Türkiye'nin en büyük olan üçüncü gölü Tuz Gölü günümüzde İç Anadolu Bölgesi'nde yer alır. En çok aranan göller arasında yer alan Tuz Gölü Ankara'nın ilçesi olan Şereflikoçhisar sınırlarına oldukça yakındır. Tuz Gölünün diğer kıyısı ise Ankara Konya yolu üstündeki Cihanbeyli ilçesinde yer alır.
Tuz Gölü, Ankara, Konya ve de Aksaray illerinin sınırının kesiştiği bir noktada bulunur. Tuz Gölü, genel olarak Aksaray' a daha yakın olmaktadır. Araç ile Aksaray'a hemen hemen bir saatlik mesafededir. Ankara'ya ise araç ile yaklaşık olarak 2 saatlik uzaklıkta yer almaktadır.
Van Gölü dünyanın en büyük sodalı gölüdür ayrıca Türkiye'de bulunan en büyük göldür. Gölün tuzlu-sodalı suları, biyolojik çeşitliliği sınırlamaktadır.
Dünyanın en büyük tuz gölü olarak bilinen Salar de Uyuni, Bolivya'da yer alıyor. Yaklaşık 10 milyar ton tuz rezervi olduğu tahmin edilen göl, tuz üretimiyle birlikte turistik açıdan da ülkenin en önemli bölgeleri arasında yer alıyor.
14.09.2000 tarih ve 2000/1381 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile tespit ve ilan edilmiştir. Genel Özellikleri: Göl, Türkiye' deki en büyük ikinci ve dünyanın en tuzlu 2. gölüdür.
İlgili 22 soru bulundu
Buna göre yüzey ölçümü bakımından dünyanın en büyük gölü 5 ülkenin kıyısı bulunan Hazar Denizi'dir. Türkiye'nin en büyük gölü olan Van Gölü bu listeye girmemiştir.
Ankara, Konya ve Aksaray'ın kesiştiği noktada bulunan Tuz Gölü, Türkiye'nin tuz ihtiyacının yüzde 65'ini tek başına karşılayacak büyüklükte. Bu suda tek hücrelilerden başka canlı yaşaması mümkün olmasa da, Tuz Gölü Özel Çevre Koruma Bölgesi “Büyük Flamingo” türünün dünyadaki en önemli üreme alanlarından biri.
Tuz Gölü'nün suyunda, çamurunda ve tuzunda 22 çeşit mineral bulunuyor. Bu mineraller arasında sodyum klorür, iyot, potasyum, magnezyum, kalsiyum, bromin, hidrojen ve demir gibi mineraller var'' dedi.
TGFZ yaklaşık 200 km uzunluğunda, 2-25 km genişliğinde, KB gidişli, aktif verev atımlı normal bir fay zonudur. KB'da Tuz Gölü kuzeyi ile GD'da Kemerhisar (Niğde) arasında uzanır.
Derinlik bakımından Türkiye'nin en derin gölü olan Salda Gölü aynı zamanda dünyanın da 3. gölüdür. Salda Gölü'nün derinliği tam olarak 185 metredir. Salda Gölü 1989 yılından bu yana "Birinci Derecede Doğal Sit Alanı" olarak koruma altın alınmıştır.
3) Beyşehir Gölü / Konya
Park içinde Türkiye'nin üçüncü büyük gölü olan Beyşehir Gölü de bulunmaktadır.
Konya, Ankara ve Aksaray illerinin sınırları içerisinde yer alan Tuz Gölü, esasında ülkemizin en büyük ikinci gölü olma özelliğine sahip ve başta flamingolar olmak üzere pek çok kuş türüne de ev sahipliği yapıyor.
Tuz Gölü Doğal Gaz Depolama Tesisi, yerin 1,5 km altında açılan olan tuz kuyularına tatlı su basılarak tuzun eritilmesi ile toplam 52 kavernadan oluşmaktadır. Proje, 5,4 milyar Sm3 depolama kapasitesi hedefi ile dünyada tuz yapılarında en büyük doğal gaz depolama tesisi olma özelliğiyle öne çıkmaktadır.
Bu mineraller arasında sodyum klorür, iyot, potasyum, magnezyum, kalsiyum, bromin, hidrojen ve demir gibi mineraller mevcut. Tuz Gölünün başta ayaktaki kötü koku, egzama ve çatlamalar olmak üzere vücutta oluşabilecek eklem ağrısı, kramplar ve kulunçlar ile saç dökülmesine iyi geldiği biliniyor.
Küresel İklim değişikliğine bağlı olarak azalan yağışlar, artan buharlaşma ve uygulanan yanlış politikalar, dünyanın 2'nci büyük tuz gölü olan Urmiye Gölü'nün önce alan kaybetmesine ardından da büyük ölçüde kurumasına neden oldu.
Her yıl çeşitli sayıda yerli ve yabancı turisti ağırlayan Tuz Gölü'nde algler, sıcağın ve tuzun arttığı yaz aylarında renkli madde üreterek güneşin zararlı ışınlarından korunuyor. Bakteriler ise fazla ürediği için gölün rengi pembe veya kırmızı renge bürünüyor.
"TUZ GÖLÜ'NDE 22 ÇEŞİT MİNERAL VAR"
Tuz Gölü'nde doğal Tuz Gölü ürünleri yapan firma yetkilisi Özgür Yılmaz (33), Tuz Gölü'ndeki suyun insanların ayaklarındaki koku, egzama, mantara iyi geldiğini belirterek, “Tuz Gölü insan üzerindeki elektriği alır, stresi giderir.
BEYAZ VE PEMBE BİR ARADA. Algler, sıcaklığın ve tuzluluğun arttığı yaz dönemlerinde kırmızı renkli beta-karoten madde üreterek güneş ışınlarının zararlı etkilerinden kendisini koruyor. Yine bu dönemde halo bakteriler ise fazla ürediği için gölün rengi pembe veya kırmızı renge bürünüyor.
Tuz Gölü Efsanesi
Bir efsaneye göre bir zamanlar yerli halk tuz ihtiyacınız ufak bir gölden karşılarmış. Fakat daha sonra bu göldeki tuzlar tükenmiş ve insanlar tuz ihtiyaçlarını karşılayacak bir yer bulamamışlar. Bu sebep ile aslında tatlı olan şimdiki tuz gölünü tuzlu bir göl haline getirmişler.
Tuz Gölü Özellikleri
- Türkiye'nin en az yağış alan bölgesinde bulunmaktadır. - Türkiye'nin tuz ihtiyacının karşılandığı bir göldür. - Yoğun tuz barındıran bir göl olduğundan dolayı adını da bu özelliğinden almıştır. - Tuz gölü dışarıya akıntısı olmayan bir göldür.
Baykal Gölü (Türkçe: Bay köl, Rusça: озеро Байкал, Buryatça: Байгал далай), dünyanın en derin gölü olarak anılmaktadır. Sibirya'nın güneyinde, İrkutsk Oblastı ve Buryatya arasında yer alır. İrkutsk şehrinin yakınında bulunan göl, "Sibirya'nın Mavi Gözü" diye adlandırılır.
En çok gölü olan ülke: Kanada
Tüm dünya göllerinin %60'ına sahip olan ülkenin %9'u göllerle kaplı, yaklaşık 891.163 km2.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri