693 bin hektarlık verimli ormanlarıyla Kastamonu, Türkiye'de en fazla verimli ormana (Ha) sahip ilimizdir. 180 bin hektarı da bozuk orman olmak üzere toplam 873 bin hektarlık orman alanına sahip Kastamonu, toplam ormanlık alan sıralamasında Türkiye'de Antalya'dan sonra ikinci sırada yer almaktadır.
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yapılan araştırmaların sonuçlarına göre en fazla ormanlık alana sahip şehirler arasında Kütahya'da yer aldı. Tarım ve Orman Bakanlığı'nın verilerine göre 2015 yılı itibariyle Türkiye'nin yüzde 29'u ormanlarla kaplı.
Tokat ili topraklarının % 39'ı orman ve fundalıklarla % 38'ı ekili - dikili alanlarla, % 12 çayır ve meralarla kaplıdır. %1,9'u ise tarıma elverişsiz alanlardan oluşur.
1200 metrenin üzerinde, ibreli ağaçlardan kızılçam, karaçam, sedir ve yer yer ardıçlardan oluşan geniş ormanları bulunur 2020 verilerine göre Hatay'ın %38'i ormanlarla kaplıdır .
1200'le başlayan Genç Hitit prenslikleri dönemine tarihlenmektedir. Bu dönemde, Amik Ovası´ndaki Hitit Prenslikleri'nin birleşerek Hattena Krallığı adını aldıkları bilinmekte, Hatay adının da buradan geldiği sanılmaktadır. Yöreye bu adı 1936'da Atatürk vermiştir.
İlgili 26 soru bulundu
Dünya Savaşı´ndan sonra Fransızlar tarafından işgal edilen bölge, 18 yıl Fransızların egemenliğinde kalmıştır. Yayladağı, 1938'de kurulan Hatay Devleti sınırları içine kaldı. Hatay Devleti´nin de 7 Temmuz 1939'da Anavatana katılmasıyla, Türkiye sınırlarına dâhil oldu.
Ormancılar Derneği'nin verilerine göre İstanbul ilinin toplam alanı 545 bin 510 hektar. Dr. Abbas Şahin'in de paylaştığı veriler doğrultusunda 1971 yılında bu alanın yüzde 48,7'si ormanlık araziydi. Bu değer, 2020'de yüzde 44,4'e kadar geriledi.
Yüz ölçümüne göre yüzde 72'si orman olan Karabük, kişi başına düşen 29 bin 426 metrekare orman alanı ile de Tunceli, ilk sırada yer alıyor.
En fazla ormanlık alan Antalya, Kastamonu ve Mersin'de
Antalya'yı sırasıyla 873 bin hektar ile Kastamonu, Mersin (835 bin), Muğla (829 bin), Kütahya (646 bin), Balıkesir (632 bin), Adana (593 bin), Denizli (588 bin), Manisa (542 bin) ve Bolu (531) takip ediyor.
En soğuk bölge: Doğu Anadolu Bölgesi. Orman varlığı en zengin bölge: Karadeniz Bölgesi. Orman varlığı en fakir bölge: Güneydoğu Anadolu Bölgesi.
Batı Karadeniz Bölümü
Orman ürünleri ve ormancılık önemli gelir kaynağıdır.
Ormanlar, dünyadaki toplam kara alanının yaklaşık %31'ini kaplıyor. Bu demek oluyor ki, dünyanın toplam orman alanı 4 milyar hektarın biraz üzerinde. The World Bank (Dünya Bankası) verilerine göre, 2020 itibariyle dünyanın orman bakımından en zengin ülkesi 8.153.116 kilometrekare ile Rusya Federasyonu oldu.
Türkiye'deki bölgeler içinde ormanların en az alan kapladığı bölge İç Anadolu'dur. Yaklaşık 146.000 km2 lik alana sahip İç Anadolu Bölgesinde ormanlar 11.000 km2 lik bir alan kaplar.
Türkiye'de orman dağılışında en önemli faktör yağış ve nemdir. Yağış miktarı ile orman dağılımı arasında çok sıkı bir ilişki vardır. Karadeniz Bölgesinde yağışın fazla olmasından dolayı ormanlar çok iken Güneydoğu ve İç Anadolu bölgelerinde kuraklıktan dolayı ormanlar çok az yer kaplar.
Yarısından fazlası orman olan iller
Karabük yüzde 72, Muğla yüzde 68, Kastamonu yüzde 66, Bolu yüzde 65, Sinop ve Bartın yüzde 64, Yalova yüzde 60, Antalya, Artvin, Bilecik ve Kütahya yüzde 57, Zonguldak yüzde 56, Mersin yüzde 53, Düzce yüzde 52.
Ovalık bir alanda kurulan ilin yüzölçümünün; yaklaşık % 50'sini tarım alanları, % 28'ini ormanlık ve fundalık alanlar, %.12'sini çayır ve meralar, % 10'unu tarım dışı araziler oluşturmaktadır.
Verilerin alındığı yıl da şehirden şehre değişmektedir. Araştırmada 34 şehir arasında en fazla yeşil alanı olan şehir yüzde 68 ile Oslo, en az yeşil alanı olan şehir ise yüzde 2.2 ile İstanbul.
Amazon Yağmur Ormanları, Güney Amerika'nın büyük bir bölümünü kaplayan tropikal yağmur ormanlarıdır. Amazon Yağmur Ormanları, dünyanın en büyük ve en biyolojik çeşitlilik bakımından en zengin ekosistemlerinden biridir.
1.1.
İstanbul'da doğa yürüyüşü yapılacak yerler dendiğinde hemen herkesin aklına ilk gelen alternatif Belgrad Ormanı oluyor. İstanbul'un en büyük ormanı, diğer adıyla İstanbul'un akciğerleri olarak bilinen Belgrad Ormanı, uzun bir yürüyüş veya yalnızca doğanın sesini dinlemek için ideal bir seçenek sunuyor.
Endemik bir bitki türü olan Anadolu Sığla Ağacı, halk dilindeki adıyla "günlük ağacı" dünya üzerinde yalnızca Köyceğiz-Dalyan Özel Çevre Koruma Bölgesi'nde bulunuyor.
1921- 1939 yılları arasında buradaki halkın sürekli çalışmaları ve Türkiye'nin desteğiyle Hatay, önce Suriye'den ayrı bir varlık olmuş, sonra bağımsız bir devlet haline gelmiştir. Bu devlet her anlamda Türkiye'nin desteğini almış, en sonunda da 1939 yazında meclis kararıyla Türkiye'ye katılmıştır.
Yahudilerin Anadolu'da ilk yerleşim yeri Hatay oldu. Bu nedenle derin bir kültürel değere sahip Hatay, aynı zamanda coğrafi özellikleri ve konumu bakımından da önemli bir tarım, hayvancılık ve sanayi şehri.
Hatay, 1516 yılında Osmanlı Devleti sınırları içerisine girmişti. Ancak 1. Dünya Savaşı sonunda Fransızlar bölgeyi işgal etmesi ile elden çıkmıştır. 20 Ekim 1921 tarihinde Türkiye ve Fransa arasında imzalanan Ankara Anlaşması'yla Hatay, Fransa yönetiminde olan Suriye sınırları içinde kaldı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri