Filistinli bir ailenin ortalama beş kişiden oluştuğu düşünüldüğünde ise Türkiye'de yaklaşık 2 bin 500 eski Filistinli olduğu tahmin edilmektedir.
Tarihi Filistin topraklarında 1948'de İsrail devletinin kurulmasıyla topraklarından sürülen Filistinliler, bugün “dünyanın devleti olmayan en kalabalık halkını” oluşturuyor. 2022 verilerine göre dünyada yaklaşık 14 milyon 300 bin Filistinli var. 14 milyonun sadece 5 milyon 350 bini Filistin topraklarında yaşıyor.
Filistinli insan hakları kuruluşu Addameer'e göre, İsrail hapishanelerinde yatan Filistinlilerin sayısı arttı ve 6 Kasım itibarıyla 7 bin kişiyi buldu. Bunlar arasında 80 kadın ve 18 yaşın altındaki 200 çocuk var.
Filistin‟in adı bilinen ilk sakinleri, Tevrat‟a göre dünyanın en eski milleti olan ve İslâm tarihçilerinin Arapların atası olarak kabul ettiği Amâlika kavmi idi.
Türkiye, Filistin halkıyla yüzyıllar öncesine giden ortak bir tarihe ve yakın kültürel ve sosyal ilişkilere sahiptir. Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) ile 1975 yılından itibaren resmi ilişkilerini sürdüren Türkiye, 15 Kasım 1988'de sürgünde ilan edilen Filistin Devleti'ni ilk gün tanıyan ülkeler arasında yer almıştır.
İlgili 27 soru bulundu
Filistin'in Türkiye'ye yaptığı son ziyaret, Dışişleri Bakanı Riad Malki'nin 25 Ekim 2018'de yaptığı ziyaret olmuştur. Bu ziyarette Türkiye-Filistin Ortak Komitesi Birincisi Toplantısı yapılmıştır. Ayrıca Türkiye, Filistin'de ulusal birliğin sağlanmasını desteklemektedir.
Arapçada Filistin (فلسطين) kelimesi için Filistin, Filastin veya Falastin denir. Moshe Sharon'un yazısına göre, Araplar Büyük Suriye'yi 7. yüzyılda ellerine geçirdiği zaman, Bizanslıların koydukları isimleri kullanmaya devam ettiler. Dolayısıyla Filastin kelimesinin kökeni Roma ve Semitik İbranice'den gelmektedir.
Demek oluyor ki, Filistinliler bugünkü Filistin'e Girit'ten gelmişlerdir ve onlar, orijin olarak, Hint-Avrupai kavimlerden biridirler.
2003 yılında örgütler Filistin Güvenlik birimlerine dahil edildi. Genel kolluk da dahil olmak üzere çeşitli faaliyetlerde bulunur. 2007 itibarıyla toplam gücün yaklaşık 42.000 askerden oluşmaktadır.
İsrail vatandaşı olan Filistinlilerin çoğu İbranice ve Arapça olmak üzere iki anadile sahiptir.
Neredeyse iki bin yıl önce bugün İsrail olarak adlandırılan topraklardan Romalılar tarafından kovulan Yahudiler, dünyaya dağılarak azınlıklar hâlinde yaşarken kendilerine özgü inançlarını ve kültürlerini korumaya çalışmıştır. Yahudiler bazı ülkelerde hoş karşılanmış, komşularıyla uzun süre barış içinde yaşamıştır.
Tarih boyunca çeşitli Yahudi devletler doğmuştur. Başlangıçta, Musa önderliğinde Mısır'dan çıkan İsrailoğulları Kenan topraklarına yerleşti. Uzun yıllar yan yana yaşayan İsrailoğulları'nın on iki kavmi birbirlerinden bağımsız olarak yaşıyordu.
Filistin, Orta Doğu'da, Akdeniz kıyısında yer almaktadır. Kuzeyde Lübnan, doğuda Ürdün, güneyde Mısır ve batıda İsrail ile sınırlıdır. Filistin toprakları şu anda Batı Şeria ve Gazze Şeridi olarak bilinen iki ana bölgeden oluşmaktadır.
Filistin'de resmî dil Arapça olduğundan alfabe öğretimi konusunda bazı güçlükler yaşanmaktadır.
2022 itibarıyla, İsrail'in nüfusu tahmini olarak 9.459.260 idi ve bunların %74,2'si sivil hükûmet tarafından Yahudi olarak kaydedildi.
Filistin'in bağımsız bir devlet olarak resmi bir savaş uçağı filosu yoktur. Filistin, tarih boyunca çeşitli dönemlerde farklı askeri gruplar ve güçler tarafından temsil edilmiş olsa da, bağımsız bir orduya sahip bir devlet değildir.
Sivil Polis, Oslo Anlaşmaları sürecinin bir bölümü olan Gazze-Eriha Anlaşmasının Mayıs 1994'te imzalanmasıyla Genel Güvenlik Servisi şemsiyesi altında resmen kuruldu. 10.000'den fazla subay ile kurulan bu teşkilat, Filistin Ulusal Güvenlik Güçlerinin en büyük ikamesi oldu.
Filistin toprakları 1948'den önce Mısır ve Ürdün tarafından işgal edilirken 1967'deki Altı Gün Savaşı'ndan sonra ise İsrail tarafından işgal edilmiştir. Şubat 2020 itibarıyla 5.051.493 nüfusla dünyada en çok nüfusa sahip 121. devlet olmuştur. (172.) 14,750 milyar $ (123.)
Filistin Devleti'nin 2023 yılı için tahmini güncel nüfus sayısı 5,101,414'tür. Ülke nüfusunun yaş ortalaması 21'dir. Etnik yapısı Filistinli Araplardan ve Yahudilerden oluşmaktadır. Genel nüfusun küçük bir kısmını Çerkezler oluşturur.
Filistin, 1516'dan 1917'ye kadar Osmanlı İmparatorluğu'nun bir parçasıydı. 1917'de, I. Dünya Savaşı sırasında, İngilizler Kudüs'ü ele geçirdi ve Filistin'in Osmanlı İmparatorluğu'ndan ayrılmasına yol açtı.
Kudüs Muharebesi, I. Dünya Savaşı'nda İtilaf Kuvvetleri karşısında Osmanlı Ordusunun yenilgi ile sonuçlanan muharebe.
Bölgeler arasındaki çeşitliliğe rağmen geleneksel yemeklerin çoğunda ana malzeme olarak; zeytinyağı, fasulye, baklagiller, mevsim sebzeleri, et ve balık ürünleri kullanılmaktadır. Filistin'in en ünlü yemekleri arasında ise falafel, maklouba, humus, mujaddara, musakhan ve mansaf öne çıkmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri