Düdüklü tencereye ekleyeceğiniz su miktarı, normal tencerede yaptığınızda eklediğinizden az olabilir, çünkü bu su normal tenceredeki haşlama işleminde olduğu kadar buharlaşmayacaktır. Bu nedenle dilerseniz sadece tavuğun üzerini geçecek kadar su koyabilirsiniz.
Üzerini geçecek şekilde soğuk su eklenmelidir. Kaynar su kullanılması tavsiye edilmez, çünkü etin kararmasına neden olur.
Tavuk haşlarken; sıcak su kullanırsanız beyaz rengini kaybeder. Bu nedenle soğuk su kullanmalısınız. Üzerini 2-3 parmak geçecek kadar suyla doldurmalısınız. Haşlama suyuna 1-2 tatlı kaşığı tuz ilave ederek bütün tavuk etinizin ve tavuk suyunun daha lezzetli olmasını sağlayabilirsiniz.
Suyun tencereden taşmayacağından emin olmalısınız. (Suyun tavuğun üzerini 2-3 parmak geçmesi yeterli olacaktır.) Ayrıca tavuk haşlarken soğuk su kullanmalısınız. Sıcak suya koyarsanız beyaz rengini kaybeder.
Tavuk kemikleri kullanacaksanız:
Tavukları yıkayıp tencereye alın. Üzerini geçecek kadar su koyun ve 1 taşım kaynatın (isteğe göre). İlk suyu süzdükten sonra üzerine yıkayıp iri doğradığınız soğan, havuç ve kereviz saplarını ilave edin.
İlgili 15 soru bulundu
Tavuk göğsü haşlarken; sıcak su kullanmamalıyız yoksa beyaz rengini kaybederiz. Bu nedenle soğuk su kullanmalıyız. Üzerini 2-3 parmak geçecek kadar suyla doldurmalıyız. Tavuk göğsü kolay pişen bir et olduğundan haşlama işlemi boyunca başından ayrılmamalıyız.
Kemiksiz tavuk göğsü haşlama suyuna az miktarda tuz koymanız faydalı olacaktır. Ayrıca daha lezzetli bir haşlama yapmak için tavuğun haşlama suyuna sebze suyu veya bulyon ekleyebilirsiniz. Bu şekilde de oldukça lezzetli bir tavuk göğsü haşlaması ortaya çıkacaktır.
Tavuğun üzerini geçecek şekilde su ilave edin ve bir yemek kaşığı tuz da eklemeyi unutmayın. Bütün tavuk nasıl pişirilir tencerede kaç dakika kalır dediğinizde bir süre tutun ve 70 dakika geçince tavuğu kontrol edin. Geçen 70 dakika içinde normal tencerede bütün tavuğunuz pişmiş olacaktır.
Ayrıca haşlama suyuna tane karabiber, sarımsak, defne yaprağı, limon suyu, limon kabuğu, 1 adet bütün soğan, kereviz sapı, maydanoz, kekik, nane ya da havuç gibi malzemeler katarsanız tavuğun daha lezziz olmasını sağlarsınız. Hem bu şekilde haşladığınızda daha çok piştiğini ve kokmadığını göreceksiniz.
Uzmanlar, çiğ tavuk etinin pişirme öncesinde suyla temasının engellenmesini ifade etmektedir. Tavuk pişirmeden yıkanır mı diye düşünenlere tavuk etinin yıkanmadan tencere ya da tavaya alınmasını önermektedir.
Tavuk haşlarken yapılan bir hata tavuğun tüm besin değerini yok ediyor. Uzmanların bu konuyla ilgili herkesi ilgilendiren önemli bir uyarısı var.. Tavuk haşlarken birçok kişi öncesinde tavuğu yıkıyor. Oysa çiğ tavuğun yıkanması zararlı bakterilerin çoğalmasına yol açıyor.
- Tavuk eti pişirilirken haşlama, fırınlama (mümkünse fırın torbası kullanarak) veya buğulama yöntemleri tercih edilmelidir. - Yemek hazırlarken kullanılan yağın veya yağın içine eklenen baharatların yanmamasına da ayrıca özen göstermelidir. - Tavuk eti orta ateşte ve içi çiğ kalmayacak şekilde iyi pişirilmelidir.
Sıvı yağ tencereye konur. Yağ kızınca tavuklar eklenir. Yüksek ateşte tavukların rengi dönene kadar yaklaşık 3 dakika çevrilerek pişirilir. Üzerine tavukları yaklaşık 4 parmak geçecek şekilde kaynar su eklenir.
Sıcak suda bekletin
60 derece sıcaklıktaki bir su banyosu yaptıracağınız tavukta bakteri oluşumu olmayacaktır. Su çok sıcak olduğu için bakteri olmayacağı gibi çözülmesi de kolay olacaktır. Bu işlemi tavuk ambalajındayken yapabilirsiniz.
Sıcak suda eritmeyin
Sıcak su, tezgah gibi tavuğun çok çabuk çözülmesine neden olur ve etinizi bir bakteri yuvasına dönüştürebilir.
Tavukları kaynamış sıcak suyun içerisine koyarak çözdürmeye çalışmak hatalı bir çözdürme yöntemi olacaktır. Bunun yerine içi sıcak su dolu bir kabın üzerine başka bir kap koyup içine tavuklarınızı koyun ve bu şekilde daha güvenli bir çözdürme yöntemi uygulayın.
Üzerini 2-3 parmak geçecek kadar suyla doldurmalısınız. Haşlama suyuna 1-2 tatlı kaşığı tuz ilave ederek bütün tavuk etinizin ve tavuk suyunun daha lezzetli olmasını sağlamayı unutmamalısınız. Pişirme işlemi boyunca tencerenin kapağını kapalı tutmalı ancak taşma ihtimaline karşı aralarda kontrol etmelisiniz.
Limon👉🏻 hem tavuğun daha beyaz pişmesini hem lokum kıvamında olmasını sağlıyor.
Tavuk göğsünü pişirirken tavayı önceden ısıtmıyorsunuz
Tavuğu henüz ısınmamış tavaya koyarsanız tavuk göğsü suyunu kaybedecek ve sert kalacaktır. Aynı fırını önceden ısıtır gibi tavayı ısıtmak ise tavuk göğsünün yumuşacık olmasını, ağızda lokum gibi dağılmasını sağlar.
Sote tavası ve kullandığınız yağı önceden kızdırın. Sote edilen doğranmış kabuksuz domates ve biberler suyunu salacağı için ekstra su kullanmayın.
Salçayı ve domatesi tavuk etleri ile birlikte sürekli karıştırarak, kavurun. Damak tadınıza göre tuz, karabiber ve kırmızı pul biber de ekleyip, güzelce karıştırın. Son olarak tavuk sotenin üzerine yarım su bardağından biraz fazla sıcak su döküp, güzelce karıştırın.
Havuç ve patatesi soyup yıkayın ve iri iri doğrayın. Soğanı soyup bütün halde bırakın. Tavuk parçalarını soğanı birlikte tencereye alın, üzerini 3-4 parmak geçecek kadar su ilave edin. Tere yağını ilave ederek kaynayana kadar harlı ateşte kaynadıktan sonra kısık ateşte 10 dakika daha haşlayın.
1 gün önceden 0 dereceye alınan besinler yavaş yavaş çözülecek ve daha sağlıklı şekilde tüketilecektir. Tavuğun donunun çözülmesinde acele edilmemelidir. Bu nedenle dondurucudan çıkan besinin direkt olarak haşlanması ya da pişirilmesi uygun değildir.
Pişip pişmediğini görmek için tavuğunuzun küçülüp küçülmediğini belirleyin. Pişmemiş tavuk, pişirme işlemi sırasında dışarı atılan çok fazla nem tutar. Et ayrıca pişirme sırasında büzülme eğilimindedir çünkü kas lifleri kasılır. Pişmiş tavuk parçanız, başladığınız pişmemiş tavuk parçasından biraz daha küçük olacaktır.
Tek başına tavuğun (özellikle kemikli yerleriyle yapılan) haşlama suyu yeteri kadar lezzetli olsa bile defne yaprağı, tane karabiber, soğan gibi ilavelerle daha leziz tavuk suları hazırlamak da mümkün!
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri