Elbistan Ovası, deniz seviyesinden yaklaşık olarak 1115 m. yükseklikte olup Türkiye'nin 4. büyük ovası olarak oldukça verimli bir arazi yapısına sahiptir. Bundan ötürü tarım ve hayvancılık Elbistan'da çok ilerlemiştir.
Ülke genelinde 141 adet büyük ova bakanlar kurulunun 2016/9620 sayılı kararıyla ilan edilmiştir. Bu 141 ovadan 4 tanesi(Uşak Ovası, Sivaslı Ovası, Banaz Ovası, Baltalı Ovası) ilimiz sınırı içerisinde olup toplam alanı yaklaşık 60 bin hektardır.
Konya Ovası, Çukurova'da yer alan delta ovasından sonra Türkiye'nin en büyük ikinci ovasıdır. Bu ova ülkenin tarım alanlarının yüzde 17'sini karşılar.
Bunlardan 11'ine ilişkin karar geçen yıl çıktı. Büyük ova koruma alanlarının toplam büyüklüğü 9,38 milyon hektara ulaştı. Alansal olarak bakıldığında 1 milyon 677 bin hektarı aşkın alanla Konya ilk, 937 bin 573 hektarla Şanlıurfa ikinci ve 445 bin 189 hektarla Adana üçüncü sırada yer alıyor.
Ayrıca Elbistan, üç büyük nehir ve onların birçok kolları ile sulanan geniş ve Türkiye'nin 4. büyük ovasının içindedir.
İlgili 44 soru bulundu
TARİHİ: Eski tarihçiler tarafından, Elbistan adının Abbasta, Ablastany, Ablastin, Abulastyn olarak değişikliklere uğradığı ifade edilmektedir. Selçuklu devri Türk tarih yazarlarının yazdıklarına göre de Elbistan'ın, Ablistan ve Albıstan olarak adlandırıldıgı anlaşılmaktadır.
Bafra Ovası 38.388,2423 ha. Alanda Alaçam ve Bafra İlçelerinde toplam 52 köyü, Çarşamba Ovası 87.981,4844 ha. Alanda Tekkeköy, Çarşamba ve Terme İlçelerinde toplam 161 köyü ve Vezirköprü Ovası 12.710,0396 ha.
Dalaman Ovası, Dalaman Çayı'nın uzun yıllar boyunca biriktirdiği alüvyonların oluşturduğu çok geniş bir alana yayılan, Türkiye'nin en yüksek verim alınabilen tarım alanlarındandır. Dalaman ovası tektonik nedenlerle çökmüş, alüvyonlarla doldurulmuş bir ovadır.
Kongreye başkanlık yapan Muş Alparslan Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Uygulamalı Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yaşar Karadağ ise Muş'un Çukurova ve Konya'dan sonra ülkenin 3. büyük ovası konumunda olduğunu söyledi.
Başta Hatay ili olmak üzere Amik Ovası ve çev- resi tarımsal üretimin yanında hayvan varlığı ba- kımından da önemli bir zenginliğe sahiptir. İl ge- nelinde toplamda 139,735 baş büyükbaş, 2083,214 adet kanatlı hayvan, 302,971 baş küçükbaş, 5,904 baş tek tırnaklı hayvan ve 821 adet de arı kovanı bulunur (Tablo 4).
Ülkemizde bulunan başlıca delta ovaları arasında yer alan Çukurova deltası Adana ili sınırları içinde yer alır. Seyhan ve Ceyhan nehirlerinin oluşturduğu Türkiye'nin en büyük delta ovasıdır.
Harran Ovası (Altınbaşak Ovası), Şanlıurfa şehrinin güneydoğusundan başlayıp Suriye sınırına kadar uzanan bir bölgedir. Ova'da yer alan tarihi Harran ilçe merkezi Şanlıurfa'ya 46 kilometre uzaklıktadır. Toprağı çok verimli olan ovalardan biridir.
Türkiye'de tektonik yapılı ovalardan başlıcaları:
İç Anadolu Bölgesi: Konya Ovası, Çubuk Ovası, Kayseri Ovası. Güneydoğu Anadolu Bölgesi: Suruç Ovası, Harran Ovası. Doğu Anadolu Bölgesi: Elbistan Ovası, Yüksekova, Elazığ Ovası, Erzurum Ovası. Karadeniz Bölgesi: Erbaa Ovası, Turhal Ovası, Niksar Ovası, Merzifon Ovası.
Bu devlet 185 yıl hüküm sürdü. Elbistan bu devlete 130 yıl başkentlik yaptı. Osmanlı Padişahı Yavuz Sultan Selim döneminde Turnadağ Muharebesi (1515) ile Osmanlı İmparatorluğuna katıldı. 1522 yılında Maraş bölgesi, özel yönetiminden ayrılır, sancak haline gelir ve Elbistan da Maraş'ın kazası haline gelir.
Halk arasında Albıstan şeklinde de telaffuz edilir. Elbistan, Bizans'ın Ablasta olarak adlandırdığı yerleşim yeridir. IV. Murad, Bağdat Seferi esnasında Osmanlı kaynaklarında Albustan olarak adlandırılan Elbistan'dan geçiş yapmıştır.
Bafra Ovası, ülkemizin tarımsal potansiyeli yüksek olan mümbit ovalarından biridir. Sulama ve enerji amaçlı olarak planlanan ve bitirilen Derbent Barajı ovanın sulamasını sağlayacak ve tarımsal potansiyeli beş kat daha arttıracaktır.
Ovayı güneyden Haçreş dağları, kuzeyden Şerafettin Dağları ve uzantıları çevirir. ova Türkiye'nin büyük ovalarındandır. Türkiye'deki iki büyük fay (KAF ve DAF) sisteminin birleşme yerinde bulunan ova, ortalama 1400–1500 m yüksekliğe sahiptir.
Ova büyük ölçüde tarım alanıdır. Dağ yamaçlarında ve ovada yer yer otlak ve bozkırlar vardır. Habitatlar: Ovanın büyük bölümü tarım alanına dönüştürülmüştür. Bunun dışında genellikle otlak olarak kullanılan dağ yamaçlarında dağ bozkırları uzanır.
Amik Ovası, Hatay ili sınırları içerisinde Hatay çöküntü alanının ortasında yer alan Türkiye'nin en verimli arazilerinden biridir.
Geniş ve ve- rimli topraklara sahip olarak büyük bir tarımsal potansiyel taşıyan Amik Ovası, ekonomik değeri yüksek ürünlerin tarımına elverişli bir alan olması ve yörenin ekonomisinin tarıma dayalı olması nedeniyle, çevresi için taşıdığı önemi günü- müzde de sürdürmektedir.
ERGENE OVASINDA ÇELTİK ÜRETİMİ İLE EKONOMİYE KATKI SAĞLANIYOR. Ergene Nehri Trakya'nın Kuzey-Doğusunda 'Yıldız Dağları' Kırklareli İli sınırlarından doğup Tekirdağ İli sınırlarını da geçerek 283 km yol kat ettikten sonra Edirne İli, Meriç İlçesi sınırlarında Meriç Nehri'ne bağlanmaktadır.
Türkiye'deki ovalar
Türkiye de Tektonik ovalar, Delta ovaları ve karstik ovalar bulunur.
Yeşilırmak Deltası ya da Çarşamba Ovası, Samsun'da, Karadeniz'e dökülen Yeşilırmak'ın oluşturduğu delta. Çarşamba ve Terme ilçelerinin kurulu olduğu delta 90.000 km²'lik alanı ile Karadeniz'in en büyük deltasıdır.
Ziraat Fakültesi Menemen Araştırma, Uygu- lama ve Üretim Çiftliği arazisi topraklarının bulunduğu, Menemen Ovası 38° 26'38° 40' kuzey enlemleri ile 26° 40'27° 07' doğu boylamları arasında yer alıp, denizden yüksekliği 10,3 m'dir.
VeTürkiye'nin önemli delta ovalarından olan Çarşamba ovasını meydana getirdi. Bugün dahi Yeşilırmak hala aşındırması, taşıması ve biriktirmesiyle ovanın şeklini değiştirmektedir. Ova alüvyonlardan oluştuğu için verimli bir araziye sahiptir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri