Kullanılan şampuanlar bit oluşumuna sebebiyet vermez. Bitler genel olarak başkalarından bulaşarak çoğalırlar. Normal şampuanlar da bitin çoğalmasına ya da azalmasına bir etki etmez. Bunun için bit şampuanı kullanmak gereklidir.
Bitlenmek, toplumda yaygın olarak düşünüldüğü gibi kişisel hijyenin yetersiz olmasına veya aşırı temizliğe bağlı gelişen bir sorun değildir. Ayrıca saçlı deride ve vücutta şampuan ve sabun artıklarının kalması ile saçların ve vücudun aşırı yağlı olması da bitlenmeye neden olmaz.
Saç bitine ne sebep olur? Bitler kendi kendine kirlilik nedenli oluşan varlıklar değillerdir. Bulaş yolu kafadan kafaya geçmesiyle oluşur. Kafanızda yaklaşık olarak maksimum 24 saat hayatta kalabilirler ve bundan dolayı istilaların çoğu direkt olarak kafanıza olan temastan kaynaklanır.
Saç Boyasıyla Farkında Olmadan Bitlere Karşı Yaptığımız Kimyasal Mücadele. Çoğu marka saç boyası, içerdiği kimyasallar sayesinde aynı zamanda bit öldürücü işlevi görür fakat bit yumurtalarına etki etmez.
Saç kremlerinin bit oluşturma olasılığı mantıken düşüktür.
İlgili 31 soru bulundu
- Fırça ve taraklar sıcak suda (50 derece) veya bit şampuanı olan bir kapta bekletilerek temizlenmeli. - Yastık kılıfları, son birkaç gün giyilen giysiler ve saç tokaları sıcak suyla yıkanıp sıcak havayla kurutulmalı. - Yıkanamayan her şey çöp torbasına konup ağzı sıkıca bağlanarak 10 gün saklanmalıdır.
Saç Biti Neyi Sevmez? Saç biti ve sirkesi, keskin kokulu malzemeleri sevmez. Bu nedenle sizlere önerdiğimiz yöntemlerde kokusu olan malzemelerden faydalanılmıştır. Özellikle de limon suyu, sarımsak, nane yağı ve biberiye yağı bitlerin sevmediği kokuları barındırır.
Saç biti genellikle hasta bir kişiyle yakın fiziksel temas sonucunda bulaşır. Özellikle kafa kafaya değecek şekilde olan temaslar bulaşmayı çok kolaylaştırır. Okul öncesi ve okul çağı çocuklarının oyunlarında fiziksel temas ihtimali arttığı için saç biti bu yaşlarda en sık görülür.
Saç Kurutma Makinesi / Maşa / Düzleştirici Bu tarz cihazların yardımıyla bazı bitleri öldürebilirsiniz ama onlar sizin kafa derinizin yarısından fazlasını ele geçirdiği ve bu cihazlar her yere ulaşamayacağından etkili bir yöntem olduğu söylenemez.
Optimum şartlarda (30°C ve %70 nemde) yaklaşık 8-9 günde yumurtalarından çıkan sirkeler görünür hal alırlar. Sonraki 9-12 günde olgunlaşırlar. Sirkeler insan vücudu dışında kumaş ve battaniye üzerinde 10 gün kadar canlı kalabilirken saç biti yalnızca 1-2 gün yaşayabilir ve evcil hayvanlar üzerinde yaşayamaz.
Diye merak edenlere sirkeyi kullanabileceklerini söyleyebiliriz. Beyaz sirke ya da elma sirkesiyle bitlerden kurtulmak mümkündür. Sirkeli su saçlara sürülüp ortalama 1 saat bekletmek gerekir. Ardından ince tarak yardımıyla bitlerin saçlardan temizlenmesi gerekir.
Saçlardaki bitleri temizlemek için sirke, mayonez, vazelin, zeytinyağı ve sarımsak kullanılabilir. Sirke ile saçtaki tüm bitler temizlenebilir. Özellikle de saçtaki bit temizliğinde beyaz sirke kullanılmalıdır. Aynı oranda beyaz sirke ve su bir kaba alınır.
Temizleme aşamasında geride birkaç tane sirke bile kalsa çoğalarak bitlere dönüşürler. Bu nedenle doğru yöntemlerle temizleme işlemi doğru şekilde yapılmalıdır.
2-YAĞLI ELLE BAŞA DOKUNMAK BİTLENDİRİR: Yanlış.
Temasla geçer. Bir kişideki bir bit 10 kişiye kadar bulaşabilir. 3-BİT HASTALIK TAŞIR: Yanlış.
Bit ilacıyla saç yıkandıktan sonra bitlerden kurtulursunuz fakat sirkelerden (bit yumurtaları) kurtulmuş olmazsınız. Bit ilacını kullandıktan sonra saçlarınızı 1/1 oranında elma veya üzüm sirkeli su ile durulayın. Bu şekilde sirkelerin (bit yumurtası) çözülmesini sağlarsınız.
Saç biti çoğunlukla çocuklarda bulunur. Çocuklar birlikte oynarken veya kucaklaştıklarında yani yakın fiziksel temas yoluyla bulaşır. Bazı insanlar saç bitinin kötü hijyenin bir sonucu olduğunu düşünür. Ancak bitler kanla beslendikleri için saçın temiz ya da kirli olması fark etmez.
Standart bir saç kurutma makinesi doğru bir teknikle kullanıldığı takdirde yumurtaların %96.7'sini öldürecektir.
Yaklaşık 15 dakika boyunca saç derisinde ve boylarında kalacak olan sprey formlar, bu süre zarfından etkili formülleri sebebiyle bitlerin olduğu yerlerde ölerek etkisiz bir hal almasını sağlar.
Peki bit nasıl geçer? Beyaz sirke ve elma sirkesi bite evde uygulanabilecek en kolay çözümdür. Bunun dışında özel bit şampuanları ve losyonlarıyla da saçı bitlerden arındırmak mümkündür. Yıkadıktan sonra ince bir taraf yardımıyla bitlerin saçtan temizlenmesi daha kesin bir çözümdür.
Optimum şartlarda (30°C ve %70 nemde) yaklaşık 8-9 günde yumurtaların- dan çıkan sirkeler görünür hal alırlar. Sonraki 9-12 gün- de olgunlaşırlar. Sirkeler insan vücudu dışında kumaş ve battaniye üzerinde 10 gün kadar canlı kalabilirken saç biti yalnızca 1-2 gün yaşayabilir ve evcil hayvanlar üze- rinde yaşayamaz.
Kaşıntının tedaviden sonraki iki haftaya kadar devam etmesi mümkün olabilir. Bit tedavisinde saçların kesilmesi bir zorunluluk değildir. Özellikle uzun saçlı kız çocuklarda saçların kısacık kestirilmesi yoluna gidilirse bu durum çocukta travmaya sebep olabilir.
Şampuan tedavi için, 24 saat arayla 2 defa uygulanmalıdır. bitlerin ve bit sirkelerinin uzaklaştırılması için saçlar, kutu içindeki ince dişli tarakla dikkatlice taranmalıdır.
Aynı oranda olmak şartıyla beyaz sirke ve suıyu bir kaba koyup karıştırın. Oluşan karışımı tüm saça ve saç derilerine sürüp 1-2 saat bekletin. Daha sonra ince aralıklı bit tarağı ile saçlarınızı tarayıp ölü bitleri saçınızdan uzaklaştırın. Son olarak saçınızı şampuanlayıp yıkayın ve durulayın.
Zeytinyağı dışında Hindistan cevizi yağı, sarımsak, sirke, vazelin, Aloe Vera jeli saç sirkesinde doğal çözüm sağlayan ürünlerdir. Bu ürünler içerisinde özellikle sirke, bit temizliği için en etkili yöntemlerden biri. Beyaz sirke diğer sirke türlerine nazaran tavsiye edilmektedir.
Evde bit çözümü için kullanılan diğer bir yöntemde evde kolonya ile bit temizleme uygulamasıdır. Bunu limon veya lavanta kolonyası ile yapabilirsiniz. Bu uygulama saçınıza kolonya sürüp 3 dakika bekledikten sonra bit tarağı ile tarayarak yapılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri