerine göre, E-Ticaret Uzmanı 2024 yılı itibariyle aylık ortalama 28.800 TL maaş alıyor. E-Ticaret Uzmanı, 2024 yılında en düşük 22.800 TL alırken, en yüksek 42.700 TL maaş alıyor. Önceki yıllara baktığımızda E-Ticaret Uzmanı, Temmuz 2023 yılında ortalama 21.100 TL maaş alıyordu.
Trendyol 35 milyondan fazla müşteriye sahip en büyük e-ticaret platformudur.
Mümkündür fakat profesyonel bir görünüm ve hizmet sağlayamazsanız kimse sitenizden alış veriş yapmaz. 1000 TL den başlayıp isteklerinize, yapacağınız işe göre 100 Bin liraları bulan maliyetler ortaya çıkabilir. Basit manada işe başlayıp ticaret yapabileceğiniz bir sistem ortamala 3000-5000 TL arasındadır.
İki dev şirketin internet sitelerinin trafikleri söz konusu olduğunda burada da Amazon'un büyük bir üstünlüğü bulunuyor. Amazon'un aylık 2,2 milyar ziyaretçi sayısına karşılık, Alibaba'nın aylık 867,7 milyon ziyaretçisi bulunuyor.
Evet sermayesiz e-ticaret yapılabilmektedir. Şirket açma, kargo gönderim ücretleri, vergiler gibi başlangıç masraflarını liste dışında tutarak dropshipping, ikinci el ürün satışı, el yapımı ürünlerin satışı gibi farklı iş modellerinden yararlanabilirsiniz.
Soruya net bir cevap gerekirse e-ticaret göründüğü kadar kolay bir iş değildir. Genel manada normal ticaret ne kadar zorsa e-ticaretinde kendine göre farklı farklı zorlukları bulunuyor. Tabii ki her sorunun bir çözümü olduğu gibi e-ticaretin içerisinde bulunan sorunlarında çözümleri bulunuyor.
İlgili alanda lisans eğitimi almak isteyen adaylar, E-ticaret ve Teknoloji Yönetimi bölümünü tercih edebilirler. Bu bölüm Ticari Bilimler Fakültesi içinde yer alır.
Çevrimiçi alışveriş yaptığınızda, banka veya kredi kartı bilgileri, iletişim bilgileri ve adres gibi hassas bilgileri satıcılarla paylaşmış olursunuz. Bilgisayar korsanları bir e-ticaret web sitesine yetkisiz erişim elde ederse bir veri ihlali durumunda bilgilerinizin açığa çıkma riski vardır.
E-ticaret Şirketi Kuruluş Maliyeti
Yaklaşık olarak belirtecek olursak bir şahıs şirketi kurmanın maliyeti, 400 TL'dir. Limited şirket kurmanın yaklaşık maliyeti, 1.800TL civarındadır. Anonim şirket kurmanın yaklaşık maliyeti ise sermaye blokajını saymazsak 2.500 TL civarındadır.
Kullanıcıların en sık paylaştığı maaşlar 42.500 TL ile 47.500 TL arasında değişmektedir. Paylaşılan en düşük E-ticaret Müdürü maaşı 36.500 TL iken, en yüksek ise 112.500 TL'dir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri