Sonuç olarak, tali kusurlu sürücü de kazaya sebep olan davranışlarda pay olsa da, kazanma meydana geldiğinde asli kusurlu sürücüden daha az sorumlu tutulur. Tali kusurlu sürücü, kusurlara göre tazminle sonuçlanacak ve ödeyeceği tazminat miktarı, diğer faktörlere bağlı olarak belirlenir.
Kusur oranları ile ilgili araştırma yapan kişiler, “Tali kusurlu ne demek?” sorusuna yanıt aramaktadırlar. Tali kusur, meydana gelen bir trafik kazasında ikinci dereceden etken olan araç sürücüsünün kusur durumunu belirtmektedir.
Tali kusur, asli kusur dışında hareketler olup yan hareketlerdir. Asli kusurlu olan kişi olayda esas kusurlu olan kişidir. Ancak tali kusurlu olan kişi, esas kural hariç yan hareketlerle suç işleyen kişidir. Tali kusurlu olan kişi hakkında verilecek olan ceza, alt sınırdan belirlenecektir.
Trafik kazası kusur oranı belirlenirken kullanılan iki önemli kavram asli kusur ve tali kusur kavramlarıdır. Asli kusur; kazanın ana sebebi olarak belirlenen tarafı temsil eder. Tali kusur ise kaza sırasında gereken önlemi almamış olan ya da dikkatli davranmayan taraf anlamına gelir.
Trafik kazası sonucu sigorta şirketi, sürücüleri %50 oranında kusurlu bulabilir. Yüzde 50 kusur oranına sahip olmak, tarafların kazanın ortaya çıkmasında ortak pay sahibi olmaları anlamına gelir. Araçtaki hasarların yarısı karşı tarafın sigortasından karşılanır.
İlgili 22 soru bulundu
Trafik kazasında yüzde 100 kusur; %100 hatalı olmak demektir. Karşı taraf trafik sigortası hasar masraflarını karşılamaz. Bundan dolayı tamamen kusur olan taraf, -kasko sigortası yoksa- zarar masraflarını kendi bütçesinden ödemek durumunda kalabilir.
Genellikle arkadan çarpmanın kusur oranı %100 kabul edilir. Böyle bir durumda karşı tarafın trafik sigortası hasarı karşılamaz. Yani tamamen kusurlu olan taraf, araçta meydana gelen hasarı ve kazadan dolayı oluşan bedensel hasarı kendi bütçesinden ödemek zorundadır.
Asli Kusurlu Tazminat İsteyebilir Mi? Aslı kusurlu olan taraf, trafik kazasında diğer bileşenlere karşı tazminat talep etme hakkına sahip değildir.
Tali kusurlar ise trafik kazasının oluşmasına neden olan asli haller dışında kalan kural hataları olarak ifade edilmektedir. Tali kusurlar asli kusurlardan daha az öneme sahip kusurlar olarak belirtilmektedir.
“2918 sayılı Kanunun 118/5 “Ölümle biten trafik kazalarına asli kusurlu olarak sebebiyet veren sürücülerin sürücü belgeleri 1 yıl süre ile geri alınır” maddesi emredici bir özellik arz etmektedir.
Sigorta şirketleri en geç takip eden iş günü sonuna kadar tutanağı ve varsa fotoğrafları elektronik ortamda Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi (SBM)'ne iletir. Tutanakların, SBM sistemine girilmesini takip eden 3 iş günü içinde her bir sigorta şirketi kendi kusur oranı değerlendirmesi yapar.
“Motorlu araç ölüme veya yaralanmaya sebebiyet vermiş ise, kazaya karışan aracın başkalarına devir ve temliki veya üzerinde bir hak tesisini önlemek amacıyla olaya el koyan Cumhuriyet Savcılıklarınca, aracın tescilli olduğu tescil kuruluşuna, trafik kaydı üzerine şerh düşülmesi için talimat verilir.
Anılan Kanunun 84. maddesinde belirtilen asli kusur hallerinin hepsinin, aynı zamanda ağır kusur olarak nitelendirilmesini gerektiren bir yasal düzenleme de bulunmamaktadır. Nitekim yukarıda açıklanan Genel Şartlar 4/a maddesinde de, asli kusurdan değil, ağır kusurun varlığından söz edilmiştir.
Tali kusuru bulunan kişinin kanunda yer alan cezanın alt sınırdan ceza verilmektedir. Ölümlü iş kazasında asli kusurlu olan kişilerde ise yaşanan olaya göre verilecek cezanın alt sınırının üstünde bir ceza verilmesi mümkündür.
Olası bir kaza durumunda, tali yoldan çıkan sürücü, kazadaki sorumluluğu araştırılmaksızın suçlu sayılır; çünkü geçiş üstünlüğünün ana yoldan gelen araçlarda olduğu trafik kuralları'nda açıkça belirtilmiştir. Geçiş üstünlüğünün tali yola verildiği durumlar ise oldukça nadirdir ve mutlaka bir levha ile belirtilir.
Kazada Kusurlu Olsak Bile Trafik Sigortası Hasarı Karşılar mı? Evet, eğer sigortalı araç bir kaza yaparsa ve kusurlu tarafsa, trafik sigortası üçüncü tarafın zararlarını karşılar. Ancak, sigortalı aracın kendi hasarları genellikle trafik sigortası kapsamında değildir.
Yandan vuran ve arkadan vuran araçların yol açtığı trafik kazalarında yandan ve ya arkadan vuran araçlar takip mesafelerini korumadıkları için kusurlu bulunmaktadır. Gerçekleşen bu kaza da kusurun tamamı yandan vuran araca verilmesi halinde tazminat alma hakkı bulunmamaktadır.
kontrolsüz ve levhasız sokaka kesişimleri kavşak vs de motorlu araçlarda geçiş üstünlüğü sağdaki araçtadır. ancak burda vuran araç aracın arkasına vurduğu için suçlu çıkacaktır, nedeni ise kesişime veya kavşağa girmiş araç geçiş üstünlüğüne sahiptir.
Kanunun kıdem tazminatına hak kazanılması için aradığı en önemli şart; işçinin İş Kanunu kapsamında işçi olarak kabul edilmesi ve aynı işverenin iş yerinde en az 1 yıl süre ile çalışmasıdır. İşçi söz konusu iş yerinde bir yıldan az bir süre çalışmış ise kıdem tazminatı alabilmesi mümkün değildir.
Trafik kazasında tazminat davası açabilenler arasında yaralanmalı kazalarda yaralı kişinin bizzat kendisi yer alır. Yaralı kişinin maddi ve manevi tazminat davası açma hakkı bulunur. Ağır bedensel hasar oluşması durumunda ise kaza geçirenin yakınları manevi tazminat davası açabilmektedir.
Örneğin %100 kusurlu olduğunuz bir kazaya karıştığınızda size ait trafik sigortası karşı tarafın ya da 3. şahısların hasarlarını karşılamaktadır. Sigortanız yoksa karşı tarafın hasarları sizin tarafınızdan finanse edilir. Dikkatli araç kullanmak ve kurallara dikkat etmek aslında en büyük sigortanız.
Kaza sonrasında kusurlu olan tarafın trafik sigortası karşı tarafın hasarını kusuru oranında karşılar. Kusurulu olan tarafın hasarlarını ise varsa kendi kasko sigortası karşılar. Ancak kasko sigortası bazı durumlarda hasarı karşılamaz. Bunlara kaskonun teminat dışında kalan halleri denmekedir.
Zorunlu olarak her sürücü tarafından yaptırılması gereken trafik sigortası, kaza meydana geldiğinde karşı tarafın maruz kaldığı hasarı karşılar. Dolayısıyla hasar ödemeleri, sigortalı kişinin sigorta şirketi tarafından karşılanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri