Ankara, Türkiye'nin başkenti ve Ankara ilinin merkezi olan şehirdir. Coğrafi olarak Türkiye'nin merkezine yakın bir konumda bulunur ve İç Anadolu Bölgesi'nde yer alır. Ankara'nın 13 Ekim 1923'te başkent ilan edilmesinin ardından şehir hızla gelişmiş ve Türkiye'nin ikinci en kalabalık ili olmuştur.
Türkiye'nin başkenti Ankara'dır.
Kabul edilen kanun maddesi şudur: «Türkiye Devleti'nin başkenti Ankara şehridir.»
27 Aralık 1919'da Temsil Heyeti'nin Ankara'ya gelmesi ile, bu şehir Millî Mücadele'nin karargâhı olmuştu. 23 Nisan 1920'de Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin Ankara'da açılmasıyla yeni Türk devletinin temelleri atıldı. Kurtuluş Savaşı buradan yönetildi. Böylece Ankara, fiilen başkent durumuna geldi.
Adının Kaynağı
Belgelere dayanmayan ve günümüze kadar gelen söylentilere göre tarihte bahsedilen ilk adı Galatlar tarafından verilen ve Yunanca "çapa" anlamına gelen Ankyra'dır. Bu isim zamanla değişerek Ancyre, Engüriye, Engürü, Angara, Angora ve nihayet Ankara olmuştur.
İlgili 29 soru bulundu
İlde yıllık nüfus artış oranı %0,61 olmuştur. 6 Şubat 2023 TÜİK verilerine göre ilde 25 ilçe ve belediye, bu belediyelerde ise toplamda 1425 mahalle bulunmaktadır.
başkent ankaraya verilen bir ad. şehirde yükselen binalar yüzünden doğrı dürüst görünmeyen gökyüzü ve bulutların getirdiği solgun günlerin ifadesidir.
Ankara, Türkiye'nin bir ilidir. Merkezi Ankara olan ilin nüfusu 2023 yılı itibarıyla 5.782.285 kişidir. Bu nüfus; 25 ilçe ve bu ilçelere bağlı 1425 mahallede yaşamaktadır.
Söğüt, Bilecik ilinin bir ilçesidir. Osmanlı Beyliği'nin ilk başkenti olarak bilinir. 1231 yılında Thebasion adını taşırken Anadolu Selçuklu komutanı Ertuğrul Gazi tarafından İznik İmparatorluğu'ndan alınmıştır ve kendisine Anadolu Selçuklu hükümdarı III. Alaeddin Keykubad tarafından Domaniç ile birlikte verilmiştir.
Mustafa Kemal Atatürk (1881, Selanik, Osmanlı İmparatorluğu - 10 Kasım 1938, İstanbul, Türkiye), Türk asker, devlet adamı, Türk Kurtuluş Savaşı'nın başkomutanı, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu ve ilk cumhurbaşkanıdır. (1935'ten sonra mareşal.)
Türkiye Cumhuriyeti'nin Kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ü vefatının 77. Yıldönümünde saygı, minnet ve özlemle anıyoruz. Aramızdan ayrılışının 77. Yıldönümünde, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Kemalpaşa'da düzenlenen bir programla anıldı.
Güney Afrika'da yürütme başkenti Pretoria, yasama başkenti Cape Town, yargı başkenti Bloemfontein olmak üzere üç başkent bulunmaktadır. 42,4/km2 (169.)
Batı Avrupa'nın küçük yüzölçümlü devleti Lüksemburg'un başkenti de Lüksemburg. Başkent Lüksemburg, Lüksemburg ülkesinin de en büyük şehri. Üstelik bu uygulamaya sahip tek ülke Lüksemburg da değil, Monako, Cezayir, Singapur, Tunus, Vatikan'ın da başkenti kendisiyle aynı isimde…
İzmir 3 büyük kent arasında yeşil alan açısından en fakir kent. İzmir'de kişi başına 5.13 metrekare yeşil alan düşüyor. Bu sayı Ankara'da 18, İstanbul'da 6.4 metrekare.
Ankara Keçisi (The Angora Goat) olarak tanınır. Ankara keçisi, 13. yüzyılda Hazar Denizinin oğusundan Anadolu'ya Türkler tarafından getirilmiştir.
Yakın zamanda Ankara'da değerlenen yerler arasında; Eskişehir yolu ve çevresindeki semtler, Konya yolu ve çevresindeki semtler, Beytepe, Çayyolu, İncek bölgesi, Keçiören, Yenimahalle, Etimesgut gibi kesimlerin çevre yoluna doğru konumlanan bölgeleri son dönemde değerlenen yerler arasında olarak değerlendirilmektedir.
Ankara'nın Çankaya ilçesi, 2018 sonu itibarıyla 920 bin 890'ı bulan nüfusuyla en kalabalık ilçe olma unvanını elinde bulundururken, bu özelliğiyle 57 ilin nüfusunu geçti.
Türkiye'nin en kalabalık ilçesi 840 bin 809 kişiyle Ankara'nın Keçiören ilçesi. Keçiören'in nüfusu Türkiye'nin 66 ilinden daha kalabalık. Türkiye'nin en kalabalık ilçesi 840 bin 809 kişiyle Ankara'nın Keçiören ilçesi. Keçiören'in nüfusu Türkiye'nin 66 ilinden daha kalabalık.
Şereflikoçhisar ilçesi, şehir merkezine 150 km uzaklıktadır. 30 bin kişilik nüfusu ile Ankara'nın güney bölgesinde yer alan Şereflikoçhisar, aynı zamanda Ankara genelinde şehir merkezine en uzak noktadaki yerleşim yeridir.
Ankara yemekleri denildiğinde ilk akla gelen lezzet, Ankara tavasıdır. Kökeni Kafkaslara dayanan bu yemek, şehriye ve kırmızı et karışımından oluşur. Ankara'nın Akyurt, Çubuk gibi ilçelerinde çok sevilen homaça, coğrafi işaretli bir yemektir. Kemikli etin pişirilmesiyle hazırlanır.
Ankara armudu, Türkiye'de İç Anadolu Bölgesinde özellikle Ankara yöresinde yetiştiriciliği yapılan kışlık armut çeşidi. Piramidal bir büyüme gösteren Ankara armudunun ana dalları seyrek yan dalları ise sıktır.
Ankara ile özdeşleşmiş lezzetler olan Ankara tavası, kokoreç, bulgur pilavı, öllüğün körü, Ankara kebabı, İnceğiz çorbası, Beypazarı güveci, İskender, Ankara simidi ve tamtak tiridi de denenmesi gereken lezzetler arasındadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri