Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Kamil Yılmaz, Türkiye'de hafızlık diploması almış 121 bin 294 kişi bulunduğunu ancak bunların ancak yarısı kadarının diyanet teşkilatında çalıştığını bildirdi.
Dr. Ali Erbaş, Türkiye'de hafızlık belgesine sahip yaklaşık 160 bin hafız olduğunu dile getirerek, "Bu ülkenin insanlarının yüzde 1'i hafız olsa 820 bin hafız eder ama bizim şu anda hafız sayımız binde 2'ye denk geliyor, bu yeterli değil” dedi. Diyanet İşleri Başkanı Prof.
Peygamberler Şehri Şanlıurfa'nın Kulağı Çınlasın
Rize İl Müftüsü İlyas Serenli, Rize'nin nüfusa oranla Türkiye'nin en çok hafız yetiştiren illeri arasında birinci sırayı aldığını söyledi.
Hafızlar Allah yolunda ilim gören ve İslam dininin kitabı Kuran-ı Kerim'i koruyan muhafızlardır.
“Ortaokul/İmam-Hatip ortaokulu 5. 6. ve 7. sınıf öğrencilerinin velisinin yazılı başvurusu üzerine bir eğitim ve öğretim yılı Diyanet İşleri Başkanlığının açmış olduğu Hafızlık Eğitimine devam etmelerine izin verilir.
İlgili 37 soru bulundu
Çocuklar 6 yaşına geldiklerinde ise, yazı okumaya, yazı ile cümleler kurma duyarlılığı başlar. Eğer çocuk 3,5-4 yaşında Kur'an dinleme ve ezber yapma süreci yasamışsa, 6 yaşından sonra da ezberlediği Kur'an'ı harflerle de okuyup hafızlığını sürdürebilir.
Öğrencilerimizin ilkokula erken yaşta başlamaları ve 4.sınıftan sonra hafızlık eğitimine alınmaları dolayısıyla hafızlık eğitiminin başlangıcı takriben 10 yaşına tekabül etmektedir. Öğrencilerimizin yaşlarının küçük olması yatılı olmalarını zorlaştırmakta ve yatılıya adaptasyonda zorluk meydana getirmektedir.
Bir öğrenci için bir aylık burs bedeli 1000 TL. Dokuz aylık burs bedeli 9000 TL dir.
Ve nazil olmaya başladığı ilk günden itibaren Yüce Rabbimizin kelamı olan Kur'an-ı Kerim ezberlenmeye başlanmıştır. Kur'an'ın tamamını ezberleyene de hafız denilmiştir. Peygamberimiz (s.a.v.) bizzat hafız olup Asr-ı Saadet'ten günümüze kadar Kur'an-ı Kerim hafızların hıfzlarıyla taşınmıştır.
Kur'an ezberlemek zihinsel egzersiz yapmak gibidir. Ezberlemeye çalıştığın sayfayı ne kadar çok tekrar edersen nöronlar ve beynin arasındaki bağ o kadar güçlü olur. Böylelikle beyninin hafıza kapasitesi artar. Bunu hafıza çipini 16 GB'tan 128 GB'a çıkarmak gibi düşünebilirsin.
2 yaşında Kur'an okudu 4 yaşında hafız oldu. Bint Ahmet Toma, Kur'an-ı Kerim'i ezberledi.
Hafız Osman Efendi, yazdığı çok sayıda her türden yazıları, bilhassa Mushaf-ı şerifleri ve yetiştirdiği çok değerli ve çok sayıda çırakları sebebiyle hüsn-ü hat tarihinde büyük bir şöhrete sahiptir. Yetiştirdiği talebe sayısı göz önüne alınınca bilhassa bu yönüyle de Hz. Hafız gerçekten erişilmez bir rekorun sahibidir.
6 yaşındaki Muhammet Türkiye'nin en küçük hafızı
Hafız olmak, Allah'ın insanlara gönderdiği 30 cüzü, 600 sayfalık mesajı ezberlemek zor ve meşakkatli bir çaba gerektiriyor. Klasik yöntemlerle genellikle 3 yıl, büyük bir uğraş verilirse 8-10 ayda Kur'an-ı Kerim ezberlenebiliyor.
Kayseri'de yaşayan Emin Candan, gençliğinden beri sahip olduğu hafız olma hayalini, emekliliği sonrası 67 yaşında gerçekleştirdi. Gençlik yıllarında Kur'an-ı Kerim'i ezberleyip hafız olma hayali kuran 68 yaşındaki Candan, çeşitli sebeplerden dolayı bu hayalini gerçekleştirememiş olmanın yıllarca burukluğunu yaşadı.
Normalde hafızlığın yaklaşık 3-4 yılda tamamlandığını anımsatan Aşkın, "1 sayfayı en fazla 15 dakika içinde, 20 sayfayı 6-7 saat içinde ezberliyordum. Normalde hafızlar ezberlerini yaklaşık 3-4 senede tamamlıyor, benimki kısa bitti.
Rivayetlere göre Osmanlı devleti zamanında hafızlık yapan kişi son sayfasını verdikten sonra hocası üzerine bir bardak su döküp “Gaflet uykusundan uyan ey güzel evladım artık hafız oldun.” Dermiş. Bu geleneğin devamı olarak bizde değerli öğrencimiz Ayşe ÜNAL'ın hem son dersini dinlettik hemde âdetleri yerine getirdik.
Mustafa Karataş: "Hafızlık eğitimi erken yaşlarda, altısında, yedisinde başlar. Çocuğun zekasının en cevher dönemi o zamandır. 15 yaşından sonra hafızlık eğitimi olmaz. Kur'an öğrenmeye gelince, bıraksınlar vatandaşın çocuğu ne zaman isterse, o zaman öğrensin.
“Hâfız olup da Kur'ân okuyan kimse meleklerle beraberdir” hadisinde bildirildiği gibi, hâfız her an meleklerle birlikte, meleklerin arasında, meleklerle içiçedir. Çünkü meleklerin en çok ilgi duydukları olay, Kur'ân'ın okunduğu ve dile getirildiği yerlerdir.
Gaziantep'te Hoşgör Fatih Kur'an Kursu'nda hafızlık eğitimi alan 14 yaşındaki İshak Mermer, 8 ay gibi kısa bir sürede Kur'an-ı Kerim'i ezberleyerek hafızlar listesine ismini yazdırdı.
Kur'an-ı Kerim'in dörtte birini ezberleyerek "çeyrek hafız" olan 6. sınıf öğrencileri ise müfredat dersleri ile hafızlık çalışmalarının büyük bir gayretle sürdürüyor.
Arşiv. Türkiye'de bu sene Kur'an kurslarında eğitim alan veya kendi imkanlarıyla Kur'an-ı Kerim'i ezberleyen 8 bin 695 öğrenci hafız oldu. 2021-2022 eğitim öğretim yılında Türkiye genelindeki 1704 Kur'an kursunda 73 binden fazla öğrenci hafızlık eğitimi aldı.
Gaziantep'te Adil Sani Konukoğlu Camii'nde görev yapan ve genç yaşından beri hafız olmak isteyen ancak çeşitli nedenlerle hafızlık hayalini bir türlü gerçekleştiremeyen uzman imam hatip Mehmet Fırat, hafızlık hayalini 45 yaşında gerçekleştirdi.
Hafızlık Tespit Sınavı sözlü olarak yapılacak ve 70 puan alan aday başarılı olacak. Hafızlık sınavında sorulan sorularda kolaydan zora doğru ilkesi tercih edilecek.
kuran 30 cüz. 30 ayrı (ama birbiriyle aynı zamanda bütün) bölümden oluşuyor. her bölüm yani her cüz, 20 sayfadan müteşekkil. dolayısıyla ortalama 600 sayfadan bir kitaptan bahsediyoruz. hafızlık yapacak kişi birinci gün 1. cüzün en son sayfasını (yani 20. sayfayı) ezberler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri