Bu nüfusun 1 milyon kadar olduğu tahmin edilir. Türkiye'deki Gürcü kökenlilerin nüfusu hakkında kesin bir veri olmayıp, eski nüfus sayımlarında Gürcüce bilme esasına dayalı olarak nüfusları yaklaşık 60.000'dir.
Karadeniz Bölgesi: Başta Artvin, Ordu, Samsun, Giresun, Amasya, Sinop, Tokat olmak üzere Karadeniz bölgesinde yer alan iller ve ilçeler. Marmara Bölgesi: Çoğunluk Sakarya, Bursa, Kocaeli, Düzce, Balıkesir, Yalova olmak üzere Marmara bölgesi ve çevresindeki iller ve ilçeler.
Gürcüler ayrıca Azerbaycan, İran, Rusya, Türkiye, ABD ve Avrupa'nın bazı ülkelerine de dağılmıştır. Tarihsel antropoloji açısından Gürcüler; Svanlar, Lazlar ve Megreller ile aynı kökenden gelen bir Kartveli halkı olarak kabul edilir. Halkın büyük çoğunluğu bir Kartveli dili olan Gürcüce konuşmaktadır.
Moskova Anlaşması'ndan sonra bölge de yaşayan Türk-İslam ahali çareyi Türkiye'ye göç etmekte bulmuştur. Göçün en önemli sebeplerinden biri de Gürcistan'ın Sovyetleşmesi ve bölge yaşayan Türk-İslam ahaliye uygulanan yıldırma politikalarıdır. Gürcü şovenizmi artınca bölgedeki huzursuzluk iyice artmıştır.
Antik Yunan ve Latin kaynaklarında Laz ve Megrellerin ataları Kolh olarak adlandırılmaktayken Kolhis'in doğusunda İberya adı verilen bölgede yaşayan Gürcülerin ataları olan İberler[1] (İberoi) arkeolojik kanıtlara göre varlıklarını Neolitik Çağ'dan bu yana Kuzeydoğu Anadolu (Tao Klarjeti veya Daieni) ve Güney Kafkasya' ...
İlgili 30 soru bulundu
"Ahıska Türkü" terimi
“Ahıska Türk'ü”, 1960'larda ihdas edilmiş göreceli bir terimdir. Bu terimi M. Fahrettin Kırzıoğlu geliştirmiş, Sovyetler Birliği'nin dağılmasından sonra Türkiye'nin kuzeydoğu illerinin nüfusunun “Ahıska Türk'ü” yerleşmesi olduğu ileri sürülmüştür.
Gürcistan'da din, günümüzde nüfusun %83.4'ünü oluşturan Gürcü Ortodoks Kilisesi'ne bağlı geniş kesim, Ortodoks Hristiyanlığı uygular. Yaklaşık %1'lik kesim Rus Ortodoks Kilisesi'ne bağlıyken, nüfusun yaklaşık %2.9'u Ermeni Apostolik Kilisesi'ni takip ediyor ve bunların neredeyse tamamı etnik Ermeniler'den oluşuyor.
Gürcüler etnik olarak farklı bir ırka mensup oldukları gibi, dil ailesi yönüyle Kafkas kavimlerinden farklı bir grubun içinde yer alırlar. Aynı zamanda, Gürcü fizyonomisi, Ahıska Türkleri'nin antropolojik yapısıyla benzerlik göstermemektedir, Gürcü kültürü, Türk kültürü ile hiçbir ortak özelliğe sahip değildir.
Gürcüler kendilerini Kartvelebi (ქართველები), ülkelerini Sakartvelo (საქართველო), dillerini Kartuli (ქართული) olarak adlandırır.
Lazlar Gürcü kökenli bir halktır. Lazlar, Gürcü kökenli bir halk değildir. Gürcüler yani Kartvellerilk olarak milattan sonra 6. ve 7.yüzyılda yaşadıkları anayurtları Kartli bölgesini terk ederek Lazların yaşadığı topraklara göç etmek zorunda kaldılar.
Lazlar , Gürcülerle aynı soydan gelmektedir …'' ''Lazlar ile ırksal akrabalarından Svanlar, Megreller ve Gürcülerin bulunduğu bu dört etnik gruba ''Kartveli' 'deniliyor.'' ''… Gürcüler tarihsel olarak, Kartlar , Megrel- Çanlar (Lazlar) ve Svanlar olmak üzere üç boydan oluşur…''
Türkiye'de Gürcüler, Kürtlerden sonraki en büyük etnik grup olmasına rağmen kimliklerini yok saymaları kendilerini önce müslüman olarak tanımladıkları içindir. Çerkezler de kafkas ırkından olduğu için Gürcülerle aynı kültürden sayılırlar.
გამარჯობა (gamarcoba) — Merhaba; Selam.
Fatsa ilçesine bağlı 300 haneli Kabakdağı Mahallesi'nde Gürcistan göçmenleri insanlar yaşıyor. Osmanlı Devleti'nin, Rusya ve Gürcistan'dan çekilmesiyle birlikte 1850'li yıllarda Müslümanlar olarak ülkeye gelenler, kendilerine ilk verilen yerlerden birisi olan Kabakdağı Mahallesi'nde yaşamlarını devam ettiriyor.
Bunlardan biriside Gürcü kelimesidir. Anlamı ise Gürcistan halkından olan kişiler olarak ifade edilmektedir. Yani Gürcistan halkından olan kişiler Gürcü olarak nitelenirler. Bunun için Gürcü kelimesi çoğu yerde karşımıza çıkabilir.
Batum Camii veya Orta Cami (Gürcüce: ბათუმის მეჩეთი veya ორთა-ჯამე; okunuşu: "batumis meçeti" veya "orta came") Gürcistan'ın Batum şehrinde yer alan bir camidir. 1886 yılında Hamşioğlu (Khimshiashvili) ailesinden Aslan Bey tarafından inşa ettirilmiştir.
Bu nedenle Gürcüce , tarih ve kültürel öneme sahip zengin bir dildir. Gürcülerin çoğu ayrıca Rusça da konuşur. Gürcistan Sovyetler Birliği'nin bir parçasıydı, ancak 1991'de bağımsız bir devlet oldu. Rusça, on beş Sovyet cumhuriyetinin ortak diliydi.
Çok yaygın olmasa da Ermenice konuşan insanlara da rastlanmaktadır. Türkiye'den her yıl birçok kişi, Gürcistan'da seyahat etmektedir. Türkiye'den gelen kişiler Türkçe konuşan kişiler ile karşılaşmakta olup yabancılık çekmemektedir. Azerice ve Türkçe, Gürcistan'da konuşulan diğer dillere oranla daha az konuşulmaktadır.
2023 verilerine göre Gürcistan'ın nüfusu 3 milyon 731 bin kişiden meydana gelmektedir.
Gürcüce hakkında
Kartvelian yahut Güney Kafkas dillerinden biridir ve Gürcistan'da konuşulan ve Mkhedruli denen Gürcistan alfabesiyle yazılan birkaç kardeş dili de vardır. Gürcüce'nin belirgin bir özelliği bazen bir kelimenin başına demet halinde sıralanan sessiz harflerin çokluğudur ve bu telaffuzu zorlaştırır.
19. yüzyılın ilk yıllarında Çarlık Rusyasının hakimiyeti altına giren Gürcistan'da 1810 yılında İmereti Devleti'ne son verilmiştir. Buna karşın Poti ve Batum limanları ve Gürcistan'ın güneybatısı 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı'na kadar Osmanlı toprağı olarak kalmıştır.
Gürcistan, Transkafkasya SFSC'ye bağlandı. Bunun üzerine 1924'te geniş çaplı bir halk ayaklanması başladıysa da Sovyet yönetimince bastırıldı. 1936 Anayasası uyarınca Gürcistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti kuruldu ve Gürcistan, Sovyetler Birliği'nin 15 cumhuriyetinden biri oldu.
Gürcistan Asgari Ücret Kaç TL? Türkiye'ye komşu ülke konumunda bulunan Gürcistan'da 750 Gürcistan Larisi olan asgari ücret, Türk Lirasına çevrildiğinde, ortalama 5.210 TL'ye tekabül ediyor. İklim olarak Türkiye'den farkı olmayan Gürcistan, yaşamak için Türkler tarafından tercih ediliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri