Aladağ ve Bolkar dağlarında (Kızıltepede) 3500, Erciyes'te 3500 m., Süphan dağında 3700 m. Ağrı dağında 4000 m., Cilo ve Sat dağlarında ise, 2800-3000 metrededir.
Daimi kar sınırının yeryüzündeki yüksekliği 0 ile 6000 m arasında değişir.
Kalıcı kar sınırı, enleme, yükseltiye ve bakı durumuna bağlı olarak değişir. Ekvatordan kutuplara gidildikçe kalıcı kar sınırı deniz seviyesine yaklaşır. Kalıcı kar sınırı Ekvator'da 5000-6000 metre, orta enlemlerde 2000-3000 metre, kutuplara yakın alanlarda 2000-1000 metre iken kutuplarda ise deniz seviyesindedir.
Kalıcı kar sınırı=Yıl boyunca sabit kalan kara verilen addır. Kalıcı kar sınırı ekvatora doğru azalı hatta 0 a iner çünkü ekvatorda sadece yaz mevsimi yaşanmaktadır.
KALICI KAR ALT SINIRI ÖZEL KONUMDUR .
İlgili 37 soru bulundu
Türkiye'de daimi karlar, Erciyes, Süphan, Ağrı, Cilo ve Sat dağları ile, Doğu Karadeniz dağlarında (Kaçkar tepesi), Toroslarda (Bolkar ve Aladağ), görülmektedir. Bu dağlarda daimi kar sınırı, denizden uzaklaşıldıkça, yani kontinentalite şiddetlendikçe sıcaklığın artmasile ilgili olarak yükselir.
Ekvatordan kutuplara gidildikçe kalıcı kar sınırı deniz seviyesine yaklaşır. Kalıcı kar sınırı Ekvator'da 5000-6000 metre, orta enlemlerde 2000-3000 metre, kutuplara yakın alanlarda 2000-1000 metre iken kutuplarda ise deniz seviyesindedir.
1. Güneş ışınlarının yeryüzüne düşme açısı ekvatordan kutuplara doğru daralır. Tarım, orman, yerleşme, kalıcı kar sınırı azalır.
Kutuplar çevresinde ve dağların yüksek kısımlarında hava sıcaklığı düşük olduğundan yağışlar kar biçimindedir. Yoğun karların tümü yıl içinde eriyemez. Erimeden kalan bu karlara kalıcı kar ya da toktağan kar denir.
Kalıcı kar alt sınırı en alçak olanı Norveçtir.
Doğrulanmış Cevap. Çünkü güneş acılarının geliş acısı kutuplara dogru giderek azaldıgı icin kalıcı kar sınırırda azalmaktadır.
Yerleşmelerin sona erdiği yükseltiye yerleşmenin üst sınırı denir. Yerleşmenin üst sınırı, Ekvator'dan kutuplara doğru gi- dildikçe alçalmaya başlar. Ekvator ve çevresinde yüksek olan bu sınır, kutuplar çevresinde deniz seviyesine iner.
Ekvatordan kutuplara doğru; sıcaklık, buharlaşma, denizlerin tuzluluk oranı azalır. Ekvatordan kutuplara doğru bitki ve tarım üst sınırı alçalır. Ekvatordan gelen okyanus akıntıları ile rüzgarlar sıcaklığı artırırken, kutuplardan gelenler düşürür.
Türkiye'nin en fazla kar yağışı alan ili olan Bitlis'e bu kış yağan karın kalınlığı 9 metreye yaklaştı. Bitlis'te evler kara gömüldü, araçlar kar altında kaldı. Hakan Okay, "Yoğun bir tipi ve fırtına var. Kar kalınlığı da insan boyunu aşmış.
Muş'ta kar kalınlığı 5 metreyi geçti | Video.
Kış sezonu boyunca 2010 yılında, yerde 1 metre 73 santim tutan karın yağdığı Bitlis'te, 2012'de ise 13 metre 30 santimetre tutan kar yağınca rekor kırıldı. 2019'da 9 metrelik karın olduğu Bitlis'e, 2020'nin Aralık ayında 31 santimetre tutan kar yağdı.
Buna göre kalıcı kar sınırı deniz seviyesine kadar iner. D, k.k.s. yüksek olduğu yerler ekvatora yaklaştıkça görülür. bu bölgelerde kar yağışı azdır.
KALICI KAR SINIRI NEDİR?:
Yoğun karların tümü yıl içinde eriyemez. Erimeden kalan bu karlara kalıcı kar ya da toktağan kar denir. kalıcı karların başladığı yüksekliğe kalıcı kal sınırı denir. Ekvator'dan Kutuplara doğru sıcaklık düştüğü için kalıcı sınırı daha alttan başlar.
Orman üst sınırı ormanların yaşadığı en üst sınır olmaktadır. Karadeniz Bölgesinde ormanlar deniz seviyesinden başlayıp yaklaşık 1800 metre sonrasında sona ermektedir. Bu durum Akdeniz bölgesinde farklıdır. Akdeniz bölgesinde ise 600 metreden başlayıp 2400 metreye kadar çıkabilmektedir.
Paralellerin çevre uzunlukları Dünya'nın şekline bağlı olarak ekvatordan kutuplara doğru gidildikçe kısalır. Başlangıç paraleli Ekvatordur. Ekvator Dünyayı Kuzey Yarım Küre ve Güney Yarım Küre olmak üzere iki eşit parçaya böler. Enlem(paraleller)lerin uzunlukları gittikçe kısalır.
Tarım üst sınırı; bir insanın tarım faaliyetlerini devam ettirebileceği en son noktaya denir. Bunu bir örnek ile açıklayalım.Örneğin Akdeniz Bölgesi'nin iklimi yaz ve kış aylarında da sıcak olduğundan deniz seviyesinden 1000 metre yukarıda bile tarım yapmaya uygundur.
Alacakaranlık süresi güneşin geliş açısına ve çizgisel hıza bağlıdır.
Kalıcı kar, sıcaklığın bütün bir yıl içinin altinda olmasi nedeniyle erimeyen kar.
Cevap: Örneğin: Karadeniz Bölgesi'nde ormanlar hemen deniz seviyesinden başlayıp 1800 m de sona ererken, Akdeniz Bölgesi'nde 600 m.den başlayıp 2400 m.ye kadar çıkabilmektedir. Burada Orman Alt sınırını belirleyen etken Yağış rejimidir.
Cevap. Cevap: Kuzey Yarım Küre'de kalıcı kar sınırı bakı durumuna bağlı olarak kuzey yamaçlarda güney yamaçlara göre daha alçaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri