Bugün Türkiye'de faaliyet göstermekte olan 21 serbest bölge şu şekilde sıralanmaktadır: Adana-Yumurtalık, Ege, Antalya, Avrupa, Bursa, Denizli, Doğu Anadolu, Gaziantep, İstanbul İhtisas, İstanbul Deri ve Endüstri, İstanbul Menkul Kıymetler Borsası, İstanbul Trakya, İzmir Menemen Deri, Kayseri, Kocaeli, Mardin, Mersin, ...
Türkiye'de bulunan 19 serbest bölgede, 1985 yılından beri uygulanmakta, 2022 yılı verilerine göre yaklaşık 90 bin kişi istihdam edilmektedir.
Mersin Serbest Bolgesi Mersin kentinin Akdeniz merkez ilçesinde kurulmuş olan bir serbest bölgedir. Mersin Limani arazisi üzerinde ve 36°46′20″K 34°39′00″D koordinatlarindadir. Mersin'in kurtuluş gününe denk gelen 3 Ocak 1987 tarihinde Türkiye'nin ilk serbest bölgesi olarak hizmete girmistir.
Genel olarak serbest bölgeler; ülkede geçerli ticari, mali ve iktisadi alanlara ilişkin hukuki ve idari düzenlemelerin uygulanmadığı veya kısmen uygulandığı, sınai ve ticari faaliyetler için daha geniş teşviklerin tanındığı ve fiziki olarak ülkenin diğer kısımlarından ayrılan yerler olarak tanımlanabilir.
Mardin Serbest Bölgesi 21/11/1995 tarihinde kurulmuş olup kısa adı MASBAŞ olan Mardin Serbest Bölge Kurucu ve İşleticisi A.Ş. tarafından kurulup işletilmektedir. MASBAŞ'ın % 51' i Özel İdareye ve kalan % 49' u 29 yerli girişimciye aittir. Bölgenin toplam brüt alanı 515.000 m2 olup net parsel alanı 328.253 m2dir.
İlgili 36 soru bulundu
Gaziantep Serbest Bölgesi Avantajları
Gaziantep Serbest Bölgesi sahip olduğu eşsiz coğrafi ve stratejik konumunun yanı sıra, yatırımcılarına sunduğu finansal ve ticari ayrıcalıklarla küresel olma hedefindeki firmalar için en doğru yatırım lokasyonu konumunda.
En kısa tanımı ile serbest bölge; gümrük bölgelerinin siyasi sınırları içerisinde bulunan, dış ticaret ve gümrük çalışmaları açısından gümrük hattının dışında kalan yerlere verilen addır. Örneğin; Adana Yumurtalık Serbest Bölgesi, bu şehrin sınırlarında olan bir bölgedir.
Serbest Ticaret Bölgesi Değildir? Bursa, Kayseri ve Gaziantep Serbest Ticaret Bölgesidir. Fakat Ankara değildir.
11.06.1996 gün ve 97/9524 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile 3218 sayılı Serbest Bölgeler Kanunu'nun 2. Maddesine istinaden Şehir merkezine 15.Km mesafede Kayseri Serbest Bölgesi kurulmuştur.
İzmir Serbest Bölgesi, Türkiye'nin İzmir şehrinde yer alan bir serbest bölgedir. Menemen ilçesinde bulunan bölge, 12 Mart 1998'de faaliyete geçti. Ege Serbest Bölgesi'nin ardından ildeki ikinci serbest bölgesidir. 2011'den önceki adı Menemen Deri Serbest Bölgesi idi.
Serbest Bölge
Mersin Serbest Bölgesi, Mersin Uluslararası Limanı'yla bitişik konumda olup, liman içerisinde "koridor" adı verilen bir karayoluyla bağlantılıdır.
Bu bölgelerin kuruluş amacı ihracata yönelik yatırım yapmak ve üretimi teşvik etmek, doğrudan yabancı yatırımları ve teknoloji girişini hızlandırmak, işletmeleri ihracata yönlendirmek ve uluslararası ticareti geliştirmektir.
Serbest bölgelerde; Yüksek Planlama Kurulunca uygun görülecek her türlü sınai, ticari ve hizmetle ilgili faaliyetler yapılabilir. Yerli veya yabancı gerçek veya tüzel kişiler, Ticaret Bakanlığından ruhsat almak kaydıyla serbest bölgelerde faaliyette bulunabilirler.
Mersin Serbest Bölgesinin, yapılan bu düzenlemelerle cazibe merkezi konumunu kuvvetlendirdiğini vurgulayan Avcı, “Bugün itibari ile 302 yerli ve 114 yabancı olmak üzere toplam 416 firma Mersin Serbest Bölgesinde faaliyet gösteriyor.
Ordu'nun Ünye ilçesinde sınırları çizilen bir alan "Ordu Serbest Bölgesi" olarak ilan edildi. Konuya ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı, Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre, Ordu'nun Ünye ilçesi Cevizdere Mahallesi'ndeki 147 bin 442,92 metrekare alanın "Ordu Serbest Bölgesi" olarak ilanı kararlaştırıldı.
Ege Serbest Bölgesi, Türkiye'nin İzmir şehrinde yer alan bir serbest bölgedir. Gaziemir ilçesinde bulunan bölge, 14 Ağustos 1990'da faaliyete geçti. Mersin ve Antalya serbest bölgelerinin ardından ülkenin üçüncü, özel sektör tarafından kurulan ilk serbest bölgesidir.
I. Dünya Savaşı sonrasında 1929 ekonomik bunalımının arkasından çözüm yolu olarak Serbest Bölgelere yönelme eğilimi ağırlık kazanmıştır. 1930'larda ABD'de yoğunluk kazanan Serbest Bölgeler, daha sonra Avrupa'da da kurulmaya başlamıştır.
“Serbest bölge müdürlükleri, 1 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 465 inci maddesi uyarınca doğrudan Bakanlığa bağlıdır.”
Serbest bölge, coğrafi bir alanı temsil eder ve ihracat başta olmak üzere ithalat için daha uygun koşullar oluşturur. Yatırım çeken bu bölgeler, ekonomik faaliyetlerin artması için vergi muafiyetleri sunar. Ülkenin gümrük prosedürlerinden muaf bir bölge olduğu için ticaret yapmaya oldukça elverişlidir.
Serbest Bölgeler, Türkiye Gümrük Bölgesi dışında yer alsa bile, Türkiye Cumhuriyeti'nin siyasi sınırları içindedir ve yurt dışı sayılmamaktadır.
Bursa Serbest Bölgesi, Türkiye'deki Serbest Bölgeler arasında kendi arazisine sahip olan bölgelerden biri konumundadır. Limanlara yakınlığı, ana yola olan yakınlığı ve bir sanayi devi olan Bursa şehrine yakınlığı Bölge'nin en önemli avantajlarındandır.
Serbest Bölgede İhraç ve İthal Olunan Mallar ve Transit Mal Taşımacılığı Türkiye'den Bölgeye sevkedilen mallar, dışticaret rejimine tabi tutulur ve bu rejime göre ihraç edilmiş sayılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri