En büyük fabrika Türkiye'de! Yaklaşık 550.000 m2 alana kurulu Çerkezköy Üretim, Ar-Ge ve İnovasyon Üssü Türkiye'nin yabancı yatırımlı en büyük beyaz eşya şirketi konumunda.
Avrupa'nın en modern ve en yüksek kapasiteli treyler üretim tesislerinden biri olan Tırsan Adapazarı üretim kampüsü, 365.000 m² toplam alanı ile Türkiye'nin en büyük treyler fabrikasıdır.
Buna göre dünyanın en büyük tesisi Almanya'nın Wolfsburg kentindeki Volkswagen'in fabrikası. Büyüklüğü 6.5 milyon metrekare olarak açıklanan tesisin metrekaresinin büyüklüğü sebebiyle çalışanlar bisiklet ile departmanlar arasında ilerliyor.
İSO'nun 2020 yılında yaptığı araştırmaya göre, "Türkiye'nin En Büyük 500 Sanayi Kuruluşu" sıralamasında 146. sırada yer alan Karsan'da bugün 1074 kişi çalışıyor. Karsan'ın Yüzde 63.46'sı Kıraça Holding A.Ş., yüzde 36.54 oranında hissesi ise BİST'de işlem görmektedir.
Boeing Fabrikası - Washington, Everett'te yer alan Boeing fabrikası, ABD'li uçak üretici firmadır. Bu devasa fabrikanın kapladığı alan ise 398 bin dönüm yani 398 bin metrekare alandır.
İlgili 20 soru bulundu
Tesla'nın ABD'nin Texas eyaletinin başkenti Austin'deki fabrikası, aynı zamanda şirketin yeni genel merkezi. Model Y, Cybertruck ve Semi tipi araçların üretildiği tesis tam 929 bin metrekarelik bir alanda inşa edildi. Fabrikada 70 bin güneş paneli var.
Merkezi Fransa'da bulunan Airbus firması, dünyanın en büyük ticari uçak üreticisi konumundadır.
İstanbul Sanayi Odasının hazırladığı "Türkiye'nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu 2021 Araştırması"na göre, Türkiye Petrol Rafinerileri AŞ (TÜPRAŞ), üretimden satışlarda 136,8 milyar lirayla en büyük sanayi kuruluşu olma unvanını korudu.
Ülkeye düzensiz dağılan sanayinin %60'ı Marmara Bölgesi'nde bulunur. Gebze Türkiye'nin en büyük sanayisini bünyesinde bulundurur. Marmara'da İstanbul dışında İzmit, Bursa, Sakarya ve Tekirdağ'da sanayi gelişmiştir. Ege Bölgesi, sanayinin geliştiği ikinci bölgedir.
Türkiye'de sanayileşme hareketini başlatan ve devlet tarafından yapılmış ilk tesis olan Sümerbank Kayseri Bez Fabrikası, yapıldığı dönem ve konumu itibariyle, büyük bir devrimin eseridir.
Ulusoy, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) verilerine göre Türkiye'de 563 aktif un fabrikası bulunduğunu ifade ederek, Türkiye'nin toplamda yıllık 28 milyon ton un üretim kapasitesi bulunduğunu söyledi.
Muhalefetin “Türkiye'de fabrika kurulmuyor” iftiralarını rakamlar yalanladı. 2002'de 138 olan OSB sayısı, 2022'de 378'e yükseldi. 12.800 olan fabrika sayısı ise 74.200 oldu. 5 bin yeni fabrika da yolda. Türkiye'nin üretim hamlesi son 20 yılda ciddi bir ivme kazandı.
Fabrika inşa ve üretim süreci
Bursa'nın Gemlik ilçesinde yer alan fabrikanın yapımına ilk olarak 18 Temmuz 2020'de başlandı. Sahası yaklaşık 1 milyon 200 bin metrekare olan fabrika, 29 Ekim 2022 tarihinde Türkiye cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla açılmıştır.
Tarihçe. Romalılar tarafından çeşitli üretim birimleri ve büyük değirmenler kurulduğu halde çağdaş anlamda fabrikanın ilk örneği Venedikliler tarafından kullanılmış Venetian Arsenal yapısıdır.
1- Volkswagen Wolfsburg FabrikasıAlman otomobil devinin Wolfsburg'da yer alan fabrikası yıllar içinde 40 milyondan fazla otomobil üretti. 6,5 milyon metrekare ile dünya üzerindeki en büyük fabrika.
Zirvenin lideri Tüpraş da 39 milyar 876 milyon TL'lik kârıyla listenin ikinci en kârlı şirketi oldu.2021'de reelde yüzde 23'lük büyüme yaşayan Capital500 cirosu, geçtiğimiz yıl yüzde 10,7 büyüdü.
Türkiye'nin En Değerli Şirketleri: 2023
Türkiye'nin en değerli 10 şirketi sıralaması ise şu şekildedir; Koç Holding. Sabancı Holding.
İstanbul'daki OSB'lerde 34 bin 926 firma faaliyet gösteriyor ve 388 bin kişiye istihdam sağlanıyor. Alan olarak Türkiye'nin en büyük OSB'si unvanını ise 4 bin 325 hektar ile Gaziantep OSB elinde bulunduruyor.
Araştırmaya göre, TÜPRAŞ üretimden satışlarda 418,4 milyar lirayla listede ilk sırayı alırken, 2021'de üçüncü sırada olan Star Rafineri 189,2 milyar lirayla ikinciliğe yükseldi. Geçen yıl ikinci sırada bulunan Ford Otomotiv ise 140,1 milyar liralık üretimden satışla 3'üncü oldu.
İSO "Türkiye'nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu" araştırmasına göre 2020 yılında üretimden satışlara göre zirvede 58 milyar 593 milyon TL ile TÜPRAŞ yer aldı. Sıralamada ikinci Ford Otomotiv ve üçüncü de Oyak-Renault Otomobil Fabrikaları oldu.
Ağır sanayi, büyük bir sermaye ve etki alanına sahip olan kitlesel üretim araçlarının ve fabrikaların üretiminde rol alan bir sanayi grubudur. Genellikle makine sanayi, madencilik, metalurji, enerji, savunma sanayi ve kimya endüstrisi gibi alanlarda hizmet vermektedir.
Türkiye'de faaliyet gösteren 6 havayolu şirketi, filosunda barındırdığı 317 uçak ve 61 bin 459 adet koltuk sayısıyla dünya havacılık sektöründe etkisini arttırıyor. Türkiye'deki havayolu şirketlerinden en büyüğü olan Türk Hava Yolları (THY), 88 Airbus ve 85 Boeing yolcu uçağıyla 34 bin 30 yolcu taşıyor.
Junkers ve Türk Tayyare Cemiyeti'nin ortak olduğu şirketin adı Tayyare ve Motor Türk Anonim Şirketi (TOMTAŞ) oldu. Fabrikanın, Kayseri'ye yapılması kararlaştırıldı. Türkiye'nin ilk uçak fabrikası TOMTAŞ, 6 Ekim 1926'da açıldı.
Parça üretiminin başlaması 4 Kasım 2021 tarihinde MMU'nun ilk parçası üretildi. TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil; "Milli Muharip Uçağımızın ilk parça üretimini gerçekleştirdik. Ülkemizin beka projesi için attığımız her adım bizim için çok anlamlı, çok kıymetli.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri