Hristiyanlar, evreni yaratan, kudretli, âlim, kutsal, sonsuz ve ruhani bir varlık olan Tanrıya inanırlar. Müslümanlar Tanrının tüm bu niteliklerini/özelliklerini kabul ederler. Bu, şaşılacak bir durum değildir, çünkü tarihsel olarak konuşan İslam, Yahudi ve Hristiyan dini geleneğin bir dalıdır.
Bazı Müslümanların düşüncesine göre, Hristiyanlar üç Tanrı'ya inanmakla, Tanrı'ya şirk koşmak suretiyle veyahut Tanrı yerine bir şahıs ya da başka şey koymakla putperest ve çoktanrıcı olmaktalar. Kur'an'a göre, bir şeyi ya da kişiyi Tanrı'ya eş koşmak en büyük ve bağışlanmaz günahtır.
Kilise, bina olarak Hıristiyanların ibadet ettiği yeri, teşkilat olarak ruhban sınıfını ifade eder. Bundan dolayı kilise; hem İsa'nın manevî vekili, hem Tanrı'nın Evi, hem de cemaattir.
Birçok Hristiyan perspektifine göre Kutsal Ruh; Tanrı'nın kendisi, Tanrı'nın bir yansıması ya da Tanrı'nın bir tezahürüdür. Kutsal Ruh, Tanrı'nın kendi varlığını insanda hissettirmesidir. Hristiyanlığa göre insanın kendi içinde hissettiği iman gücü, inanç ve Tanrı'yla konuşma vb. duygular Kutsal Ruh'un tezahürleridir.
Hıristiyanlıkta ahiret inancı vardır ve Mesih-İsa eksenlidir. Ahiret, Mesih-İsa'nın ikinci gelişine bağlıdır. Hıristiyanlara göre ölen, öldükten sonra dirilen ve göğe yükselen İsa-Mesih, kıyamete yakın geri dönecek, ikinci kez gelecektir.
İlgili 34 soru bulundu
Ana akım Hristiyan ilahiyatına göre, kurtulmuş kişiler ölümden sonra, İkinci Geliş'e kadar olan dönemde, bir berzah ortamında Tanrı ile birlikte olacaklar. İkinci Geliş'ten sonra ise fiziksel dirilişe mazhar olacak ve Yeni Dünya'nın yaratılışına şahitlik edecekler.
Bunlar kavga, hakaret, gürültü, infial, dine saygısızlık (Gregory 1850: III-II/490), kin ve hatta cinayet olarak belirtilirken bunların, Hıristiyan inancına göre, Tanrı tarafından cezasız bıra- kılmayacağı (Matta 5/22) vurgulanmaktadır (Hunolt 1897: 327).
Hristiyanlar, İsa Mesih'in yaşamına ve öğretilerine dayanan tek tanrılı bir İbrahimi din olan Hristiyanlığı takip eden veya ona bağlı kalan insanlardır. Hristiyan sözcüğü, Kutsal Kitap'taki İbranice terim māšîaḥ'ın (מָשִׁיחַ) çevirisi olan Koine Grekçesindeki Kıristós'tan (Χριστός) türetilmiştir.
Hristiyanlar için İsa; Mesih'tir, bütünüyle insan ve bütünüyle Tanrı'dır, "Tanrı'nın Oğlu" ve "İnsanoğlu"dur.
Hristiyan ilahiyatında 30 kadar sakrament sayılmakla birlikte, Katolikler ve Ortodokslar 7 temel sakramente yer verir. Bunlar vaftiz, konfirmasyon, komünyon ya da ekmek ve şarap ayini, günah itirafı, nikâh, rahip takdisi ve ölüm esnasında hastayı son yağlamadır.
Îsâ'nın Havarisi Petrus'un ifadesine göre Îsâ'nın, Mesih olarak kabul edilişi, Hıristiyan ilahiyatçıları tarafından kristoloji ilim dalının doğuşunun kaynağı olarak kabul edilmektedir. Îsâ Mesih, Nasıralı Yahudi bir peygamber olarak Hıristiyan dininin merkezinde yer almaktadır.
Bu işaretin (יְהוָֹה) harfi harfine okunmasına dayanarak, birçok modern Hristiyan, Tanrı'nın adını Yehova olarak okur. Elohim, İbranice Kutsal Kitap'ta “Tanrı” olarak tercüme edilen Tanrı için genel bir terimdir. Ayrıca Adonai, HaShem, El Shaddai gibi isimler de kullanırlar.
İbrani alfabesi ebcettir ve ünlü harfleri yoktur. Bundan dolayı genellikle YHVH Yahveh olarak genişletilmektedir. Modern Yahudi kültürü bu ismin ağza alınmasını yasaklamıştır. Dualarda bu kelime yerine Adonai (Efendim) ve konuşurken HaShem (isim) ismi kullanılır.
Hristiyanlıkta sevap kavramı yoktur, ne de başkalarının sevabından faydalanmak vardır. Peygamber Yeşaya'nın dediği gibi sevaplarımız Tanrı'nın önünde kirli bir adet bezi gibidir.
(Bakara, 111) Page 2 Kur'an'da Hıristiyanlardan Nasârâ kelimesiyle bahsedilmektedir. Kelimenin tekili Nasrani olarak kullanılmaktadır (Bkz. Ali İmran, 67. Ayet).
Papaz kelimesinin diğer dillerdeki kökü Yunanca büyük, ileri gelen mânâsındaki presbus'tan gelir. Rahip sözcüğü Arapça rahab (korku, hürmet) kökünden gelir. Peder sözcüğü ise "baba" anlamına gelir. Papaz bazı Hristiyan kiliselerinde episkopos ile diyakoz arasında yer alan din adamıdır.
Hristiyan inancında Kutsal Kitap, Kitabı Mukaddes'tir. Kitabı Mukaddes, Eski ve Yeni Ahit'ten oluşmaktadır. Tanrı'nın İsa ile yeni bir antlaşma yapması nedeniyle İncil, Yeni Ahit olarak anılmaktadır.
İncil Hristiyanlara gönderilen bir kitaptır. Fakat ilk indirilen İncil zaman içerisinde bozulmuş ve insanlar tarafından değiştirilmiştir. Bu nedenle Hristiyanlar tarafından kutsal kabul edilen İncil, dinimize göre kabul görmemektedir.
Matta, Markos, Luka ve Yuhanna tarafından kaleme alınmış olan ve yazarlarının adlarıyla anılan dört incil, Yeni Ahit'in (Ahd-i Cedit/Yeni Antlaşma) ilk dört bölümünü teşkil eder. İncil sözcüğü Türkçe konuşan kimseler arasında sıklıkla Yeni Ahit anlamında kullanılır.
Hristiyanlar için son derece önemli bir su. Ama bugüne kadar pek bilinmeyen bir yer. Halk arasında kutsal su, Venk Suyu olarak bilinir. Venk kaynak ve değerlendirilmiş kutsal bir alan anlamına geliyor.
Hristiyanlar da Tevrat'ın Musa'nın orijinal yapıtı olduğuna inanır. Fakat kitabın farklı dillere çevrilmesi esnasında hatalar yapıldığına, yeni kişi ve yer adlarının eklenmesi nedeniyle değiştiğine inanan Hristiyanlar da vardır.
Katolik Kilisesi Kutsal Ruh tarafından idare edilir ve evrenseldir. Kutsal Ruh, Baba'dan Oğul aracılığıyla çıkar. (Ortodokslar, sadece Baba'dan çıktığına inanırlar). İsa hem insan, hem de tanrı tabiatına sahiptir.
İçkinin haramlığı meselesine gelince, Tevrat'ta şarap (içki) haram değildir, şarap İncillerde de yasak değildir. İslam'ın ilk dönemlerinde şara- bın haram olmadığı bilinir, hatta şarapta çok zararın yanı sıra, faydanın da olduğunu açıkça ifade eden ayet vardır. (Bakara, 2/219.)
Allan Hall Papaz Okulu'ndan Rahip Stephen Wang, Hristiyanlar için mastürbasyonun, evlilik öncesi ve evlilik dışı seksin yasak olduğunu söylüyor.
Asli günah olarak tanımlanan ilk günah, insanın düşüşünden bu yana insanlığın var olduğu günahın doğasına ilişkin bir Hristiyan görüşüdür. İlk günah, Adem ve Havva'nın Aden'deki günahından, iyiyi ve kötüyü bilme ağacından yasak meyveyi yemedeki itaatsizlik günahından doğdu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri