İlk olarak kuru meyveleri saklayabileceğimiz kuru ve serin bir yer bulmaktır. Kış aylarında bu biraz daha rahat olmaktadır. Ama yaz aylarında kuru yer rahatlıkla bulunabilir ama serin yer konusunda sıkıntı yaşayabiliyoruz. Bu soruna ilk akla gelen çözüm buzdolabı veya buzlukta saklamaktır.
Olgunlaşan kayısıları yıkayın, çekirdeklerini çıkarın ve Koroplast Kilitli Poşetin içine koyun. 12 aya kadar derin dondurucuda sakalayabilirsiniz.
Kuru Kayısı için ideal saklama koşulları tüm kuru meyvelerde olduğu gibi kuru, karanlık ve serin ortamlardır. Bu nedenle kuru kayısıyı saklamak için buzdolabını tercih etmek doğru olacaktır.
Genel olarak Gün kurusu kayısı serin ve kuru bir yerde muhafaza edilmelidir. Ancak böyle bir imkana sahip olmadığınızda mümkünse buzdolabında kuru olarak saklanmalı, tüketmek istediğinizde ise yiyeceğiniz miktar kadar yıkanıp nemlendirilerek tüketilmelidir.
Kayısıları plastik bir torbaya veya kaba koyun. Zaten olgun bir meyveniz varsa oda sıcaklığında saklamak bozulma sürecini hızlandırabilir. Kayısıları soğutun. Meyveyi mümkün olduğu kadar uzun süre korumak için, kayısıların bulunduğu poşeti veya kabı buzdolabına koyun.
İlgili 44 soru bulundu
Buzlukta yada Derin Dondurucuda Kuru Meyve Nasıl Saklanır
Eğer buzluğa yada dondurucuya koyduğumuz kuru meyveler bir kerede tüketeceğimizden çok ise bir kap içerisinde kat kat dizmemiz gerekecektir. Dizerken bir birine katmanların yapışmasını engellemek için buzdolabı poşeti yada kese kağıdı kullanılabilir.
Taze kayısılar iyice yıkanır, ortadan ikiye ayrılır ve çekirdekleri çıkarılır. İki litre su ile birlikte tencereye konularak pişirilmeye başlanır. Kayısılar yumuşayınca şeker ilave edilir. İstenirse kabuk tarçın ve karanfiller eklenir.
Gün kurusu olarak kurutulan kayısılarda kimyasal riski daha düşüktür. Olası toz topraktan arındırmak için bu kayısılarda yıkanabilir ya da doğrudan tüketilebilir. Bu tercihe kalmıştır.
Gün kurusunun tadı sarı kuru kayısıya göre daha tatlıdır. Bunun sebebi ise gün kurusunun dalından toplanan kayısı meyvesinin tamamen olgunlaşmış halinin kurutulması işleminden dolayıdır. Bu sebeple şeker oranı gün kurusunun daha fazladır. Sarı kuru kayısının tadı ise biraz daha mayhoştur.
Zengin A vitamini sayesinde, göz sağlığı için de oldukça yararlı bir gıdadır. Ciltte meydana gelen kaşıntılı döküntülerin tedavisinde de gün kurusu oldukça etkilidir. Doğurganlık üzerinde de olumlu etkileri olan gün kurusunu, hamilelik döneminde de rahatlıkla tüketilebilen bir gıdadır.
Kuru kayısının saklanması diğer tüm kurutulmuş meyvelerde olduğu gibi kuru, serin ve karanlık bir yerde olmalıdır. Buzdolabı bunun için idealdir. Ağzı kapalı hava almayan bir kapta kuru kayısılar güvenle muhafaza edilebilir.
Konsantrasyonu artırır ve stresin etkisini azaltır. Karaciğerin onarılmasına yardımcıdır. Gün kurusu bağırsak ve mideyi korur, hazımsızlık ve sindirim problemlerinde etkilidir. Kan yapıcı etkisi nedeniyle kansızlık sorunu olanlara tavsiye edilir.
Kuru kayısı ile neler yapılabilir?" denilince akla reçeli, marmelatı, kompostosu🥤🍹, hoşafı🥤🍹, suyu🥤 yanında pek çok tatlı yapımında malzeme olması gelir. Kuru kayısı tatlısı (Malatya) başrolü aldığı nefis bir lezzettir. Cevizli sağlıklı tariflerden sayılır.
Meyve kurutma işlemini açık havada tamamladıysanız havanın nemli olma ihtimalinden dolayı meyvelerinizi küflenme riski bekliyor olabilir. Bu nedenle açık havada kurutulan meyvelerin son olarak düşük ısıya ayarlanan fırında ısıtılması ve saklama aşamasına öyle geçirilmesi gerekir.
- Kurutma metodu adına çok yumuşak ve çok sert olmayan kayısıların tercih edilmesi önemlidir. - Kayısılar, güneş gören ve temiz bez serilen bir yerde konulmalıdır. - Kayısıların çekirdekleri alınmadan bezin üzerine dizilmeli ve 3 gün civarı beklenmelidir. Daha fazla ihtiyaç duymaları halinde 2 gün daha bekletilmelidir.
Organik kuru meyvelerin saklanması konusunda belki de en önemli nokta sıcaklıktır. Organik kuru meyveler sıcak ve nemli ortamlarda kolaylıkla bozulabilen gıdalardır. Bu sebeple serin ve nem oranı düşük ortamlarda saklanması gerekmektedir. Sıcaklık 15-20 dereceyi geçmemeli, nem oranı yüzde 70-75'in altında tutulmalıdır.
Kayısı, taze ve kuru olarak ara öğünde rahatlıkla tüketilebilir. Süt ve yoğurda karıştırılarak veya badem, ceviz gibi kuruyemişlerle birlikte yenilebilir. Kayısı kurutularak, konserve yapılarak, reçel ve marmelat şeklinde ya da dondurularak daha sonra da tüketilebilir.
İçeriğinde A, C vitamini ile demir, fosfor, potasyum, kalsiyum mineralleri barındıran gün kurusu bağışıklık sitemini de destekler. Kansızlığa karşı da faydalı olan gün kurusu yüksek potasyum içeriği sayesinde kalp koruyucu etkiye sahiptir.
Yaş ve kuru olarak tüketilebilen kayısı sindirimi kolaylaştırıyor, tokluk hissi sağlıyor, kilo kontrolüne yardımcı oluyor ve kabızlığa iyi geliyor.
Kayısıyı kurutmak için en çok kullanılan yöntem, güneşte kurutmaktır. Kayısı güneşin altında bekletildiğinde suyu emilir ve rengi koyulaşmaya başlar. Bu sayede 'gün kurusu kayısı' adı verilen kayısılar elde edilir.
Özellikle kuru kayısı fazla yenirse bir takım yan etkiler doğabilir. Kuru kayısı bağırsaklar üzerinde çok etilidir ve kabızlık gibi sorunlarda çok olumlu etkiler sağlar. Ancak aşırı tüketimi de ishal gibi sorunlar yaşanmasına sebep olabilmektedir.
Kuru kayısı glisemik indeksi düşük bir atıştırmalık olduğu için diyetiniz için uygun bir seçimdir. Kuru kayısı zayıflatır mı sorusu diyet sürecinde kuru kayısıyı tercih edenlerin merak ettikleri sorulardan biridir. Kuru kayısı sizi direkt olarak zayıflatmaz fakat zayıflama sürecinizi hızlandırır.
Ocakta kaynayan şekerli suyun içinden acılık yapmasın diye çubuk tarçını alın. Kaynayan suya kayısıları ekleyip, tamamen yumuşayana kadar pişirin. Hazırladığınız kayısı hoşafını ocaktan alıp, soğumaya bırakın. Daha sonra taneleri ile kaselere koyup, soğuk olarak servis edebilirsiniz.
Tencereye bir parmak falan kalacak şekilde su koyup kaynamaya bıraktım. 20 dakika kayısılar iyice yumuşayana kadar kaynattım. Sonra kayısıları bir süzgecin üstüne çıkarıp blendırle püre yaptım tekrar hala kaynamakta olan suyunu içine koyup tekrar biraz kaynattım. Biraz koyuca bir kayısı suyu oldu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri