Türkiye'nin de dahil olduğu hukuk sistemi "Kıta Avrupası hukuk sistemi" veya bir diğer deyişle “Kara Avrupası Hukuk Sistemi” dir. Bu hukuk sistemi büyük ölçüde Roma hukuku kaynaklı olan, Fransız, Alman, İtalyan, İsviçre, İspanyol gibi ülkelerde uygulanmaktadır.
kanunlaştırmalarla Türk Hukuku tamamıyla “Kara Avrupası” hukuk sistemine dahil olmuştur. ➢Modern Türk hukukunun İslam hukukuyla bir ilgisi yoktur. hukuk sisteminin tüm özelliklerini taşımaktadır.
Günümüzde dünyada en çok benimsenen hukuk sistemidir. Kaynağını büyük ölçüde Roma hukukundan alan Kara Avrupası hukuk sistemine, bu yüzden Roma hukuku sistemi de denilmektedir. Bu sistemi uygulayan ülkelere Fransa, İtalya ve Almanya örnek olarak verilebilir. Türkiye'de de Kara Avrupası hukuk sistemi benimsenmiştir.
B-Anglo-Sakson Sistemi (Common Law Sistemi)
İngiltere'de doğmuş olan bu sistem, başta İngiltere, ABD, Kanada, Avustralya, Güney Afrika, Hindistan ve eski İngiliz sömürgesi olan birçok ülkede uygulanmaktadır.
Anglo-Sakson sistemi, (İngilizce: common law), özellikle tarihinde Birleşik Krallık sömürgesi olan birçok ülkenin hukuki temellerini oluşturur. Emsal kararlar yansıtan, kapsamlı yasallaşmamış kanunları dikkat çeken özellikleri arasında yer alır.
İlgili 27 soru bulundu
ANGLO-SAKSON HUKUK SİSTEMİNDE “DÜRÜSTLÜK İLKESİ” Giriş Günümüzde çeşitli ülkelerde değişik hukuk sistemleri uygulanmaktadır. Türkiye'nin de dahil olduğu hukuk sistemi "Kıta Avrupası hukuk sistemi" veya bir diğer deyişle “Kara Avrupası Hukuk Sistemi” dir.
Norman İstilası'ndan sonra Anglosakson sözcüğü İngiliz anlamında kullanılmaya başlandı. Anglosakson tabiri günümüzde İngiliz soyundan gelen beyaz ırkları tanımlamakta kullanılır.
Modern hukuk sistemleri dünyada genel olarak üç temel sistem veya bu sistemlerin kombinasyonları üzerine oturmaktadır: Anglo-Sakson Hukuku (Ortak Hukuk), Kıta Avrupası Hukuk Sistemi ve dinsel hukuk. Bununla birlikte her ülkenin hukuk sistemi kendi tarihi ile şekillendiğinden kendisine özgü farklılıklar içermektedir.
Hukuk çeşitli ayrımlara tabi tutulur. Bu ayrımlar “İdeal Hukuk ve Pozitif Hukuk”, “Ulusal Hukuk ve Uluslararası Hukuk”, “Maddi Hukuk ve Biçimsel Hukuk” ve “Kamu Hukuku ve Özel Hukuk” şeklindedir.
Anglosakson ve Kıta-Avrupası genel anlamda İngilizce konuşan ya da konuşmayan devletler olarak ayrılmaktadır. Anglosakson ülkeleri başta Amerika Birleşik Devletleri, İngiltere, Kanada, Avustralya ve Yeni Zelanda olarak sıralanmaktadır.
“Türkiye Cumhuriyeti, toplumun huzuru, millî dayanışma ve adalet anlayışı içinde, insan haklarına saygılı, Atatürk milliyetçiliğine bağlı, başlangıçta belirtilen temel ilkelere dayanan, demokratik, lâik ve sosyal bir hukuk Devletidir.”
Günümüzde, Almanya, Fransa, İtalya, İsviçre gibi ülkelerde yürürlükte olan özel hukuk kurallarının büyük bir kısmı Roma hukuku temellerine dayanmaktadır.
Atatürk hukuk devriminin temel taşı, mevzuatta ve uygulamada çağdaş batı hukuk anlayışının benimsenmesi olmuştur. Bu anlayışın başlıca ilkesi, hukukun dogmalara dayanmamasıdır.
Genel Olarak Dünyada Hukuk Sistemleri İkiye Ayrılır:
görülmektedir. Bu sistemde ise "hakim, hukuku yaratır." Başka bir anlatımla yürürlükteki hukuki metinlerden çok mahkemelerinin verdiği kararlar, hukuk sisteminin temelini yani özünü oluşturur. Bu nedenle bu sisteme "Case-Law" adı da verilir.
Türklerin kullandıkları ve korumaya çalıştıkları hukuk sistemi, yasa, anlamına gelen törü'den gelmektedir. Törü zamanla töre biçimine dönüşmüştür. Esasen Türk sözünün içinde bu anlam gizlenmiştir. Belki de bu açıdan eski Türk Hukuk Sisteminin tamamına “Türk Töresi” denilmiştir.
İslam'a göre düzenlenen kanunlardır. Kaynağı Kur'an, sünnet, icma ve kıyastır. Din ve yasama işleri Şeyhülislam'a aittir.
Tarihsel kaynak bakımından en eski olan ve Roma Hukukundan günümüze kadar gelen bu en yaygın bölümlemede hukuk, kamu hukuku ve özel hukuk olarak iki temel kola ayrılır.
Avukatlar, kurum avukatı,serbest avukat ve çalışan avukat olarak üçe ayrılabilir.
Yukarıdaki tanımdan hukukun üç temel fonksiyonunu belirliyoruz. “Etik”, “Sosyal Olgu” ve “Normatiflik”. Bu üç fonksiyondan birisinin ön plana çıkarıldığı tanımlara biz “tek boyutlu hukuk” tanımları diyoruz.
Türkiye'nin kamu yönetimi yapılanmasında, Fransa'nın kamu yönetimi yapısının örnek alınmasının yanı sıra, özellikle yerel yönetim alanında Fransa'nın önemli etkisi olmuştur. Fransa'nın idari yapıya model teşkil etmesine 1864 tarihli “Vilayet Nizamnamesi” örnek gösterilebilir.
İdarenin tabi olduğu hukuk kurallarına göre hukuk sistemleri, adli idare sistemi (Anglo-Amerikan Sistem) ve idari rejim (Kıta Avrupası Sistemi) olarak ikiye ayrılmaktadır. Ülkemiz idari rejim sistemini be- nimsemiş ve Fransız idare hukuku öğretisi ile Fransız idari yargısın- dan ağırlıklı olarak etkilenmiştir.
Bilimsel bir disiplin olarak hukuk, kendi içinde temel olarak ikiye ayrılır. Genel olarak hukukun kişiler arası ilişkileri konu alan kısmına Özel Hukuk, kişiler ile devlet veya devleti oluşturan kurumlar arası ilişkileri düzenleyen kısmına ise Kamu Hukuku adı verilir.
Wessex Krallığı (Eski İngilizce: Westseaxna rīce, Batı Saksonlarının krallığı) Büyük Britanya'nın güneyinde yer alan Anglosakson krallığıdır.
Saksonlar, kıtadaki düşmanları olarak Franklar ile ilişkilendirildikleri şekliyle Hıristiyanlığı benimseyen en son Avrupa halkları arasında yer alıyorlardı. İnanç sistemleri (Germen paganizmi), günlük yaşamları seyrinin ve sosyal yapılarının ayrılmaz bir parçasını oluşturuyordu.
Eski İngilizce (eski İngilizce Anglo-Saxon ya da Anglosaksonların kendi verdikleri adla Englisc) şu anki İngiltere olan bölgenin belli bölümlerinde ve Güney İskoçya'da 5. yüzyılın ortalarından 12. yüzyılın ortalarına kadar konuşulmuş İngilizcenin eski şeklidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri