İstifa Dilekçesinin, İşçinin Kendi El Yazısı İle Yazdığı ve İradesini Kesin Olarak Açıkladığı Bir Dilekçe Olması Gerekir.
Çalışanın istifa dilekçesini baskı altında imzaladığını iddia etmesi vb. durumları ortadan kaldırmak için istifa dilekçesinin elle yazılmış, ıslak imzalı şekilde teslim edilmesi gerekir.
İstifa etmek için yazılı evrak vermek şart değildir. Sözlü istifalarda geçerlidir. İstifa iradesinin karşı tarafa ulaşmasıyla birlikte iş ilişkisi sona erer.
İstifa dilekçesi, bir çalışanın mevcut işverenine işten ayrılma niyetini bildirdiği resmi bir belgedir. Bu belge genellikle iş sözleşmesinin sona ermesine neden olan bir durumu ifade eder ve belgenin içeriği, işten ayrılma nedenlerini ve istifa tarihini belirtmelidir.
İŞÇİNİN BASKI ALTINDA İSTİFA DİLEKÇESİ İMZALAMASI
İşçi işverenin baskısı ile istifa dilekçesini imzalamıştır. İşçinin baskı altında imzaladığı istifa dilekçesi geçerli değildir. Böyle bir durumda iş sözleşmesinin feshinin işveren tarafından yapıldığı kabul edilir. Bu nedenle işçinin işe iade davası açma hakkı vardır.
İlgili 26 soru bulundu
Yargıtay - Elektronik Posta ile Gelen Dilekçe İşleme Konulur mu? Elektronik Posta ile Gelen Dilekçe İşleme Konulur mu? Elektronik posta ile yapılan taleplerde gerçek manada kimlik tespiti yapılamadığından tarafların hak kayıplarına uğramalarını önlemek amacıyla e-posta ile gönderilen dilekçeler işleme alınmamaktadır.
İşçi bu durumda söz konusu istifasının kabul edilmediğine dair yazıya tekrar herhangi bir şekilde ihtirazi bir kayıt ileri sürmedikçe işyerindeki çalışmasına devam edebilecektir. İstifa işveren tarafından kabul edilmek zorunlu değildir.
Noter onaylı istifa dilekçesi, istifa eden çalışanın niyetini resmi olarak beyan ettiği bir belgedir. Bu dilekçe, istifanın geçerli ve meşru olduğunu doğrulamak amacıyla noter huzurunda onaylanır. Noter onayı, belgenin taraflar arasında geçerli olduğunu ve gerçek kişi tarafından imzalandığını kanıtlar.
Deneme süresi içinde işçi veya işveren, herhangi bir tazminat ödemeksizin ya da süre vermeksizin sözleşmenin feshini (derhal) bildirebilirler. Bunun için, tarafların ayrıca herhangi bir haklı veya geçerli ve geçersiz nedene dayanmaları şart değildir[1].
WHATSAPP KONUŞMALARI KİŞİSEL VERİ NİTELİĞİNDE OLUP HUKUKA UYGUN ŞEKİLDE ELDE EDİLMEDİĞİ TAKDİRDE İŞÇİNİN SÖZLEŞMESİNİN FESHİ HAKSIZ FESİHTİR!
İş sözleşmenizi feshederken istifa dilekçesi vermek zorunda olmadığınızı ifade edebiliriz. Ülkemizde ise, işten hangi nedenle çıkarsanız çıkın, işverenler işçileri istifa dilekçesi imzalatmaya zorlayabiliyor. Ancak, imzaladığınız istifa dilekçelerindeki ifadeleriniz, kıdem tazminatı alıp alamayacağınızı etkiliyor.
İşveren eğer iş akdini İş Kanunu 25. Maddesi 2. Fıkrası gereğince haklı nedenle feshederse işçiye yazılı bildirim yapmasına gerek kalmayacaktır. Bu kapsamda SMS yoluyla bildirim yapılarak ancak 25/2 maddesi çerçevesine giren bir durum söz konusu ise iş akdinin feshi usule uygun olabilir.
İş verenlerin Sosyal Güvenlik Kurumu sistemi üzerinden gerçekleştirdiği işten çıkarma eylemi mutlaka işçiye bildirilmelidir. İstifa dilekçesi olmadan işten çıkarılan işçinin kıdem tazminatına ve ihbar tazminatına hakkı olduğu asla unutulmamalıdır.
Görevine kesintisiz olarak mazeretsiz şekilde 10 gün devam etmeyen kişiler usulsüz istifa etmiş sayılırlar. Mazereti olmadan görevini terk eden memur usulsüz istifa etmiş olur.
İstifa dilekçesi kaleme alınması en kolay olan dilekçelerden biridir. İstifa için dilekçe yazılacağı zaman İK birimine hitaben yazılmalıdır. Dilekçede işe başlanılan tarih ve çalışma süresi belirtildikten sonra kişinin kendi isteği ile o günün tarihini belirterek istifa etmek istediği belirtilmelidir.
İşçi sözleşmeyi sözlü veya yazılı olarak feshedebilir. İş sözleşmesi noter aracılığı ile de yapılabilmektedir. Noterden istifa şeklinde yapılan iş sözleşmesinin feshi, ispat bakımından işçiye kolaylık sağlamaktadır.
Bir istifa mektubu, işe uygun ve resmi bir dille yazılarak elden teslim edilmelidir. Çalıştığınız iş yerinde bir insan kaynakları bölümü varsa ona hitaben, yoksa genel müdürlük ya da doğrudan işverene hitaben yazılabilir.
Bu dilekçe işverene PTT, kargo ya da noter aracılığı ile iletilerek aynı gün derhal iş akdi feshi yapılabilir. Yani ihbar süresini beklemeye gerek yoktur.
Elektronik Posta ile Gelen Dilekçe İşleme Konulur mu? Elektronik posta ile yapılan taleplerde gerçek manada kimlik tespiti yapılamadığından tarafların hak kayıplarına uğramalarını önlemek amacıyla e-posta ile gönderilen dilekçeler işleme alınmamaktadır.
İşçi çalışırken alınan istifa dilekçelerinin de geçerliliği bulunmamaktadır.
Feshin geçerli nedene dayandığının ispatı işverene aittir. İşveren öncelikle fesih işleminin şekli (biçimsel) koşullarına uyduğunu, daha sonra ise esas yönünden fesih nedeninin geçerli olduğunu kanıtlamalıdır. Karinenin tersini iddia eden tarafın bu iddiasını ispat etmesi gerekir.
İstifanın kabul edilmesi veya yerine birinin gelmesinin bir aydan fazla sürmesi halinde memur üstüne haber vererek görevini bırakır. Memur, yazılı müracaat şartı aranmaksızın Kanun'un 94'üncü maddesi uyarınca çekilmiş sayılır. ile ilgili atamaya yetkili amirden onay alınır.
📌 İşten neden ayrıldığını bir cümle ile açıklamalıdır. 📌 Son olarak dilekçede işten ayrılacak kişinin imzası bulunmalıdır. 📌 Sağ alt köşeye Ad Soyad, T.C. Kimlik No ve Tarih Yazılmalı.
İşçinin istifa tarihi itibarı ile kullanılmamış yıllık ücretli izin alacağı, hafta tatili, fazla çalışma ücreti gibi hakları varsa işveren bunları işçiye ödemek zorundadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri