Balık yağı; yağ oranı yüksek olan ton balığı, ringa balığı, uskumru gibi balıklardan elde edilen ve yüksek oranda omega 3 içeren bir besin takviyesidir. Oda sıcaklığında sıvı formda bulunan balık yağı çocuklar başta olmak üzere her yaştan birey tarafından hekim önerisiyle kullanılabilen bir takviyedir.
Çocuklar için balık yağı faydaları çeşitlidir ve hem zihinsel hem de bedensel gelişim açısından balık tüketiminin önemi büyüktür. Bu sebeple gelişim çağındaki çocuklar için düzenli balık tüketimi ya da balık yağı kullanımı önerilir. Omega 3 kaynağı olan balık yağı takviyeleri EPA ve DHA içerir.
Çocuklar, gelişimleri için C vitamini, kalsiyum gibi vitamin ve minerallerin yanı sıra balık yağında bulunan bu Omega-3 yağ asitlerine de ihtiyaç duyarlar.
İnsan vücudunda üretilemedikleri için dışarıdan alınmalıdır. EPA ve DHA, kalbin normal fonksiyonuna katkıda bulunur. DHA, normal beyin fonksiyonlarının ve normal görme yetisinin korunmasına katkı sağlar. Dolayısıyla, gelişim çağındaki çocuklar için olmazsa olmazdır” dedi.
Eğer ki balık sevmiyorsanız vücudunuzun ihtiyacı olan omega-3'ü çeşitli yağlardan temin edebilirsiniz. Bunun için en iyi seçenekler ise hardal yağı, kenevir yağı, su yosunu yağı, ceviz yağı, kanola yağı, soya yağı, kabak çekirdeği yağı, hurma çekirdeği yağı ve keten tohumu yağı olabilir.
İlgili 22 soru bulundu
Balık yağında bulunan omega 3, kan kolesterol seviyelerinin dengelenmesine ve damar yapısının korunmasına yardımcıdır. Bu etkisi ile balık yağı takviyesi, ateroskleroz (damar sertliği), yüksek kolesterol, kalp krizi ve felç gibi hastalıklardan korunmaya katkıda bulunur.
Peki bebeklere balık yağı ne zaman verilir? Uzmanlar 1 yaşından küçük bebeklerin balık yağı takviyesi almasını tavsiye etmemektedir. Bunun ana nedeni ise besin alerjisinin oluşma ihtimalidir.
Kapağı açılan sıvı bir balık yağının en fazla 90 gün içinde tüketilmesi tavsiye edilmektedir.
Balık yağını ne zaman almaya karar vermiş olursanız olun, her gün düzenli bir şekilde o zaman diliminde mutlaka alın. Çünkü balık yağının potansiyel olumlu etkilerinden faydalanmak için uzun süreli bir kullanım gereklidir.
Balık yağı, bu yağ asitlerinin bir kaynağı olup, çeşitli sağlık faydalarına sahip olabilir. Balık yağı, düzenli olarak tüketilebilir ancak aşırı miktarda tüketilmemesi önerilir. Önerilen günlük miktar, genellikle 1-2 kaşık arasındadır.
Çocuklar için en iyi balık yağı şurup markasını arıyorsanız bu konuda listenin zirvesinde Ocean Balık Yağı bulunuyor. Takviye gıda, yüksek omega 3 kaynağı olması sayesinde aileler tarafından en çok tercih edilenlerin başında geliyor. Karışık meyve aromalı olması ile çocuklar tarafından sevilerek tüketiliyor.
1-Alacağınız balık yağı saf ve doğal olmalıdır. Bunu da ürünün etiketine bakarak anlayabilirsiniz. 2-Ürünün içerdiği DHA ve EPA oranına dikkat etmelisiniz. 3-Balık yağının üretildiği tesislerin, yetkili otoriteler ve bağımsız kuruluşlarca sertifikalanmış olması gerekiyor.
“ÇOCUKLAR İÇİN SIVI FORMDAKİ BALIK YAĞLARI TERCİH EDİLMELİ”
Çünkü sıvı balık yağına kıyasla içlerindeki DHA ve EPA miktarları çok az. Ayrıca balık yağını şeker formunda hazırlamak için birçok katkı maddesi de kullanılabiliyor. Bu sebeple çocuğunuz için en doğru balık yağları sıvı formda olanlardır.
En iyi balık yağı tavsiyelerine gelecek olursak; Nutraxin, Möllers, Ocean, Carlson, Nutrigen, New Life Efa, Easy Fishoil, Farmasi, Gold Natural ve Solgar özellikle DHA ve EPA oranları yüksek, tablet ve sıvı formlara sahip en kaliteli balık yağı markaları olarak biliniyor.
Unutmamamız gereken, balık yağı tüketiminde de dikkatli olmak önemlidir. Aşırı tüketim ishal, kaşıntı, baş dönmesi gibi yan etkiler gösterebilir. Balık yağı destek olarak alınacak ise hekim kontrolünde olmalıdır.
Balık yağı aynı zamanda emilimi hızlandırmak, vücutta görülen etkilerini arttırmak gibi amaçlarla çeşitli kombinasyonlarda yani yanına farklı takviyeler de eklenerek kullanılabilir. Bu takviyelere örnek olarak kalsiyum, demir, A vitamini, B1 vitamini, B2 vitamini, B3 vitamini, C vitamini veya D vitamini verilebilir.
2011 yılında krill yağı üzerine yapılan çalışmalarda alınan sonuçlara göre; krill yağının çok düşük bir miktarı bile yüksek fayda sağlamaktadır. Krill yağı Canan Karatay tarafından da gündeme gelen bir takviyedir. Omega 3 açısından zengin olan bu yağ, kadın ve erkekler için önerilir.
Balık yağı ürünleri arasında formülleri ve içerikleri değişiklik gösteren alternatifler yer alır. Bazı balık yağları, farklı vitaminler ve besleyici unsurlar eklenerek oluşturulur. Durum böyle olunca önerilen yaş grupları da değişiklik gösterir. Çocuklara balık yağı iki yaşından itibaren verilebilir.
Balık yağının kullanımıyla alakalı belli bir zaman vermek doğru değildir. Fakat balık yağının, yüksek lif içeren besinler ile aynı anda tüketilmesi tavsiye edilmemektedir. Örnek olarak balık yağı gece uyumadan önce alınmışsa, lifli besinler kahvaltıda tüketilmelidir.
Kullanılan Doz Çok Önemlidir!
Hem dozaj açısından hemde kullanılan ürünün güvenilirliği açısından en azından eczacıya danışılmasında fayda vardır. Omega-3 ömür boyu alınabilir ama doğru dozajda. Bu sırada tabii ki balık yemeye devam edilmelidir. Yazları balık sezonu bitiyor balık yasağı başlıyor.
Ülkemizdeki doktorların çoğu, anne sütünde ve formül mamalarda bebeklerin ihtiyacı olan omega-3 yağ asitlerinin bulunmasından ötürü çocuklarda 1 yaşından sonra balık yağına başlanabileceğini söylüyorlar. Dr. Halit Özkaya da alerji riski olduğu için 1 yaş altındaki bebeklerde balık yağı kullanımını önermiyor.
“Yazın balık yağı içilmez” sözü bilimsellikten uzaktır.
Yaz aylarında kullanımının sakıncalı olduğunu gösteren hiçbir bilimsel veri olmadığından bu aylarda kullanımında kısıtlama yoktur. Bu önyargı D vitamin ihtiyacının farklı kaynaklardan sağlanması üzerine oluşmuştur. D vitaminin en önemli kaynağı güneş ışığıdır.
İltihabi süreçleri yavaşlatır ve bağışıklığı güçlendirici etkisi vardır. Kan sulandırıcı ve kan basıncını düşürücü etkiye sahiptir. Günde 3 gramdan fazla balık yağı almak kanama riskini artırabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri