Kompresyon Kaçağı Nasıl Anlaşılır ? Aracın kompresyon kaçırdığı, motor gücünün azalmasından (çekişin düşmesi), yakıt sarfiyatının aşırı artmasından, motorun yağ yakmasından – yağ eksiltmesinden, egzozdan gri-mavi duman atmasından vb. anlaşılabilir.
Kompresyon kaybı, normal motor aşınması ve yıpranmasının neden olduğu bir veya daha fazla silindirdeki sızıntının bir sonucudur. Motorun bir silindirinde kompresyon kaybı yaşarsanız, teklemeye ve kötü araç performansına neden olabilir. Güç çıkışındaki azalma, yıpranmış iç parçaların bir işaretidir.
Motor kompresyon ölçümü için aracı ısıttıktan sonra benzin pompasının sigortası sökülür ve devamında bujiler sökülür. Bujiler alındıktan sonra kompresyon test göstergeleri buji yuvalarına takılır ve marş basılır. Kısa marş sonunda göstergedeki değerlere bakılarak silindirlerdeki basınç dağılımı bulunur.
Kompresyon testi Silindir içerisinde piston ve silindir kapak arasındaki basınç kaybını ölçer bu test her bir silindir için ayrı ayrı yapılır.Silindirler arasındaki fark genelde %20-25 arasında olmalıdır. Aksi taktirde sillindirlerdeki kompresyon basınç kayıpları yanma odasındaki problemlerin habercisidir.
Araç motorlarının tipi her ne olursa olsun, kullanım amacı aracı istenilen güç ve hızda hareket ettirebilmektir. Kompresörlerin amacı da tıpkı motorlar gibi, modeli ve tipi her ne olursa olsun temel amacı atmosferde bulunan havayı sıkıştırmak ve vakumlama işlemini gerçekleştirmektir.
İlgili 23 soru bulundu
Kompresyon Kaçağı Nasıl Anlaşılır ? Aracın kompresyon kaçırdığı, motor gücünün azalmasından (çekişin düşmesi), yakıt sarfiyatının aşırı artmasından, motorun yağ yakmasından – yağ eksiltmesinden, egzozdan gri-mavi duman atmasından vb. anlaşılabilir.
Kondansatör çalışıyor gibi görünüyor, ancak sistem sıcak hava üflüyorsa klima arızasının her an meydana gelebileceği beklenmelidir. Arızalı bir kompresör, soğutucuyu sistemden pompalayamaz ve bu da soğutma gücü eksikliğine neden olur.
Dizel motorlarda kompresyon basıncı genelleme yapılarak söylenirse 350 – 500psi (24-35 bar) civarındadır. Kompresyon test basıncı 270psi – 18 bar değerinin altına düşmemelidir. Ayrıca silindirler arası kompresyon basınç farkı 75 psi – 5 bar'dan fazla olmamalıdır.
Silindir kaçak testi, kompresyon testinde olduğu gibi buji yuvasından yapılır. Buji yuvasına uygun bir aparat takılarak sente durumunda silindirin içine basınçlı hava verilmektedir. Silindir içinde bulunan basınçlı havanın yanma odasında bazı noktalardan kaçıp kaçmadığına bakılır.
Birçok hava kompresöründe hava içerisindeki suyu gideren su separatörleri bulunur. Ancak kompresörünüzden çıkan hava, genellikle kompresörünüzün etrafındaki ortam havasından daha sıcaktır. Bu sıcak hava borularda soğuduğu için giderilmesi gereken nem yoğuşarak borularda birikir.
Yağ sızıntısı, emiş hatlarında sıkışan yağyada yağ pompası arızası gibi sebepler kompresörün arızalanma sebepleriarasındadır. Sistem içerisinde bulunmaması gereken hava,nem, kir, asit, ısı gibi durumların sistem içerisinde bulunmasından dolayıarızalar meydana gelebilir.
Çoğu hava kompresörü 5 ila 6 bar gerektirir. Hafif ila orta derecedeki seçeneklerden herhangi bir hava kompresörü ise 6 barı rahatlıkla idare edebilecek güçtedir.
Kompresyon Testi: Bir iskemlede oturan hastanın başı tepe noktasından iki elle aşağıya doğru bastırılır. Kola yayılan ağrı olması ya da mevcut ağrının artması testin pozitif olduğunu gösterir. Bu test, nöral forameni daraltarak spinal sinir üzerine bası yapan durumlarda pozitiftir.
Silindir Kaçak Testi:Silindir kaçak testi, sente konumunda olan silindirin buji yuvasından yanma odasına basınçlı hava vermek suretiyle hava kaçaklarının yerini ve kaçağa sebepolan arızalı parçanın kesin tespit edilmesi için yapılır.
Piston segmanları ile silindir gömleği arasında oluşan boşluk, kompresörün kartere hava kaçırmasına ve karterdeki yağın hava çıkışından tanka doğru ilerlemesine yani yağ vermeye (taşınıma) sebep olmaktadır. Fazla yağ, hava kurutucu tahliye valfinin arıza göstermesine sebep olabilir.
Motor kendini yeteri kadar soğutmuyorsa ve aşırı ısınmadan dolayı motor hararet göstergesi sürekli veya düzensiz olarak yanıyorsa araç conta yakmış olabilir. Düşük yakıt verimliliği, kararsız rölanti, tekleme, gaz yememe ve stop etme gibi problemler conta yakmanın en hissedilir belirtileri arasında yer alıyor.
Hava kompresörü veya hava hattı kaçaklarını tespit etmek için en güvenilir araç, ultrasonik akustik dedektördür. Bu dedektörler, hava kaçaklarıyla ilişkilendirilen yüksek frekanslı tıslama seslerini tanıyabilir.
Conta Yanıksa Nasıl Anlaşılır? Yanık conta testi sırasında contanın yanık olduğunu anlamak oldukça kolaydır. Eğer gösterge yeşil renk görünüyorsa bu contanın sağlam olduğunu gösterir. Ancak gösterge kırmızı renkte veya başka bir belirgin renkte ise bu contanın yanmış veya hasarlı olabileceğini gösterir.
Şöyle ki, kompresörler yılda en az bir defa periyodik denetime tabi tutulmalıdır. Buna ek olarak herhangi bir şekilde üst sınır getirilmiş değildir. Buradan da anlaşılacağı üzere şüphesiz ki yılda bir defadan fazla da kompresör denetimi yapılmasında herhangi bir sakınca yoktur.
Kompresörlü araç buzdolabı 12Volt ile çalışıyorsa; 60/12 = 5 Amper, Kompresörlü araç buzdolabı 24 Volt ile çalışıyorsa; 60/24 = 2,5 Amper, Akım çekerler.
Kompresör, pnömatik çalışma sistemiyle basınçlı havanın gerekli olduğu ortamlarda hava ihtiyacını sağlar. Motordan gelen hareket kompresör içinde bir vakum oluşturur. Emilen hava, kompresör içinde küçük bir hacme hapsedilir ve yüksek oranda sıkıştırılır. Sıkıştırma oranına bağlı olarak basınç yükselir.
Vidalı tip Kompresörlerin Vida grubu ömrü genel olarak 20.000 Çalışma Saatidir.
Kompresöre giren sıvı akışkan yağın ısısını düşürerek viskozitesini etkiler ve kompresörün kısa zaman aşınmasına sebep olur. Sıvı giren akışkan miktarının fazla olması, yağın köpürerek hacminin artmasına, kompresörün emiş ağzına kadar yükselerek silindire sıvı akışkan ve yağın girmesine sebep olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri