İklim ve Hava Olayları Arasında Yer Alan Farklar - Hava olayları dar bir bölgede oluşurken iklim geniş bir bölgede meydana gelir. - Hava olayları kısa bir zaman içerisinde meydana gelen durumlar iken, iklim uzun zaman gözlemlenen olaylar sonucunda oluşur. - Hava olayları tahminidir ancak iklim kesindir.
Hava durumu, bir günden ertesi güne değişebilen bir durumdur. Hava durumu, soğuk, yağışlı, kuru, sakin ya da rüzgarlı durumların tümüdür. Evdeyken perdeyi açtığımızda gördüğümüz şey hava durumudur. İklim ise, perdeyi açmadan, uzun yıllar ortalamalarına bakarak dışarıda ne olacağına dair yaptığınız tahmindir.
Hava durumu ve iklim arasındaki fark bir zaman ölçüsüdür. Hava durumu, atmosferik koşullarının kısa bir süre içinde oluştuğu durumdur. İklim ise , atmosferin nispeten çok daha uzun süreler boyunca nasıl “davrandığı” dır.
Yani; bir yerde uzun bir süre zaman boyunca gözlemlenen nem, sıcaklık, rüzgar, hava basıncı, yağış, yağış şekli gibi meteorolojik olayların ortalamasına verilen addır.
İklim, bir bölgedeki uzun süreli hava koşullarının genel olarak ortalamasıdır. Yağış, sıcaklık, rüzgar gibi faktörler iklimi etkiler.
İlgili 33 soru bulundu
Hava durumu bir anda gelişen ve günlük, haftalık olaylarken; İklim yavaş bir şekilde ve uzun bir zaman diliminde ( en az 35 – 40 sene arası) oluşmaktadır. Hava durumunda, hava olayları bulutlu, karlı, güneşli, yağmurlu, sisli vb. şeklinde ifade edilirlen; iklimde nemli, soğuk, sıcak, kurak vb. şeklinde ifade edilir.
Öğle saatlerinde güneş ışınları dik geldiği için sıcaklık artar. Hava sıcaklıklarındaki bu değişmeler hava olaylarını oluşturur. Rüzgar , tayfun , fırtına , kasırga ve hortum yaşantımızda karşılaştığımız hava olaylarındandır. Şimdi bu hava olaylarının nasıl oluştuğunu öğrenelim.
Troposferde yerden yükseldikçe sıcaklık her 100 metrede yaklaşık 0,5 °C azalmaktadır. Su buharının büyük kısmı Troposfer katmanında bulunduğu için iklim olayları bu katmanda yaşanır.
Dünya üzerindeki rüzgar, bulut, yağmur, kar, sis ve toz fırtınaları olağan hava olaylarıdır. Hortumlar, kasırgalar, tayfunlar ve kar fırtınaları gibi doğal afetler daha az görülen nadir olaylardır. Neredeyse tüm tanıdık hava olayları troposferde (atmosferin alt kısmı) oluşurr.
Atmosferdeki su buharının % 99'u bu tabakada bulunmakta, miktarı ise enlemlere göre değişiklik göstermektedir. Yer yüzeyini etkileyen ve atmosferde oluşan bütün hava olayları troposfer tabakasında meydana gelmekte, bazen stratosferin alt kısımlarında da bu tür olaylar oluşabilmektedir.
Havada nem miktarına (su buharına) bağlı olarak gerçekleşen yağışlar ve hava hareketlerinden oluşan rüzgarlara hava olayları (meteoroloji olayları) denir.
Atmosferde oluşan nem, yağış, rüzgar ve meteoroloji ile alakalı meydana gelen tüm olaylara hava olayı denir.
Hava sıcaklığının oluşan bu sirkülasyonlar sonucunda ise hava olayları oluşur. Rüzgâr, sis, gök gürültüsü, tayfun, nem, fırtına, kasırga, çiy, kırağı ve hortum karşılaştığımız hava olayları olarak gösterilebilir.
Dünya üzerinde 10 farklı iklim görülür. Kutuplarda genelde soğuk iklimler, orta kürede ılıman iklimler, ekvator ve çevresi ile çöllerde ise sıcak iklimler etkili olur. Dünyada görülen iklim tipleri kutup iklimi, tundra iklimi, okyanus iklimi, step iklimi, Akdeniz iklimi ve karasal iklimdir.
İklim bilimi ya da klimatoloji, atmosfer içerisinde meydana gelen hava olayları ile yeryüzünde görülen iklim tiplerini inceleyen bilim dalı. Klimatoloji ile ilgilenen bilim insanlarına klimatolog denir.
İklim: Hava bazen güneşli, bazen yağmurlu ya da rüzgarlı olabilir. Bu durum günlere bağlı olarak değişir. Ancak yıl içerisinde hava ortalama şekilde seyir eder. Hava olaylarının göstermiş olduğu bu ortalama seyre iklim denir.
Sis, yatay görüş mesafesini 1 km'nin altına düşüren bir hava olayıdır. Stratüs bulutlarının yerde veya yere yakın seviyede oluşması olarak da bilinir. Hava içindeki su buharının yoğuşması veya donarak kristalleşmesi sonucu ortaya çıkan çok küçük su damlacıkları veya buz kristallerinden meydana gelir.
Toprak düzeyine yakın topraklar birdenire soğur ve sıcaklık çabucak sıfırın altına düşer. Bu sırada havadaki su buharı yoğunlasıp sıvı durumuna geçmeye vakit kalmadan katı durumuna geçiverir yani kristalleşir. Bu olaya don olayı denir.
- Çığ ifadesinin yağmış olan karın çeşitli etkiler nedeniyle düşmesi, yer değiştirmesi ve genelde can ve mal zararı oluşturmasıdır. - Çığ atmosferde olmadığı için hava olayı değildir.
İklim, bir yerde uzun bir süre boyunca gözlemlenen sıcaklık, nem, hava basıncı, rüzgâr, yağış, yağış şekli gibi meteorolojik olayların ortalamasına verilen addır. Hava durumundan farklı olarak iklim, bir yerin meteorolojik olaylarını uzun süreler içinde gözlemler.
İklim sistemi, atmosfer, kara yüzeyleri, kar ve buz, okyanuslar ve diğer su kütleleri ile canlıları kapsayan karmaşık ve etkileşimli bir sistemdir.
Kar yağışı soğuk iklimlerde görülen bir yağış çeşididir. Tundra iklimi ve kutup iklimi, en soğuk iklim türleridir. Tundra ikliminde en sıcak ayda ortalama sıcaklık değeri en fazla 10 derece olarak görülür. Kış aylarında -40 derecelere kadar sıcaklıkların düştüğü görülür.
Kar sıcaklık 0°C'nin altına düştüğünde, havadaki su buharının aniden soğuyarak katı hale geçmesi ve oluşan küçük buz kristallerinin birleşmesiyle ortaya çıkan bir yağış türü. Küçük buz kristalleri havadaki küçük bir parçacığın, örneğin bir toz taneciğinin üzerinde birikir ve büyüdükçe yere doğru düşmeye başlar.
Şiddetli yağış-sel, fırtına, dolu, orman yangını, kar, çığ, yıldırım düşmesi, kuraklık, don, yüksek sıcaklık, heyelan, hortum, sis, şiddetli soğuk ve kum fırtınası gibi aşırı hava olayları, Türkiye'nin birçok bölgesinde hem can hem de mal kayıplarına yol açtı.
Serbest atmosferde, buz kristalleri, ve su damlacıkları gibi gözle görülür parçacıkların bir araya gelmesiyle oluşan bulut, hava parselinin atmosfer içerisinde yükselmesi ile içerisinde bulunan su buharının yoğunlaşması sonucunda oluşur. Sisin buharlaşması şeklinde oluşumu da söz konusudur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri