İhram giyene yasak olanlar İşte bunlara ihram yasakları denir. Bu yasaklar şunlardır: 1- Saç veya sakal tıraşı olmak, bıyıkları kesmek. 2- Kasık ve koltuk altı kıllarını yolmak veya tıraş etmek.
f) İhramlı iken saçları boyamak veya kına yakmak dem gerektirir.
Hac veya umre için ihrama giren kimse, ihramdan çıktığında kendi saçını kendisi kesmesi caizdir. İster erkek olsun ister kadın hüküm aynıdır. Bununla birlikte ihramdan çıkmak isteyen başka kişilerin de saçlarını kesebilir.
İhrama girerken gusletmek veya abdest almak. Erkekler, izar ve rida denilen iki parç aörtüye sarınmak. İhrama niyet ettikten sonra kerahet vakti değilse iki rekat ihram namazı kılmak. İhramlı bulunduğu sürede her fırsatta telbiye söylemek.
İlgili 28 soru bulundu
İhramdan çıktıktan sonra ise, cinsel ilişkiye girmek yasak değildir.
İhram giyilirken erkekler iç çamaşırlarını ve normal kıyafetlerini çıkarırlar. Sonrasında ise izar ve rida denilen iki parça ihram örtüsüne bürünür. İhramın ise beyaz renkli olması gerekecektir. Erkekler başlarını açık tutarlar.
Değerli kardeşimiz, Tıraş Olup İhramdan Çıkmak: İhramdan ancak saçlar tıraş edilmek suretiyle çıkılır. Başı traş etmek veyahut saçları kısaltmak vaciptir.
İhramlı olan kimse, temizlik sebebiyle banyo yapmaksı caizdir. Çünkü Rasulullah sallallahu aleyhi vesellem ihramlıyken banyo yaptığı bilinmektedir. Aynı şekilde ihram elbisesini de daha temiz ve daha yeni olanıyla değiştirmesi caizdir.
Tavafın abdestli olarak yapılması vaciptir. Umre tavafının tamamını veya bir kısmını, hatta bir şavtını cünüp, abdestsiz, lohusa veya âdetli olarak yapmak dem gerektirir. Ancak ihramdan çıkmadan abdestli olarak yeniden tavaf yapılması hâlinde ceza ortadan kalkar (Mevsılî, el-İhtiyâr, I, 503).
ıhramlı için şunlar yasak değildir: ıhramlının yıkanması, kokusuz sabun kullanması, diş fırçalaması, diş çektirmesi, kırılan tırnağı ve zarar veren bir kılı koparması, kan aldırması, iğne yaptırması, yara üzerine sargı sardırması, kol saati, yüzük ve bilezik takması, kemer kullanması, omuza çanta asması, yüzü ve başı ...
2. İhramda iken süslenme amacıyla saçı, sakalı, bıyıkları yağlamak, boyatmak, kınalamak, makyaj malzemesi kullanmak, yıkanırken kokulu sabun kullanmak, vücuda veya elbiseye koku sürmek de ihramlı için yasak olan davranışlardandır.
İhram kaç gün denildiğinde Hacda İhram 2 gün kadar devam eder.
İhramlı kimsenin ihramlı bulunduğu sürece koku kullanması caiz değildir. Bu kimsenin bir uzvuna tamamen veya bir uzvu miktarı olacak şekilde değişik yerlerine kokulu bir şey sürmesi durumunda dem (koyun veya keçi kesmek); bir uzuvdan daha az kısmına bunu uygulaması hâlinde ise bir fitre miktarı sadaka vermesi gerekir.
Kokulu sabun veya ıslak mendil gibi imalatında koku katılan temizlik maddeleri, koku sürünmekten ziyade temizlik amacıyla kullanılmaktadır. Bu nedenle kokusuz temizlik araçlarının kullanılması tavsiye edilmekle birlikte söz konusu maddelerin ihramlı iken kullanılması herhangi bir cezayı gerektirmez.
İhramlıya haram olan şeylerin üçüncüsü bedeninden kıl veya tırnak koparmaktır. Üç kıl koparma veya üç tırnak kesrnek durumunda tam bir fidye gerekir. Daha güçlü görüşe göre bir kıl koparma durumunda bir müd buğday, iki kıl koparma durumunda iki müd buğday verilir.
İhramda iken yasak olan koku: İhramlı iken kokulu sabun, şampuan, parfüm ve benzerleri kullanılamaz. Bir azanın tamamına sürüldüğü takdirde kurban, daha az yere sürülürse sadaka cezası gerekir.
İhramlı iken topukların ve aşık kemiklerinin açık olması, ayakların üst kısmının da tam örtülmemesi gerekir. Bunun için kişi ayakların üzerini tam kapatmayan ve arkası açık olan terlik ve benzeri bir şey giyer. Ökçesi kemerli yani arkası kayışlı terlik de giyebilir.
Cevap: Çünkü ihrama giren bir kimse adeta kendisi için meşru olan, helal olan birçok şeylerden uzaklaşır. Onları yapmak ona yasak olur.
İhramdan çıkacak duruma gelen bir kimseyi ihramlı olan bir kişi saç tıraşı edebilir mi? Hac veya umrede ihramdan çıkacak duruma gelen bir kimse kendisi saç tıraşı olup ihramdan çıkmadan, ihramdan çıkma aşamasına gelmiş birisini ya da ihramsız başka birisini tıraş edebilir ve bundan dolayı bir ceza gerekmez.
İhramlı bir kadının ihramdan çıkmak için saçının en az dörtte birinin uçlarından parmak boğumu kadar kesmesi yeterlidir (Kâsânî, Bedâi', 2/141). Şâfiî mezhebine göre bir kadın, üç telden az olmayacak şekilde saçlarından bir kısmını kesmekle ihramdan çıkmış olur.
Ancak bu kimse, kurban kesmek istiyorsa ve Zilhicce ayına girmişse, bu takdirde (el ve ayak parmaklarının) tırnaklarını kesmesi câiz değildir. Çünkü Rasûlullah -sallallahu aleyhi ve sellem- bundan nehyetmiştir. İhrama girdikten yani niyet ettikten sonra tırnakları kesmeye gelince, bu hiçbir şekilde câiz değildir.
2- Kadınların hac veya umrede adet hallerini geciktiren veya öne alan ilaç kullanmaları caiz midir? Sağlıklarına zarar vermeyecekse kadınların, adet geciktirici ilaç kullanmalarında sakınca yoktur. Ancak adet geciktirici olarak kullanılan ilaçlar, çoğu zaman adet düzensizliklerini de beraberinde getirebilir.
Sigara zaten haram olduğu şekliyle Hacta da Sigara içmek çok yanlıştır, günahtır demiştir. Yani netice itibariyle Sigara içmek haramdır. fakat İhram yasakları içerisinde değildir.
İhrama giren erkekler başlarını açarak ve normal elbiselerini çıkararak izar ve rida denilen dikişsiz iki parça havluya/beze bürünürler. Hanımların ihramı ise günlük kıyafetleridir. Hacda kadınların kıyafetleri, erkeklerin beyaz ihramlarının aksine rengârenktir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri