Türkiye, Asya, Avrupa ve Afrika kıtalarının birbirine yaklaştığı bir konumdadır bu özelliği Asya ile Avrupa arasında önemli bir köprü görevi üstlenmesini sağlamaktadır. Türkiye, konum olarak Dünya'nın en büyük petrol rezervlerine sahip Ortadoğu ülkelerine çok yakın bir konumdadır.
Türkiye; Anadolu Yakası, Güneydoğu Avrupa ve Asya'yı birbirine bağlayan büyük, kabaca dikdörtgen bir yarımadadır. Toprakları 36–42° Kuzey enlemleri ve 26–45° Doğu boylamları arasında yer alır. Ülkenin doğusu ile batısı arasında 76 dakikalık bir zaman farkı vardır. Genişliği 1.660 kilometredir.
Türkiye, bir yandan Avrupa, Asya, Afrika kıtaları arasında, diğer yandan da NATO ülkeleri, Ortadoğu ülkeleri Balkan ülkeleri vs Kafkas ülkeleri arasında yer almıştır. Onun için Türkiye, coğrafi konum olarak Dünya üzerinde siyasi, ekonomik ve askeri yönden çok önemli bir yerde bulunmaktadır.
Coğrafi konum itibariyle diğer ülkelerin uzağında kalmış olan ülkelerin kalkınması yavaşlar.Türkiye coğrafi konum itibariyle:• Orta kuşağın güneyinde yer alır. Etrafı denizlerle çevrili yarımada özelliğini taşır. Kıtalar arasında köprü oluşturur. Karadeniz ile Akdeniz ülkeleri arasında bulunur.
Türkiye, 36 derece- 42 derece Kuzey enlemleri, 25 derece- 45 derece Doğu boylamları arasında yer alan bir ülkedir. Buna bağlı olarak en kuzeyi ile en güneyi arasında 6 derecelik enlem farkı bulunur. En doğusu ve en batısı arasında ise 19 meridyen ve 76 dakikalık bir yerel saat farkı vardır.
İlgili 43 soru bulundu
Türkiye'nin yedi coğrafi bölgesinden dördüne komşu olduğu denizin adı verilmiştir (Akdeniz Bölgesi, Karadeniz Bölgesi, Ege Bölgesi, Marmara Bölgesi). Diğer üç bölge de Anadolu bütünü içindeki konumlarına göre adlandırılmışlardır (İç Anadolu Bölgesi, Doğu Anadolu Bölgesi, Güneydoğu Anadolu Bölgesi).
Türkiye'nin matematik konumu; 26°-45° doğu meridyenleri, 36°- 42° kuzey paralelleridir.
Türkiye'nin matematik konumu sonuçları şu şekildedir; Boylam düzenine bağlı olarak, Türkiye'nin en doğusu ile en batısı arasında 76 dakika yerel saat farkı bulunmaktadır. Doğu-batı yönünün çok geniş olmamasından ötürü, Türkiye'nin her yerinde aynı saat dilimi kullanılmaktadır.
Kıyılar ile iç kesimler arasında önemli iklim ve bitki örtüsü farkları oluşmuştur. Yeryüzü şekilleri oldukça engebelidir. Dağlar geniş yer kaplar ve genel olarak doğu-batı doğrultusunda uzanır. Ortalama yükselti oldukça fazladır (1.132 m).
Açıklama:- Ülkemiz üç tarafı denizlerle çevrili bir ülkedir. 2- Ülkemiz Aya İle Avrupayı birbirini bağlayan bir köprüdür. 3- Ülkemizde dört mevsim yaşanır ve farklı iklimler görülebilen bir ülkedir. 4- Ülkemiz yüz ölçümü olarak büyük bir ülkedir.
Gelişmekte Olan Ülkeler
G20 ülkeleri şu şekildedir; Almanya, Türkiye, Arjantin, Avustralya, Brezilya, Çin, Endonezya, Fransa, Güney Afrika, Güney Kore, Hindistan, İngiltere, İtalya, Japonya, Kanada, Meksika, Suudi Arabistan, ve Avrupa Birliği Komisyonu oluşturmaktadırlar.
Türkiye, 2021'de kişi başına milli gelirini 9 bin 654 dolara yükselmekle birlikte, sıralamada yine irtifa kaybederek 78'inciliğe düşmüştü. 2022'de 964 dolarlık artışa rağmen 79'unculuğa düşen Türkiye 2013-2022 döneminde kişi başına milli gelir sıralamasında toplam 14 basamak düşmüş oldu.
Üç tarafı denizlerle çevrili olan Türkiye, aynı zamanda bir yarım ada ülkesidir. Üç farklı iklimin görüldüğü ülkede tarım arazileri geniş ve verimlidir. Resmi olmayan rakamlara göre Türkiye'nin nüfusu toplamda 84.680.273'dür. En kalabalık bölgesi Marmara, en kalabalık ili ise İstanbul'dur.
Avrupa ve Asya'nın Buluşma Noktası
Türkiye topraklarının büyük bir bölümü Asya kıtasında yer alır ve bu bölgeye Anadolu/Küçük Asya adı verilir. Avrupa kıtasında yer alan görece küçük bölüme ise Trakya adı verilir. Anadolu ve Trakya toprakları, Çanakkale ve İstanbul boğazlarında birbirine yaklaşır.
Orta Anadolu bölgesi; Kayseri, Kırşehir, Nevşehir, Niğde, Sivas, Yozgat, Aksaray ve Kırıkkale illerini kapsamaktadır. 2014 yılında Orta Anadolu bölgesinde bulunan toplamda yaklaşık 3739 bin Page 3 Sağlam C., Kuş ZA. 366 hektarlık tarım alanı Türkiye'deki toplam tarım alanının % 9,69'unu oluşturmaktadır.
TÜRKİYENİN YERİ (ÖZEL KONUMU)
Türkiye Asya, Avrupa ve Afrika kıtalarını birbirine bağlayan önemli bir kavşak noktasında kurulmuştur. Üç yanı denizlerle çevrili olan Türkiye'nin genel görünümü kabaca dikdörtgeni andırır. Asya-Avrupa arasında köprü durumundadır. Stratejik önemi büyük olan boğazlara sahiptir.
Matematik konumu, paraleller ile meridyenlere bakılarak bulunmaktadır. Türkiye 36°-42° kuzey paralelleri ve 26°-45° doğu meridyenleri arasında bulunmaktadır. Türkiye orta kuşak bölgede bulunur. Bu sebeple ekvatora yakın olması ile de bilinir.
Özel konumu gereği ekonomik bakımından zengin Avrupa ülkelerine daha yakındır. Önemli boğazlara sahip olduğu için deniz ticareti alanında kullanılmaktadır. Ülkede aynı anda dört mevsimin yaşanması yer şekillerini çeşitli hale getirmiştir. Bu sayede yeraltı ve yerüstü kaynakları da oldukça zengindir.
Türkiye'de toplam 19 meridyen 6 paralel bulunuyor. Ülkemiz 36-42 kuzey paralelleri ve 26-45 doğu meridyenleri arasında yer alır.
Yeryüzündeki her hangi bir yerin kıtalara, denizlere, boğazlara, sınır komşularına, önemli ticaret merkezlerine, yer altı ve yer üstü zenginliklerine göre bulunduğu konuma özel konum (jeopolitik konum) denir.
Herhangi bir yerin kıtalara, denizlere, dağ sıralarına, boğazlara, komşu ülkelere, ulaşım yollarına, yeraltı ve yerüstü kaynaklarına, siyasi bloklara göre olan konumu ve yükseklik değerleri özel konumudur.
Ülkemiz orta kuşakta, 26-45 derece doğu meridyenleri ve 36-42 derece kuzey paralelleri arasında, Asya, Avrupa ve Afrika kıtalarının biribirine yaklaştığı yerde, doğu ve batı kültürleri arasında yer alır.
Gauss-Krüger (ITRF 96/GRS 80)
Büyük ölçekli haritalarda kullanılan koordinat sistemidir. Türkiye için 27°, 30°, 33°, 36°, 39°, 42° ve 45° orta meridyen boylam (λ0) değerleri ile 3° dilimlere ve Transversal Mercator (TM) projeksiyonuna dayalı olarak tanımlanır. Bu nedenle bazı yazılımlarda bu adla anılır.
Kara sınırlarının uzunluğu 2.949 km ve kıyı sınırlarının uzunluğu 7.816 km olan Türkiye'nin toplam sınır uzunluğu 10.765 km'dir. Batıda Yunanistan ve Bulgaristan, doğuda Gürcistan, Ermenistan, Azerbaycan/ Nahçivan, İran, güneyde Irak ve Suriye ile kara sınırları vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri