Türkiye'nin en büyük yılanlarından sarı yılan Tunceli'de görüntülendi - Son Dakika Haberleri.
Yaklaşık 2 metre boyundaki koca engerek, doğa koruma görevlisi Murat Özel tarafından yeniden doğal ortamına salındı. Koca engerek, Türkiye'nin en zehirli yılanı olarak biliniyor ve son zamanlarda Tunceli'de sık sık görülüyor.
Yeşil anakonda (Eunectes murinus) boagiller familyasından, Venezuela, Bolivya, Guyana ve Kolombiya'da yaşayan, anakonda cinsinden dünyanın en büyük ve en ağır yılan türü.
Boa yılanları ve pitonlar familyasına ait olduğu tahmin edilen görüntülerdeki yılan türü, dünyanın sıcak bölgelerinde yaygın. Türkiye'de bu familyadan yalnızca bir yılan türünün olduğu ve paylaşılan görüntülerdeki büyüklükte bir türün var olmadığı biliniyor.
Yozgat'ın Boğazlıyan ilçesinde sosyal medyada paylaşılan ve Anakonda büyüklüğünde görülen yılan mahalle sakinlerinin dehşete kapılmasına yol açtı. Mahalle sakinleri tarafından bir ağaç üzerinde fark edilen yılan, görevlilere bildirildi. Yılanı, ihbar üzerine adrese gelen itfaiye ekipleri kontrollü bir şekilde yakaladı.
İlgili 34 soru bulundu
Tunceli'nin Pülümür ilçesinde yaklaşık 10 gün önce doğa fotoğrafçısı Muzaffer Akyüz tarafından Türkiye'de yaşayan en büyük yılanlardan olan sarı yılan görüntülenmişti. Aynı ilçede bu kez de bir vatandaşın bahçesindeki çam ağacına tırmanan yaklaşık 2 metre boyundaki sarı yılan görüntülendi.
Tunceli'nin Çemişgezek ilçesinde, Türkiye'nin en ölümcül yılanı olarak bilinen ve nesli tükenmekte olan koca engerek yılanı görüntülendi. Tek ısırığının bile insanı öldürmeye yettiği bilinen koca engerek, Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da, Doğu Akdeniz Bölgesinde habitatın uygun olduğu alanlarda yaşıyor.
Deniz yılanları Hint Okyanusu'ndan Büyük Okyanus'a kadar ılık sahil sularında bulunurlar. Tamamının yüzgeç benzeri bir kuyruğu bulunur ve çoğu onlara yılan balığı benzeri bir görüntü kazandıran yandan basık bir vücuda sahiptirler.
En az yaşayan yılanlar su yılanlarıdır. Bunların ömrü de ortalama 7 yıldır. En çok yaşayan yılan türü ise anakonda olup ortalama ömrü 30 yıldır. Kral kobra olarak isimlendirilen zehirli yılan ise 15-20 yıl arasında yaşar.
“Türkiye'nin en büyüğü boyu 2,5 metreye ulaşan sarı yılan”
Tural, zaman zaman haberlere konu olan boyları iki metreyi aşan yılanlarla ilgili de açıklama yaparak Türkiye'deki en büyük yılan türünün Sarı Yılan adlı türün olduğunu ve boyu 2.5 metreye ulaşan bu yılanların zehirsiz, insanlar için risk içermediğini kaydetti.
Çoğu yılan türü, sığınak ararken veya avlanma esnasında duvarlara ve ağaçlara kolayca tırmanabilir.
Türkiye'de 40 tür yılan bulunmaktadır. En sık karşılaşılan zehirli yılanlar ise Viperidae grubu yılanlardır4.Çukurova bölgesinde ise genellikle Vipera ammodytes ve Vipera lebetina türü zehirli yılanlar bulunmaktadır.
Hatay'ın Payas ilçesinde nesli tehlike altında ve korunması gereken türler arasında yer alan boynuzlu engerek yılanı görüldü. Karacami Mahallesi'nde yolda yılan gören vatandaşlar itfaiyeyi aradı.
Dağılımı Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da, Doğu Akdeniz bölgesinde habitatın uygun olduğu alanlarda dağılım gösterirler ve Türkiye'nin zehri en ölümcül yılanları olarak bilinirler.
Sao Paulo şehrine yaklaşık 144 km uzakta yer alan ada 430 bin m2 bir alanda bulunmaktadır. Bu adada 1 m2 başına yaklaşık olarak 5 yılan düşmektedir. Yani adada gerçekten çok fazla yılan vardır.
Yılanlar genellikle keskn kokulardan hoşlanmazlar bu nedenle bulunduğu bölgelere kükürt ve kireç koymak onları bulundukları ortamdan tamamen uzaklaştıracaktır. Ayrıca yılanı uzaklaştırmak için bulunduğu bölgeye naftalin koymakta bir diğer etkili yöntemdir.
Dr. Mehmet Öz, "Zehirli yılanlar yüzde 99 gece çıkıyor. Gece saatlerinde plajlarda, dağlık alanlarda olanlar mutlaka ayakkabı giymeli'' uyarısında bulundu.
Kış uykusuna yatarlar ve havaların ısınmasıyla özellikle nisan veya mayıs aylarında kış uykusundan çıkarlar. * Kış uykusundan uyandıktan sonra metabolizmalarını düzeltmek için güneşlenirler. İşte bu süreçte yılanlar güneşlendiği için halk tarafından çok sık bir şekilde görülürler.
Zehrin vücuda girdiği yerde ağrı, şişme, deride renk değişimi bulantı, baş ve kas ağrıları, halsizlik görülür. Felç ve solunum sistemine etki sonucu ısırılan kişi kaybedilebilir. Engerek yılanları kan hücrelerini eritir ve pıhtılaşmaya etki eder. Isırılan bölgenin kalp hizasının altında tutulması gerekir.
Türkiye'nin yılan faunası, yaklaşık 40'dan fazla farklı türü kapsar ve ülkedeki zehirli yılanlar Viperidae ailesine dahildir. Bu grup, özellikle yoğun olarak Çukurova bölgesinde Vipera Ammodytes (Boynuzlu Engerek) ve Vipera Lebetina (Koca Engerek) türleriyle temsil edilir.
Deniz yılanları, su içinde ısırma eğilimde olmazken, sudan çıkarıldıklarında daha agresif davranışlar sergilemeye başlıyorlar; öyle ki raporlanan ısırmaların ölümcül olanları dahil büyük çoğunluğu, yılanları sudan çıkaran balıkçılara karşı oldu.
Unutulmamalı ki engerek yılanı insanları öldürecek kadar zehirli bir hayvandır. Vatandaşlarımız yılanı görünce yakalamaya, yakaladıklarında kesinlikle boyunlarına dolamaya kalkmasınlar. Bazen önemsenmeyen küçük bir yanlış hareketle yılan boyundan ısırdığı zaman 5 veya 10 dakika içinde ölümüne neden olabilir."
Yine de bazı tahminlere göre yılda 5.4 milyon yılan ısırığı ve muhtemelen 125.000'i ölümle sonuçlanan 2.5 milyon zehirlenme gerçekleşmektedir. Diğer tahminlere göre ise yılda 1.2 ve 5.5 milyon arası ısırık 421,000 ve 1.8 milyon arası zehirlenme ve 20,000 ve 94,000 arası ölüm gerçekleşmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri