Örfi Hukuk İslamiyet öncesinden bu yana devam eden töre kurallarının İslamiyet'e aykırı olmayacak şekilde düzenlenmesiyle oluşan kurallardır. Örfi hukuka padişahın yönetim, maliye ve ceza gibi konularda çıkarttığı kanunnameler de dahildir. Örfi kanunlar hazırlanırken İslam hukukuna aykırı olmamasına dikkat edilirdi.
Örf-i Hukuk İslami esaslara ve Kuran'ı Kerim'e dayanır. Şer-i hukukta olduğu gibi örf-i hukukta da amaç toplumda adaleti sağlamaktır. Nisa Suresinin 135. ayetinde sonuç aleyhimize bile olsa adil olmamız emredilmiştir. Padişahın idari ve iktisadi alanda verdiği emirler de örf-i hukuka örnek olarak gösterilebilir.
Örf ve âdet hukuku, birbirine benzer eylem ve davranışlara, hukuksal olaylara veya hukuksal münasebetlere, yaşanan zaman zarfında bağlanan hep aynı çözüm şeklinin kuşaktan kuşağa aktarılması yoluyla, belirli bir insan topluluğunda yerleşerek bir hukuk kuralı haline gelmesi olarak tanımlanmaktadır.
Şer'î hukuk, kaynağı Kur'an, Sünnet, icma ve kıyas olan ve fıkıh kitaplarında yazılı halde bulunan normlar manzumesidir. Örfî hukuk ise, padişahın iradesine dayanarak ferman ve kanunnamelerle ortaya çıkan hukuktur.
Örfi Hukuk Başında Kim Var ve Hangi Davalara Bakar? Örfi hukuk genellikle; askeri, mali ve yönetim konularındaki kanunları kapsadığından bu konudaki davalara bakardı. Örfi kanunun başında ise "Emiridad" veya "dadbeg" bulunurdu.
İlgili 38 soru bulundu
Osmanlı hukukunda örfî hukuk denildiği zaman, sadece adet hukuku değil, şer'î hükümlerin de kanun içinde tedvini de dahil olmak üzere, padişaha tanınan sınırlı yasama yetkisi, uzman hukukçuların fetvalarına ve içtihadlarına da başvurularak ortaya konan hukuki hükümler akla gelir.
Osmanlı hukukunun şer'i ve örfi hukuk olmak üzere ikiye ayrıldığını biliyoruz. Tabii olarak ceza hukuku da aynı ayrıma tabi olacaktır. Buna göre ceza hukukunun fıkıh kitaplarında yer alan kısmına şer'i ceza hukuku devlet başkanının ortaya koyduğu kurallara ise örfi ceza hukuku denir.
Örfün Çeşitleri
Örf, amelî/fiilî ve kavlî/sözlü, umumî/genel ve hususî/özel kısımlarına ayrılmaktadır. Ancak, örfün bütün bu çeşitleri, sahih ve fâsid olarak nitelendirilir.
Şeriat (Arapça: شَرِيعَة, şarīʿa), Kur'an âyetleri ile Muhammed'in söz ve fiillerinden oluşan naslardan alimler sınıfının (Fukaha) çıkarımları (istinbat) ile oluşturulan dini kanunlar toplamıdır. İslam'da ibadetler (farz-vacib kabul edilen), muameleler ve cezalarla ilgili tüm kavram ve kuralları kapsar.
Aynı veya benzer sebeplerden doğan ve aynı zamanda konuları da birbirine oldukça benzer olan, aynı davalı kişi ya da kişilere karşı açılmış bulunan davalar, uygulamada “seri davalar” olarak isimlendirilmektedir.
Örf, İslam hukukunda hem akli hem de şeri anlamda güzel olan ve aklı selim tarafından güzel kabul edilen, yadırganmayan şeylerdir. Örf her halükarda hem akli hem de şeri anlamda güzel olan şeyleri tanımladığı için iyi veya kötü olarak ayrılmaz.
Yasalar eşliğinde belirlenmeyen ve halkın kendiliğinden ortaya çıkarıp uyduğu gelenek örf olarak bilinmektedir. Türk Dil Kurumu üzerinden bakıldığı vakit bu anlam eşliğinde değerlendirilir ve ele alınır. Bu konuda her ülkenin örfü bulunmaktadır ve kendine özgüdür.
Örf - adet kuralları da insan davranışını düzenleyen kurallardır. İçinde yaşanılan sosyal çevre tarafından uzun süreden beri tekrarlanarak konulan, insan davranışını düzenleyen ve uyarma, kınama, dışlama, linç gibi değişik müeyyideleri olan emir ve yasaklardır.
Fâkihlere göre bir toplumdaki örf ve âdetin geçerliliği için onun yaygın ve sürekli olması, nassların lafzına ve ruhuna yani İslâm hukukunun temel ilkelerine aykırı düşmemesi gerekir. Bu şartları taşıyan örfe sahih örf, taşımayana da fâsit örf adı verilir.
bc) Yargı Yetkisi:
Devlet Başkanı sıfatıyla bizzat yargılama yetkisi bulunmakla birlikte bu yetki kadılara devredilmiştir. Şer'i hukuka ait davalar şer'iye mahkemelerinde kadılar tarafından görülüp karara bağlanmış ve padişahların şeri davalara müdahalesi görülmemiştir. Hükümdarın şeri yargı yetkisi yoktur.
Osmanlı padişahı monarşinin karakterine uygun olarak yasama ve yürütme erklerini elinde tutar. Teorik olarak yargı erki de Sultan'ın uhdesindedir. Ancak kendisi yargının başı olmakla birlikte Osmanlı padişahı bu yetkisini kurumsallaşmış bir yargı teşkilatı eliyle kullanmaktadır.
Mecelle Kanunu , 1868-1876 seneleri arasında Ahmet Cevdet Paşa başkanlığındaki bir komisyon tarafından düzenlenen medeni hukuk kuralları kitabıdır. Mecelle, maddeler halinde hazırlanmış hem analitik hem de pozitif bir hukuk sistemi gerçekleştirme çabası güder.
Şeri hukuk davalarına kadılar bakardı ancak başlarında baş kadı manasına gelen Kadilkudat bulunurdu. Bakılan davalar ise; müslümanların ceza, ticaret sivil hukuk farketmeksizin tüm davalardı.
Mecelle-i Ahkâm-ı Adliye (Osmanlıca: مجلۀ احكام عدلیە) veya kısaca Mecelle, 1868-1876 yılları arasında Ahmet Cevdet Paşa başkanlığındaki bir komisyon tarafından derlenen İslami özel hukuk (medeni hukuk) kuralları kodeksidir.
Buna göre örf İslâm'da bir delil ve bir hüküm kaynağıdır.
Örf ve adet hukuku kurallarının iki kurucu unsuru vardır: Maddi unsur consuetudo ve psikolojik unsur opinio juris cive necessitatis. Bazı düşünürler üçüncü bir unsur, yaptırım unsurunu da eklemektedir ancak doktrinde ve UAD karalarında kabul gören UAD Statüsü md 38'deki iki unsurdur.
Genellikle eş anlamlı ve birlikte kullanılan örf ve âdet terim olarak, “toplumun geneli tarafından benimsenip süreklilik kazanan, kuşaktan kuşağa aktarılan davranış ve uygulamalar veya dildeki yerleşik kullanımlardır.” Türkçede “an'ane, gelenek, görenek, teâmül ve töre” gibi ifadeler de aynı anlamda kullanılır.
İnsanlık tarihinde hürriyeti kısıtlayıcı[1] bir ceza şekli olarak kullanılmış olan sürgün, Osmanlı hukuk literatüründe genelde nefy, tağrib, icla ve ib'ad gibi kelimelerle ifade edilmiştir. Bir suçlunun muayyen bir müddet bulunduğu beldeden başka bir beldeye uzaklaştırılarak[2] cezalandırılması demektir.
Tebeî cezalar, aslî cezalara bağlı olarak, ayrıca bir hâkim kararına gerek olmaksızın uygulanan cezalardır.
Hırabe suçu kısaca “silahla ya da başka bir şekilde zor kullanılarak yol kesip veya baskın yapıp mala ve cana tecavüz, kamu düzenini ve asayişi ihlal etmek” olarak tanımlanabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri