Son yıllarda mücevher sektörünün gözdesi haline gelen Diaspor Kristali, dünyada sadece Türkiye'de çıkarılan değerli taşlardan.
Türkiye'de Çıkan Değerli Taşların Listesi
Diaspor (Zultanit): Yalnızca Türkiye'de bulunan ve sahip olduğu değerle elmasla yarışan diaspor taşı, dünyada yalnızca Muğla Milas'ta çıkarılmaktadır.
Dünya üzerindeki en değerli taş olarak kabul edilen, şüphesiz elmastır.
Tokat ili süstaşları bakımından oldukça zengin olup bölgede iyi kalitede jasper, ağaç opali, kalsedon, agat, krizopras, kristal kuvars, akik vb. süstaşları yer almaktadır.
Türkiye'de opal taşının en çok bulunduğu yerler ise Erzurum, Afyon ve Kütahya'dır.
İlgili 16 soru bulundu
Diaspor kristali de, dünyada sadece Türkiye'de çıkarılan değerli taşlardan. 9 farklı renk geçişiyle göz kamaştırıyor. Son yıllarda mücevher sektöründe pırlantaya alternatif olarak gösteriliyor. Diaspor kristali, dünyada sadece Muğla'nın Milas ilçesindeki madenden çıkarılıyor.
Obsidyen taşı Türkiye'de çıkarıldığı gibi aynı zamanda dünyanın farklı ülkelerinde de çıkarılan bir taştır. Nemrut Dağı'nın Tatvan bölgesinde yeşil renk, Rize-ikizdere bölgesinde ise kırmızı renkli obsidyen taşı çıkarılmaktadır. Aynı zamanda Ağrı dağı ve Pasinler bölgesinde de yaygın çıkarılır.
Dünyada 99 çeşidi bulunan ve cevher rezervleri arasında 'en değerlisi' olarak nitelendirilen opal taşının 36 çeşidi sadece Erzurum'da çıkarılıyor. Erzurum Zümrütü olarak da bilinen "Oltu Zümrütü" opal taşı, kalite ve az bulunurluk açısından diğer opal taşlarından daha dikkat çekiyor.
Bununla birlikte Çin, Hindistan ve Türkiye'de de yoğun olarak bulunur. Kuvars kristali Türkiye'de daha çok Antalya'da olmak üzere; Zonguldak, Kastamonu, Yozgat ve Denizli de de çıkarılmaktadır.
Yakut taşı, kolye, yüzük ve bilekliklerde kullanılan değerli bir taştır. Yakut taşının gram fiyatı ortalama olarak 900 TL civarındadır.
"Görünümü neredeyse pırlanta ile aynı olan mozanit taş, son zamanlarda tercih edilen takılar arasında yer alıyor. Mozanit taş, pırlantanın aksine laboratuvar ortamında yapılıyor. Safir, yakut, zümrüt gibi parlak ve ılıştılı olan mozanit taş, pırlantadan sonra en dayanıklı ikinci taş sınıfında kabul ediliyor.
Elmas taşı, ruhsal ve zihinsel acıları yatıştıran, yaratıcılığı ve hayal gücünü arttıran bir kristaldir. Daha pek çok farklı enerjisi ile bu kristal, safirden sonra en güçlü doğal taş olarak kabul edilir.
Safir taşı, dünya genelinde Hindistan bölgesinde yoğunlaşsa da Türkiye'de de Muğla Yatağan bölgesinde çıkarılmaktadır. Türkiye'de bulunan safir taşı mavidir.
bulunmaktadır. Dünya pazarlarında beğeni kazanabilecek nitelikte doğal taş çeşidine sahip olan Türkiye'de, rezervler Anadolu ve Trakya boyunca geniş bir bölgeye yayılmıştır.
Mücevher sektöründe kullanılan taşlar arasında, pırlantadan sonra en değerli taş zümrüttür denilebilir. En üst kalitedeki zümrütler, orta kalite bir elmastan dahi daha yüksek değerde olabilmektedir.
Aynı zamanda zümrüt takılar daha pahalı olabildiği için de tercih edilmektedir. Ancak genel olarak tüm mücevherler kadınlar tarafından rağbet edilen takılar arasında bulunmaktadır.
Tokat'ın Zile ilçesinde çıkan yarı değerli taşlardan en. değerlisi olan milyonlarca yıllık dört renkli ağaç opal. taşı işlenerek değerine değer katıyor. İşlenmemiş kütle.
Temiz bir yakut'un karatı 6000 dolar civarındadır.
Akik; Kalsedon ile Kuvars mineralinin bir araya gelmesiyle oluşan bir taş türüdür. Bu nedenle 'Kalsedon Kuvarsı' olarak da nitelendirilebilir.
Kaplan Gözü Taşı, eşsiz görünümü ve güçlü özellikleriyle bilinen güzel bir değerli taştır. Bir kaplan gözünü andıran kendine özgü çizgili bir desen veren chatoyancy ile çarpıcı bir altın ila kırmızımsı kahverengi renk sergileyen bir kuvars türüdür.
Doğal taşların en bilinenlerinden olan ametist taşı kuvars ailesinde yer almaktadır. Bu yüzden mor ve mor rengin tonlarına sahip bir kristaldir.
Nevşehir Göreme açıkhava müzesinde bulunan Tokalı Kilise lapis mavisi ile ünlüdür.
En kaliteli kristalli ametistler genellikle Hindistan, Brezilya ve Uruguay'daki volkanik kayaçların içindeki gaz boşluklarında (jeodlarda) oluşur. Türkiye'de Balıkesir - Dursunbey ilçesinde, Erzincan ve Ordu'da da ametist yatakları olduğu bilinmektedir.
Buna rağmen beyaz, siyah, yeşil, mor ve sarı renklerine sahip safir taşı çeşitlerine de rastlamak mümkündür. “Safir taşı nerede bulunur?” sorusunun cevabı merak edilebilir. Safir taşının en yoğun olarak bulunduğu ülkeler arasında Hindistan, Brezilya, Avustralya, Tayland, Sri Lanka ve Afganistan yer alır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri