Türkiye'nin en yüksek barajı ise halen yapım aşamasında olan Yusufeli Barajıdır. Artvin ili Çoruh Nehri üzerinde yükselen bu barajın gövde yüksekliği 275 metreye ulaşacaktır. Tamamlandığında Türkiye'nin en yüksek barajı olacak olan Yusufeli Barajı, dünyanın da 3. en yüksek barajı olma özelliğini taşıyacaktır.
Tarım ve Orman Bakanlığı, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü kontrolü ve koordinasyonuyla Limak İnşaat tarafından yapımı üstlenilen ve tamamen Türk mühendisler ile inşaat çalışmaları yürütülen Yusufeli Barajı ve HES Projesi, Artvin ili sınırları içerisinde, Çoruh nehri üzerinde yer alıyor.
Artvin'de inşa edilen ve 275 metrelik yüksekliği ile ülkemizin en yüksek barajı olan Yusufeli Barajı, çift eğrilikli ince kemer beton barajlar kategorisinde dünyanın en yüksek 5. barajı unvanına sahip.
Öz: Bu çalışmada, Atatürk Barajı ve. Hidroeletrik Santralinin yapımında meydana gelen 2181 iş kazasından 189'u işyeri kaza saptama tutanaklarındaki verilere göre analiz edilmeye çalışılmıştır. 2181 iş kazasının 23'ü ölümle sonuçlanmıştır. Yaralanmalar neticesinde toplam 17425 kayıp iş günü meydana gelmiştir.
Oymapınar Barajı, 1977 yılında yapımına başlanan ve 1984 yılında tamamlanan bir hidroelektrik ve sulama barajıdır. Manavgat Nehri üzerine inşa edilen bu muhteşem yapı, Türkiye'nin en büyük üçüncü barajıdır.
İlgili 22 soru bulundu
Türkiye'nin en yüksek barajı ise halen yapım aşamasında olan Yusufeli Barajıdır. Artvin ili Çoruh Nehri üzerinde yükselen bu barajın gövde yüksekliği 275 metreye ulaşacaktır. Tamamlandığında Türkiye'nin en yüksek barajı olacak olan Yusufeli Barajı, dünyanın da 3. en yüksek barajı olma özelliğini taşıyacaktır.
Baraj Büyüklüğü
Atatürk Barajı, dolgu hacmi bakımından dünyanın en büyük 6. barajı durumundadır. Hidroelektrik Santrali de, dünyada hâlen yapımı sürenler arasında 3., inşa edilmiş olanlar arasında da 5. en büyük santraldir. Aynı zamanda Avrupa'nın ve Türkiye'nin en büyük barajıdır.
şöyle ki çubuk 1 barajı cumhuriyet tarihinin ilk inşa edilen barajı ve alüvyon lala dolması sonucu faal olan ömrü 94'de kapatılarak yaklaşık 60 sene sürmüş (kanalizasyon suyunun kirletmesi de süreyi kısaltan sebeplerden).
Atatürk Barajı ve Hidroelektrik Santrali (HES) Şanlıurfa'nın Bozova ilçesinde Fırat Nehri üzerindedir. Kamuya ait olan Elektrik Üretim A.Ş. (EÜAŞ) tarafından işletilen santral 2.405 MWe kurulu gücü ile Türkiye'nin 2. Şanlıurfa'nın ise en büyük enerji santralidir.
Özellikle Libya'da çeşitli konut, hastane, otoyol ve alt yapı projelerini tamamladı. 1983 yılında GAP Projesinin can damarı Atatürk Barajı ve Hidroelektrik Santralinin yapımını üstlenen ATA İnşaat'ın, kurucu ortaklarından olan Enerji-Su, dünyanın 5. büyük barajı olan bu projeyi 8 yıl gibi rekor sürede gerçekleştirdi.
Artvin'in Yusufeli ilçesinde yapım çalışmaları devam eden baraj inşaat sahasında meydana gelen kazada 1 işçi öldü, 3 işçi de yaralandı.
Barajlar 50-100 yıl gibi uzun süre faydalanılmak için yapılan yapılardır. İnsan hayatına önemli katkıları vardır. Çok dikkatli ve kapsamlı inceleme ve araştırmalardan sonra projelendirilip yapımına karar verilen barajların yapımı için de büyük yatırımlar gerekir.
“Cumhuriyet tarihimizin ilk barajı olan ve 1930 yılında Atatürk'ün talimatıyla yapımına başlanan Çubuk Barajı, maalesef Çubuk Çayı'na ilçenin kanalizasyonun aktarılması ve civardaki besi çiftliklerinin atıklarının baraja verilmesi sebebiyle 1994 yılından sonra baraj işlevini kaybetmiş durumdaydı.
Taşkın kontrol hacmi bakımından da dünyanın 3. büyük barajı olan Atatürk Barajı'nın baraj gölü yapay bir göl olmasına rağmen, Van ve Tuz göllerinin ardından ülkemizin en büyük 3. gölü konumunda bulunuyor.
1981 - Atatürk Barajı'nın temeli, Devlet Başkanı Kenan Evren tarafından atıldı. 1983 - Uzunluk ölçüsü metre, ışık hızı üzerinden yeniden tanımlandı ama uzunluğu yine aynı kaldı. Buna göre 1 metre ışığın havasız ortamda saniyenin 1/299,792,458 'i süresince katettiği mesafedir.
Şanlıurfa'nın Bozova ilçesinde yer alan, Cumhuriyet tarihinin en büyük yatırımlarından GAP'a hayat veren, gövde dolgu hacmi bakımından dünyanın sayılı barajları arasında yer alan Atatürk Barajı'nda, bu yıl etkili olan yağışlar nedeni ile doluluk oranı yüzde 40 arttı.
Atatürk Barajı'nda herhangi bir sorun yok
Deprem öncesi olan 2019 yılı ve 2023 Ocak ayında, Atatürk Barajı'nın gövde ve diğer yapılarında yapılması gereken bakım onarım iyileştirme işleri ve ilave araştırmalar hususunda DSİ Genel Müdürlüğünce gerekli çalışmalar devam ediyor.
Deprem felaketinin ardından Atatürk Barajı'nın hasar aldığına dair yanıltıcı iddialar sosyal medyada paylaşılmaya başlandı. Anadolu Ajansı Teyit Hattı iddiaları araştırdı ve Kahramanmaraş depreminde "Atatürk Barajı'nın" hasar aldığı iddiasının doğru olmadığını tespit etti.
Atatürk Barajı şu an için deprem riski taşımıyor. New York'taki gökdelenler, muhtemel doğal afetlere ne ölçüde dayanıklı ise Atatürk Barajı da o kadar dayanıklıdır.''
Adıyaman ve Şanlıurfa illeri arasında, Fırat Nehri üzerinde kurulu olup, enerji ve sulama amaçlıdır. GAP Projesi içinde, Şanlıurfa ilinin Bozova ilçesine 24 km uzaklıkta Fırat Nehri üzerinde kurulan barajdır.
Türkiye'de işletmede 861 adet baraj bulunmaktadır. Türkiye'deki barajlardan Atatürk Barajı 817 km2, Keban Barajı 675 km2, Ilısu Barajı 313 km2, Karakaya Barajı 268 km2, Hirfanlı Barajı 263 km2 yüzey alanına sahiptir.
Üç Boğaz Barajı Çin'in Hubei eyaleti, Yiling bölgesinde Sandouping kasabası yakınlarında bulunan, Yangtze Nehri üzerine kurulmuş bir hidroelektrik barajıdır. Üç Boğaz Barajı 22500 MW kapasite ile dünyanın en büyük hidroelektrik barajıdır. 40.000 işçinin çalıştığı baraj dünyanın en büyük beton yapısıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri