İstatistiklere göre 20 işkolunda toplam 227 sendika faaliyetine devam ediyor.
"1952'de 10 federasyon ve işçi sendikaları birliğinin bir araya gelmesiyle kurulan TÜRK-İŞ, bugün 34 üye sendika ile 1 milyon 300 bini aşan üye sayısıyla ülkemizin ilk ve en çok üyeye sahip işçi sendikaları konfederasyonudur.
Açıklanan veriler, geçen yıl ile aynıdır. Buna göre Türkiye Kamu Sen 8, Memur Sen 2, KESK ise 1 hizmet kolunda yetki aldı.
Memur Sendikaları Konfederasyonu (Memur-Sen) 1 milyon 35 bin 278 ile en fazla üyeye sahip konfederasyon oldu. Memur-Sen'i 552 bin 948 üyeyle Türkiye Kamu Çalışanları Sendikaları Konfederasyonu (Türkiye Kamu-Sen), 163 bin 656 üyeyle Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) takip etti.
Bunlar; sendika birlikleri, federasyonlar ve konfederasyonlardır.
İlgili 32 soru bulundu
Konfederasyon düzeyinde ise Türk İş, 1 milyon 154 bin 177 üye ile en büyük emek örgütü olma özelliğini koruyor. Hak İş de istikrarlı büyümesini sürdürüyor. Ocak 2021'de 711 bin 295 olan üye sayısını 730 bin 516'ya yükselten Hak İş, Türkiye'nin ikinci büyük konfederasyonu oldu.
1 — Tip İtibariyle İşçi Sendikaları, 2 — Mekan İtibariyle İşçi Sendikaları, 3 — İşkollan îtibarile İşçi Sendikaları.
Üye Sayılarına Göre Konfederasyonlar
2023 Ocak İşçi Tebliğine göre, en çok sendika üye sayısına sahip olan konfederasyon, bir milyon 269 bin 725 toplam üye sayısına sahip TÜRK-İŞ. TÜRK-İŞ'i 785 bin 297 üye sayısıyla HAK-İŞ ve 230 bin 500 üye sayısıyla DİSK takip ediyor.
MEMUR-SEN VE KAMU-SEN'E YARGIDAN TOKAT GİBİ KARAR
Danıştay 12. Dairesi % 1 barajı ile ilgili yürütmenin durdurulması kararı verdi. Karar uyarınca hangi sendikaya üye olursa olsun sendikali tüm memurlar Ocak 2021'den itibaren 3 ayda bir 400 TL alacak.
Bilinen ilk sendika türü örgütlenme, İstanbul'da Tophane fabrikasındaki işçilerce gizli olarak kurulan Amele-i Osmani (Osmanlı Amele) Cemiyeti'dir. 1894-95 yıllarında kurulan bu örgüt, kısa bir süre sonra ortaya çıkarılmış ve dağıtılmıştır.
AFAD HAK-SEN FEDERASYONU DEVLETİNİN YANINDADIR!
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı - T.C. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı) üyesi bulunduğu Türk Ağır Sanayii ve Hizmet Sektörü Kamu İşverenleri Sendikası (TÜHIS) ile Büro, Eğitim, Güzel Sanatlar, Ticaret ve Kooperatif İşçileri Sendikası (ÖZ BÜRO İŞ)'dır.
Türkiye Cumhuriyeti Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı.
Bu amaçlar doğrultusunda sendikal faaliyette bulunur. n- TÜM YEREL-SEN, hiçbir siyasi parti ayrımı yapmadan, örgütlü olduğu bütün yerel yönetimlerde taşeronlaştırma ve özelleştirmelere karşı fiili-meşru ve hukuksal temelde mücadele eder.
Sendika üyelerinin aidat ödeme yükümlülüğünün kaynağı sendika üyeliği- dir¹³. Aidat ödeme yükümlülüğü üyelik ilişkisinden doğan bir borçtur.
Sendika (Toplu Sözleşme) İkramiyesi Nedir? Kamu sendikaları için toplu sözleşme ikramiyesi, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 43. maddesine göre, sendika üyesi olup ücretlerinden sendika aidatı kesilen kamu görevlilerine, sendikalaşmayı teşvik etmek amacıyla her ay düzenli olarak ödenen bir ödemedir.
Sendika gelirleri üyelik ve dayanışma aidatları, tüzüklerine göre yapabilecekleri faaliyetlerden sağlanacak gelirler, bağışlar, mal varlığı gelirleri, mal varlığı değerlerinin devir, temlik ve satışlarından doğan kazançlardan oluşmaktadır.
Bir çalışanın sendikaya üye olabilmesi için herhangi bir kişi sayısıyla sınırlı bir zorunluluk bulunmamaktadır. Genel olarak, bir işçi tek başına sendikaya üye olabilir. Yani, bir çalışan sendikaya üyelik başvurusu yapmak için kişi toplamak zorunda değildir. Tek bir kişi olarak sendikaya üye olabilir.
Bu işkolunda bir sendikanın toplu iş sözleşmesi (TİS) imzalama yetkisi alabilmesi için yüzde 1'lik iş kolu barajı gereği en az 41 bin 167 işçiyi üye yapması gerekli. İş kolu barajının sendikal örgütlenmenin önünde oldukça büyük bir engel olduğunun açık bir göstergesi niteliğindendir.
Hiç kimse bir sendikaya üye olmaya ya da üyelikten ayrılmaya zorlanamaz.” ve 6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu 25'nci maddesi “İşçiler, sendikaya üye olmaları veya olmamaları, sendikal faaliyette bulunmalarından dolayı işten çıkarılamaz veya farklı işleme tabi tutulamaz.” demek suretiyle çalışanların ...
Sarı sendika, işçiden çok işverenin menfaatlerini kollayan, sermaye çevreleriyle iş birliği içinde bulunarak işçi haklarının alınmasına yönelik hareketleri engelleyen ve kısıtlayan sendikadır.
Haklı bir neden gösterilmeden üyelik başvurusu kabul edilmeyenler, bu kararın kendilerine tebliğinden itibaren otuz gün içinde dava açabilir. Mahkemenin kararı kesindir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri