Muğla-Yatağan'da yakut taşına rastlanmaktadır. Ülkemizdeki yakut taşının rengi genellikle saydam değil de biraz daha pembe renktedir. Malatya Doğanşehir'deki Savaklı Köyü de yakut taşı bulunan nadir yerlerden birisidir.
Ancak en güzel taşlarımızdan biri olan kaliteli safir Muğla'da, kaliteli yakutlar Malatya Doğanşehir'de bulunur.
Genellikle mermer ve volkanik kayalarda bulunur. Baskin olarak guneydogu asyada bulunur. Kıymetli taşların yararları yadsınamaz bir gerçektir. Yakut taşının da bilinen yararları vardır.
Yakut taşı, kolye, yüzük ve bilekliklerde kullanılan değerli bir taştır. Yakut taşının gram fiyatı ortalama olarak 900 TL civarındadır.
Diaspor taşı Muğla civarında, ateş opali ve diğer opal çeşitleri Kütahya'da, mor yeşim taşı Bursa'da, Kalsedon Eskişehir'de, krizopras Çanakkale'de, ametist Balıkesir'de, siyah turmalin, disten ve akuamarin Manisa'da, granat ve rodonit İzmir'de, agat çeşitleri Ankara'da, kemerrit Erzincan'da, siyah kehribar ve yeşil ...
İlgili 18 soru bulundu
Muğla-Yatağan'da yakut taşına rastlanmaktadır. Ülkemizdeki yakut taşının rengi genellikle saydam değil de biraz daha pembe renktedir. Malatya Doğanşehir'deki Savaklı Köyü de yakut taşı bulunan nadir yerlerden birisidir.
Dünyadaki zümrüt yatakları incelendiği zaman; zümrütlerin oluştuğu jeolojik ortamlar ve koşullar ülkemizde de bulunmaktadır. Ayrıca, eski Osmanlı arşivlerinde de zümrüt madenlerinin varlığından söz edilmekte ve bu durum ülkemizde zümrüt oluşum potansiyeli ihtimalini arttırmaktadır.
Gerçek yakut taşını anlamak için birkaç özellik dikkate alınabilir. Gerçek yakut taşı canlı bir kırmızı renge sahiptir. Renk ne kadar canlı ve yoğunsa, taşın kalitesi o kadar yüksek olabilir. Yakut taşı şeffaf olabilir veya içinde kusurlar, bulutlar veya çatlaklar gibi doğal oluşumlar bulunabilir.
Dünya üzerindeki en değerli taş olarak kabul edilen, şüphesiz elmastır.
Dünyada 99 çeşidi bulunan ve cevher rezervleri arasında 'en değerlisi' olarak nitelendirilen opal taşının 36 çeşidi sadece Erzurum'da çıkarılıyor. Erzurum Zümrütü olarak da bilinen "Oltu Zümrütü" opal taşı, kalite ve az bulunurluk açısından diğer opal taşlarından daha dikkat çekiyor.
Volkanik bazlı oluşumlar, ısınma ve soğuma ile bazı kimyasal fiziksel reaksiyonlar neticesinde milyonlarca yıl içerisinde oluşmuş taşlardan biridir.
Temiz bir yakut'un karatı 6000 dolar civarındadır.
En kaliteli kristalli ametistler genellikle Hindistan, Brezilya ve Uruguay'daki volkanik kayaçların içindeki gaz boşluklarında (jeodlarda) oluşur. Türkiye'de Balıkesir - Dursunbey ilçesinde, Erzincan ve Ordu'da da ametist yatakları olduğu bilinmektedir.
Ülkemiz her ne kadar fay hatlarıyla dolu olsa da, ne elmasların yeryüzüne çıkacağı kadar toprak hareketliliği ne de elmasları püskürtecek volkanik bir hareketlilik saptanmamıştır. Yani kısaca ülkemizde henüz elmas çıkartıldığına dair bir bulgu yoktur.
Ülkemizde Opal taşının bulunduğu şehirler Erzurum Kütahya Bilecik Eskişehir Afyon'dur. Özellikle Kütahya Simav'da Opal taşı yataklarının Osmanlı zamanında bile işletildiği bilinmektedir. Bu saydığımız şehirlerde Opal taşının her çeşidine ve her rengini rastlanmaktadır.
Yarı değerli taşlar konusundaki hukuki düzenlemelere dikkat çeken Çağlayan, ”Ruhsat olmadan maden arayamazsınız, madencilik ve işletme faaliyetinde bulunamazsınız. Ancak üç sene sonra işletme ruhsatı alabiliyorsunuz.
Sitrin kristali, para taşı olarak bilinen, en ünlü ve bu konuda en başarılı doğal taşların başında gelir.
"Görünümü neredeyse pırlanta ile aynı olan mozanit taş, son zamanlarda tercih edilen takılar arasında yer alıyor. Mozanit taş, pırlantanın aksine laboratuvar ortamında yapılıyor. Safir, yakut, zümrüt gibi parlak ve ılıştılı olan mozanit taş, pırlantadan sonra en dayanıklı ikinci taş sınıfında kabul ediliyor.
Zümrüt ve elmasla aynı grupta yer alan Zarit taşı, dünya üzerinde sadece Muğla Türkiye'de çıkarılıyor.
Başta Güney Doğu Asya ülkeleri olmak üzere yakut taşı dünyanın birçok farklı bölgesinde bulunur. Sri Lanka, Burma, Hindistan, Tayland, Avustralya, Brezilya, Pakistan, Afganistan, Madagaskar ve Mozambik “Yakut taşı nerelerde çıkarılır?” sorusuna verilebilecek başlıca yanıtlardır.
Yakut taşı kırılır mı sorusunun cevabı sert bir yapıya sahip olması nedeniyle genellikle darbelere karşı dayanıklıdır.
Yakut taşlar, kırmızı renktedir fakat nadiren de olsa pembeye yakın renklerde olabilirler. Sahip olduğu canlı kırmızı renk sayesinde aşkın, ihtirasın ve gücün temsilcisidir. Yakut taşı, aynı zamanda zafer ve cesareti de temsil eder.
Buna rağmen beyaz, siyah, yeşil, mor ve sarı renklerine sahip safir taşı çeşitlerine de rastlamak mümkündür. “Safir taşı nerede bulunur?” sorusunun cevabı merak edilebilir. Safir taşının en yoğun olarak bulunduğu ülkeler arasında Hindistan, Brezilya, Avustralya, Tayland, Sri Lanka ve Afganistan yer alır.
Bunlardan en önemlileri mermer (traverten), kum-çakıl, kuvarsit, manganez ve krom olarak sayılabilir. Balıkesir'den sonra Türkiye'nin ikinci büyük mermer ve traverten yatakları, Denizli ilinde bulunmaktadır. Kocabaş ve Kaklık mevkilerinde büyük traverten rezervleri bulunmaktadır.
Mücevher sektöründe kullanılan taşlar arasında, pırlantadan sonra en değerli taş zümrüttür denilebilir. En üst kalitedeki zümrütler, orta kalite bir elmastan dahi daha yüksek değerde olabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri