Dünyadaki diğer ülkelere göre 'mağara cenneti ülke' durumunda olan yurdumuzda yaklaşık 40.000 adet mağara bulunmaktadır.
Türkiye'de yaklaşık 40.000 adet mağara bulunmaktadır. Ülke topraklarının %40'ı mağara oluşumuna elverişli yapıdadır. Çoğunluğu Batı ve Orta Toroslar'da olmak üzere 1100 mağaranın incelenmesi tamamlanmıştır.
İstanbul'un 22 kilometre kuzeybatısında Küçükçekmece Gölü'nün 1.5 kilometre kuzeyinde, Altınşehir mahallesi civarında ve Kayabaşı-Şamlar Köyü yolu üzerinde yer alıyor. Denizden yüksekliği ortalama 15 metre olan mağaralar, 1838'den günümüze dek birçok jeolog ve antropolog tarafından incelendi.
İlgili 30 soru bulundu
İldeki mağaraların büyük bir çoğunluğu da bu kireçtaşı formasyonları içinde gelişmiştir. Antalya'da yaklaşık 500 kadar mağara tespit edilmiştir.
Ülkemizin % 40'ı, mağara oluşumları aşısından önemli bir nitelik olan karstlaşmaya uygun kayalardan meydana gelmiştir. Erimeye uygun kayaların kapladığı alan ve bu alanlarda tespit edilen mağara sayısının oranına göre Türkiye'de 20.000'den fazla mağaranın bulunabileceği öngörülmektedir.
Yeri: Isparta Yenişarbademli İlçesi Yenişarbademli'nin 11 km. batısında yer almaktadır. Pınargözü Mağarası 16.000 metrelik uzunluğu ile Türkiye'nin en uzun mağarası konumundaki Pınargözü Mağarası bu özelliği ile de Kızıldağ Milli Parkı'nın en önemli kaynak değeri, tescil sebebini oluşturmaktadır.
Ankara İli, Güdül İlçesi, Kirmir Çayı kenarında İnönü mevkiinde bulunan, Bizanslılar döneminden kaldığı tahmin edilen, dağın içini oymak suretiyle yapılan bu mağaralarda, merdivenlerle kat kat yukarılara çıkılmaktadır.
İlçeye yaklaşık mesafesi 18 km ilçenin güneyinde yer alan Yardibi Köyünde yapılan çalışmalarda Örülü Mağara olarak adlandırılan alanda Orta Çağ'da kullanılan bir mağara tespit edilmiştir. Örülü Mağara olarak adlandırılan mağaranın içi oldukça geniş olup mağara girişi taş duvarlarla örülmüştür.
Trabzon'un Düzköy ilçesinde, dünyanın en uzun 2'nci mağarası olan, sarkıtları, dikitleri, deresi, şelaleleri ve göletleri ile ilgi çeken Çal Mağarası'na yılın 11 ayı 182 bin 511 turist geliyor. 'Yer altındaki saklı cennet' olarak nitelendirilen mağara, corona virüs salgını tedbirleri kapsamında ziyaret ediliyor.
Özellikle mağaranın son kesimlerindeki bu gölcüklerin derinliği 1 metreyi bulmaktadır. Oluşum halen devam etmekte olup, 1 cm'lik dikit ve sarkıt tam 12 yılda oluşmaktadır.
Perovo-Speleo Kulübünün araştırması sırasında, 2212 metre derinliğiyle dünyanın bilinen en derin mağarası olan Veryovkina'nın 1100 metre derinliğinde, bir kişinin cansız bedeni ile karşılaşıldı.
1880 m rakımından toplanan sular düden-mağaranın içinden geçerek Sugözü köyü civarında yüzeye çıkar, Dragon Çayı'na (Kocaçay) karışır. Mağaranın başlangıc noktasının 1 km uzağında Türkiye'nin en derin 1. mağarası Peynirlikönü Düdeni (-1429 m) yer alır.
Hatta uzmanlarının incelemelerine göre bu mağaranın büyük bir bölümü keşfedilemedi ve bambaşka canlı organizmalarının olduğunu belirtiyorlar. Hang Son Doong, diğer anlamıyla "dağ nehir mağarası", orta Vietnam'da bir bölgede bulunuyor.
Konya'nın Güneysınır ilçesinde yer alan Güvercinlik (Güneysınır) Mağarası'ndaki perde sarkıtların, dikitlerin ve diğer büyük jeolojik oluşumların yer aldığı büyük salona ulaşmak için 130 metrelik bir dikey iniş yapmak gerekiyor. Bu nedenle bu mağaraya ancak mağaracılık ve dağcılık konusunda uzman kişiler girebiliyor.
Ülkemiz de mağaralar açısından oldukça zengin. Toros Dağları'nda, İç Anadolu'da, Güneydoğu Anadolu'da, Trakya'da ve Anadolu'nun kuzeybatısında arazi yapısının da etkisiyle binlerce mağara oluşumuna rastlamak mümkün.
Dünyanın bilinen en eski mağara resmi Endonezya'nın Sulawesi Adası'nda bulundu. Koyu kırmızı aşı boyasıyla çizilmiş resmin başrol oyuncusu, en az 45 bin 500 yaşındaki bir Visaya yaban domuzu.
Isparta'nın Eğirdir ilçesinde bulunan İnönü Mağarası, şehrin turizminde önemli bir yere sahiptir. Sarıidris Köyü'nde bulunan mağarayı yıl içerisinde birçok turist tarafından ziyaret edilmektedir. Mağaranın toplam uzunluğu 227 metredir.
Resmin bulunduğu Leang Tedongnge mağarası Sulawesi Adası'nda, dik kalker kayalıklarla çevrili uzak bir vadide yer alıyor. Yağmurlu mevsimlerde sık sık sel yaşanması sebebiyle yalnızca kurak mevsimlerde erişim sağlanan bölgede yaşayan Bugis topluluğu üyelerinin de daha önce mağara resmini görmedikleri belirtildi.
Mağaralar görev ve yapılarına göre düden veya obruk diye tarif edilir.
Bu hükümdar, Putperestlik dinine bağlı kalmalarını, aksi takdirde kendilerini öldürteceğini söyleyerek birkaç günlük zaman verir. Köpekleri Kıtmir ile birlikte bu yedi genç ölümden kurtulmak için verilen süreden faydalanarak kaçarlar ve bu mağaraya sığınırlar. Allah tarafından kendilerine 300 yıl süre bir uyku verilir.
Bugüne kadar 11 gezegen ve uyduda 3.500'ün üzerinde potansiyel mağara tespit edildi. Bu gök cisimleri arasında Ay, Mars ve Jüpiter ile Satürn'ün uyduları da var. Hatta kuyruklu yıldızlar ve asteroitlerde de mağara oluşum süreçleri tespit edildi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri