Cinsel rüşt yaşı kişinin yasal olarak cinsel fiillerinin bilincinde sayıldığı, bu fiillere rızasının geçerli kabul edildiği en küçük yaştır. Türkiye'de cinsel rüşt yaşı 18'dir. 18 yaşındaki kişi cinsel özgürlüğe erişmiş olacaktır. Kanunda özel olarak cinsel rüşt yaşı düzenlenmemiştir.
#Avrupa'da, cınsel rüştün 17 yaş olduğu sadece üç ülke var: #İrlanda, #Malta, Güney #Kıbrıs. Bunlar dışındaki Avrupa ülkelerinde cınsel rüşt sayısı 17'den düşüktür. #Türkiye'de ise bu yaş 18'dir.
A. Genel Olarak. Reşit olmayanla cinsel ilişki suçu 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 104. maddesinde düzenlenmiştir. Buna göre cebir, tehdit ve hile olmaksızın, onbeş yaşını bitirmiş olan çocukla cinsel ilişkide bulunan kişi, şikayet üzerine, iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılacaktır.
Doç. Dr. Aylin Tutgun Ünal, “Belçika, Danimarka, Estonya, Finlandiya ve Birleşik Krallık gibi ülkelerde dijital reşitlik yaşı 13; Almanya, Macaristan, İrlanda ve Romanya gibi ülkelerde ise 16 kabul ediliyor.
18 yaşından 1 gün eksik olsa bile , karşındaki kanunen çocuktur ve konu bir şekilde başına sardığında bu yaptığın cinsel içerikli konular , seni çocuğa tasallut ve taciz suçlaması ile karşı karşıya bırakır ve kurtulamazsın , aksine cezan yüzde 50 artırılır.
İlgili 29 soru bulundu
Kendi rızalarıyla cinsel ilişkiye giren taraflardan mağdurun yaşı 18'den küçükse fiil diğer taraf açısından suç teşkil eder. Failin cezalandırılabilmesi için yaşının 18'den büyük veya küçük olmasının bir önemi yoktur.
Kanunda özel olarak cinsel rüşt yaşı düzenlenmemiştir. Genel olarak reşit olmak düzenlenmiştir. 4721 Sayılı Türk Medeni Kanunu m. 11'e göre erginlik 18 yaşın doldurulması ile başlar. Bu kapsamda cinsel rüşt yaşının da 18 yaş olduğunu söyleyebilmek mümkündür.
Insanlar için cinsel olgunluk yaşı bireye bağlı olarak değişim göstermekle birlikte fizyolojik ve zihinsel olarak 15 ila 18 yaş arasındadır. Bununla birlikte yasal olarak 18 yaşın altındaki kişiler ile cinsel ilişki suç teşkil edebilecek bir durumdur.
Azerbaycan Milli Meclisi'nde kabul edilen yasaya göre resmi nikah yaşı 18'e yükseltildi.
Japonya Parlamentosu, ülkede cinsel saldırı suçlarıyla daha etkin mücadele edilebilmesi için ilişkide rıza yaşını 13'ten 16'ya çıkaran kanunun onayladı.
Peygamberimiz "Kadınlarına arka organlarından ilişkiye giren kişi kâfir olur." buyurarak bu gerçeğe dikkatlerimizi çekmiştir. Kâfirler ise ebedî Cehennemliktir. Arka organından ilişkiye girilen veya buna zorlanan kadın İslâm Hukuku'na göre yargıya gidebilir.
Cevap: Yatak odasında veya yatakta cenabetli olmadığı takdirde Kur'an okumak caizdir. Kur'an-ı abdestli olarak okuyabilir. Şayet Cinsel ilişkinin yaşandığı yatak odasında Kur'an-ı koymak haram olsaydı, alimler bunu açıklarlardı.
Bu nedenle kişinin herhangi bir internet sitesinden iletişime geçtiği telefon numarasının dinlenme olasılığı fazlasıyla muhtemeldir. Dolayısıyla telefon görüşme sırasında aracılık manasına gelebilecek bir konuşma yapılırsa suç işlenmiş olacaktır.
17 yaşına gelmiş erkek/kadın aile rızası ile evlenmesi mümkün olabilir. Ailelerden biri bu duruma itiraz etmesi durumunda hiçbir şekilde evlenmeleri mümkün değildir. Mahkemeler bu durumu inceler ailelerin izinlerini alır ve bu şekilde evlenmelerine izin verebilir, aksi durumlarda bu durum ertelenir.
Özlem TÜZÜNER. Olağanüstü evlenme yaşı, Türk Medenî Kanunu'nda düzenlenmiştir. “Ancak, hâkim olağanüstü durumlarda ve pek önemli bir sebeple on altı yaşını doldurmuş olan erkek veya kadının evlenmesine izin verebilir. Olanak bulundukça karardan önce ana ve baba veya vasi dinlenir” (TMK. m. 124/2).
Örneğin 5.Nisan.1989'te doğan bir kişi, 5.Nisan.1989+18= 5.Nisan.2007 tarihinde ergin olmuştur. Halk arasında 18 yaşından gün alma olarak adlandırılan durum, yasal anlamda 17 yaşını doldurmuş olmak anlamına geldiğinden, 18 yaşından gün alan bir kişi henüz reşit (ergin) olmamıştır.
Almanya'da 18 yaşını doldurmuş insanlar reşit sayılırlar. Her iki tarafın da istemesi koşulu ile bu kişiler kendi aralarında seks yapabilirler. Reşit olan kardeşler arasında ya da anne –baba ve reşit çocukları arasında seks yapmak yasaktır.
Adalet Bakanı Dominic Raab da "Çocukları reşit olmayan kişilerle evlenmeye yönlendirenler artık haklı olarak yasaların tüm gücüyle karşı karşıya kalacaklar" şeklinde açıklamada bulundu. 18 yaş yaygın şekilde yetişkinliğe geçiş ve tam vatandaşlık haklarının kazanıldığı reşit olma yaşı olarak kabul ediliyor.
Almanya: 18. Ebeveyn rızası ve mahkeme kararı varsa 16. Türkiye: 2002 yılından beri 18. Ebeveyn rızası varsa 17. Olağanüstü koşullarda mahkeme kararıyla 16'ya düşürülebilir.
40'lı yaşlardaki bir kadın yaşamda ulaştığı olgunluğu ve deneyimleri cinsellik açısından da kazanır. Cinsel deneyim ve doyum açısından zirve noktaya çıkar.
Cinsel anlamda aktif bir erkeğin sperm üretim döngüsünün devamlılığı için haftada en az 3 kere boşalması gerekir. Düzenli bir cinsel hayatı olmayan erkekler; mastürbasyon yaparak sperm üretim döngülerinin devamlılığını sağlayabilirler. Erkeklerde mastürbasyon yapmayla ilgili bir sınır bulunmamaktadır.
Oysa bir erkek ve bir kadın 70 yaşından sonra bile cinsel birliktelik yaşayabilir. 40 – 50 yaş arasında erkekler; Cinselliği karşı olan ilgisi kaybetmez ama uyarılma konusunda daha fazla çabaya ihtiyaç duyar. Penise kan akışı yavaşladığı için sertleşme eskisi kadar sık olmaz.
Madde, Reşit Olmayanla Cinsel İlişki başlığı altında, “Cebir, tehdit ve hile olmaksızın, onbeş yaşını bitirmiş olan çocukla cinsel ilişkide bulunan kişi, şikâyet üzerine, altı aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.” şeklinde.
Herkes bu suçun faili olabilir. Cinsiyet açısından da bir ayrım mevcut değildir. Dolayısıyla fail kadın ya da erkek olabilir. Erkek erkeğe yaşanan cinsel ilişkilerde de suç bu suç kapsamında değerlendirilir.
Dr. Ali Erbaş, "Evlilik dışı birliktelikler ve 'cinsel özgürlük' adı altında gündemde tutulmaya çalışılan 'serbest yaklaşımlar', kadının da erkeğin de saygınlığını ve haklarını korumaktan uzaktır. Meşru ve muteber bir nikâh olmadan yaşanan birliktelik, Allah tarafından haram kılınmıştır." dedi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri