BBOM Derneğinin alternatif eğitim anlayışı çocuğun öğrenme sürecinin öznesi olduğu, çocuk katılımına alan açan, akademik çıktıların yanında toplumsal yaşam becerilerine de odaklanan ve çocuk haklarını gözeten bir yaklaşım sunar.
Alternatif okullar öğrenci ve öğretmen arasındaki ilişkiyi yöneten geleneksel sosyal normlardan uzaklaşırlar. Alternatif okullar kişisel olmayan bir tarafsızlıktan çok bireysel farklılıklara değer verirler. Alternatif okullar büyüme ve gelişimi başarmanın bir aracı olarak kişisel ilişkiyi kullanırlar.
Bu alternatif eğitim yaklaşımları; Montessori, Reggio Emilia, Waldorf eğitim yaklaşımları başta olmak üzere Açık Eğitim, Bank Street (Gelişimsel Etkileşim), Çocuktan Çocuğa, Head Start, High Scope ve Proje yaklaşımı olarak sıralanabilir.
Ana Akım Okullar
Ana akım okullar, eğitime yöne- lik tek yönlü bakış açılarıyla tüm bireylerin aynı eğitim süreçlerinden faydalanacağı- nı öne sürmekte, bu özellikleriyle de aynı niteliklere sahip öğrencilerin eğitim siste- minden faydalanabilmesine neden olmaktadırlar.
Çocukların kendilerini tanımalarına, kendileri ile ilgili farkındalıklarını geliştirmelerine yardımcı olmak, bütüncül gelişimini desteklemek, etkili öğrenme fırsatları sunmak alternatif eğitim yaklaşımın amaçları arasında yer alır.
İlgili 15 soru bulundu
Alternatif eğitimin benimsediği ilkeler arasında; • Çocuk merkezlilik, • Bireyin yetiştirilmesinde; toplumsal, politik ve ideolojik talepler karşısında bireylerin öznel değeri, • Bireyselliğin yaşamdaki önemi, • Bireysel özelliklerin sanat gibi estetik duyarlı- lıktaki karşılığının güçlendirilmesi, • Tüm bu ...
Örneğin, ülkemizde alternatif eğitim denildiğinde e- öğrenme, uzaktan eğitim, yurt dışı eğitim programları, kısa süreli gerçekleşen atölyeler, yaz kampları gibi eğitim pratikleri ya da alternatif eğitim içinde yer almayan okul sistemleri, eğitim yöntemleri akla gelebilmektedir.
Alternatif okullar ve diğer özgün öğrenme alanla- rı gençlerin ilgili, amaçlı ve mutlu kalmalarını sağladıklarını ispatlamışlardır. Öğretim metot- ları insanların gerçek ihtiyaç ve isteklerine hitap ettiklerinde onlar için en iyisini meydana getirir.
Modern öğretim yöntemi olarak adlandırdığımız yeni öğretim yöntemleri daha çok aktivitelere dayalıdır ve öğrencinin zihnini öğrenme sürecine tam olarak dahil etmeyi amaçlar. Modern öğretim yönteminde müfredat öğretimi ve planlamasında öğrenci birincil önceliklidir.
Waldorf yaklaşımı eğitimi bir sanata dönüştürmeyi amaç edinen bütüncül bir yaklaşımdır. Çocukların sosyal, duygusal, ruhsal, ahlaki, fiziksel ve zihinsel açılardan dengeli bir biçimde ve çok yönlü olarak gelişebilmesini amaçlar. Çocukların bireyselliğini, özgüvenlerini ve bütünlüğünü desteklemeye ayrıca önem verilir.
Çocukların dinlenmesi gereken, bilgiye sahip bireyler olduğu görüşü yaygındır. Reggio Emilia yaklaşımında çocuk; bir 'kişiliktir'. Çocukların yapamayacaklarına değil, yapabileceklerine yönelim söz konusudur. Çocukların keşifler yapmaları sağlanmaktadır. Çocuk bir işbirlikçi (ortak) olarak algılanır.
Paideia (paedeia olarak da yazılır) (/paɪˈdeɪə/ ; Yunanca: παιδεία) Antik Yunan polisinin veya devletinin ideal vatandaşının eğitimini ve yetiştirilmesini belirten bir kavramdır. Bu eğitim idealleri daha sonra Greko-Romen dünyaya geniş bir ölçüde yayılacak ve latincede humanitas olarak adlandırılacaktır.
Geleneksel eğitim sistemi daha çok klasik okullarca benimsenmiş ve uygulanmıştır. Geleneksel eğitim sisteminde, “dersler, programlar, ödevler, ders saatleri ve benzeri unsurlar, hep çocuğun ilgi ve ihtiyaçları hesaba katılmaksızın düzenlenir”(Kafadar, 1997, 49). Bu eğitimde ön planda tutulan müfredat ve öğretmendir.
BBOM Modeli Demokratik Yönetim Ekseni, öğrenme ortamındaki tüm bireylerin (çocuklar, öğretmenler, idari ve yardımcı personeli ve gerektiğinde ebeveynler) birlikte fikir ürettiği, çözüm önerileri geliştirdiği, kararlar aldığı katılımcı ve barışçıl bir öğrenme topluluğu oluşturmayı hedefler.
Detay. Eğitim sistemimizin “Temel Eğitim” basamağını; okul öncesi eğitim kurumları, ilkokullar ve ortaokullar oluşturur. Öğrenciler, bu okullara yönetmeliklerde belirlenen hükümlere göre kaydedilir.
CEVAP 2: Bu değişikliklerle birlikte halen uygulanmakta olan 8 yıllık kesintisiz zorunlu eğitim yerine, 12 yıllık zorunlu kademeli eğitim getirilerek 12 yıllık süre üç kademeye ayrılmıştır.
Türkiye'de ortaokullar ikiye ayrılır: Ortaokullar ve din eğitimi ağırlıklı "İmam-Hatip Ortaokulları". Ortaokul son sınıf (8. sınıf) öğrencileri Liselere Geçiş Sistemi sınavı veya yerel yerleştirme ile liselere geçerler.
Zigarelli (1996) ise etkili okulu oluşturan altı temel özelliği; nitelikli öğretmen, öğretmenin katılımı ve memnuniyeti, okul yöneticisinin liderlik özelliği ve iletişimi, güçlü okul kültürü, okul yönetiminin pozitif ilişkileri, yüksek aile katılımı olarak belirlemiştir.
Bireylerin eğitimle güçlenmesi; ekonomik olarak üretken olmak, sürdürülebilir geçim kaynakları geliştirmek, yenilikçi olmak, barışçıl ve demokratik toplumlara katkıda bulunmak, refahı artırmak için anahtardır.
Eğitim temel bir insan hakkı ve insanların kendilerini eşitsizlik ve yoksulluktan kurtarabilmelerine imkan sağlayan bir araçtır. Kapsayıcı ve kaliteli eğitim diğer Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri'nin 2030'a kadar gerçekleştirilmesine yardımcı olacaktır.
NİYE KALİTELİ EĞİTİM ÇOK ÖNEMLİDİR? (Why is Quality Education So Important?) Eğitim fakirlikten kaçmayı ve yukarı sosyoekonomik hareket sağlar. Eğitim eşitsizlikleri azaltır, cinsiyet eşitliği sağlar, daha barışçıl toplum için tolerans geliştirir. Nitelikli eğitimli ve liyakatli olmalı.
Eğitim türlerinden bahsetmek istediğimizde temel olarak eğitimi iki farklı kategoriye ayırabiliriz. Bunlar formal ve informal eğitimdir. Formal eğitim, sistematik ve planlı bir şekilde gerçekleşirken informal eğitimin plansız ve daha doğaçlama bir şekilde karşımıza çıktığını söyleyebiliriz.
Üniversiteler, fakülteler, enstitüler, yüksek okullar, meslek yüksek okulları, konservatuarlar, uygulama ve araştırma merkezleri yükseköğretim kurumlarıdır.
Sosyal hizmet eğitimleri, sosyal adalet ve insan hakları gibi temel değerleri benimseyen, insanların yaşam kalitelerini artırmaya yönelik faaliyetler yürüten bir mesleki eğitim programıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri