Bela kelimesinin sözlük anlamı imtihandır. Musibet ise imtihanın malzemesini teşkil eden sorulardır. Her musibet bir beladır, fakat her bela musibet değildir. Nitekim Kuran'da bela kelimesi güzel imtihan anlamında da kullanılmıştır.
Musibetler Allah'tan izinlidirler/1.
Hazreti Ali'ye sorarlar: “Başımıza gelen musîbet imtihan mıdır, yoksa ceza mı?” Hazreti Ali şöyle cevap verir: “Eğer başımıza gelen musîbetler bizi Allah'a yaklaştırıyorsa birer imtihandır. Eğer O'ndan uzaklaştırıyorsa, birer cezadır.” Olaya bu yönüyle bakmak gerekir. Musîbetler bizi Allah'a daha da yaklaştırmalıdır.
Hz Ali'ye sorarlar: “Başımıza gelen sıkıntılar imtihan mıdır yoksa ceza mı?” İlmin kapısı cevap verdi: “Allah'a yaklaştırıyorsa imtihandır, uzaklaştırıyorsa cezadır.”
Dertlerin, belaların gelmesine sebep, günah işlemektir. Fakat, belalar, sıkıntılar, günahların affedilmesine sebep olur. O halde, dostlara, belalar, sıkıntılar çok gelirse günahları kalmaz. [Ama tevbe, istigfar edince de, günahlar affolur.
İlgili 36 soru bulundu
Ebu Hureyre –radıyallahu anh-'dan şöyle rivayet edilmiştir: Allah Rasûlü –sallallahu ve sellem- şöyle buyurdu:«Allah, kim için hayır dilerse ona musibet verir.» Hadisin manası: Eğer Allah kulu için hayır isterse onları kendi nefislerine, mallarına ve çocuklarına vereceği musibetle imtihan eder.
Musibetler, gaflette olan insanın uyanmasına vesile olur. Bunun için, “Bir musibet bin nasihatten evlâdır” denmiştir. Musibetlere müptelâ olmamak için ilahî nizama uymak gerekir. Gelen musibetten kurtulmak için hatasını düzeltmek, bağış dilemek, belânın üzerinden kalkması için yüce Allah'a niyaz etmek lâzımdır.
- Biz şuna inanırız: İmtihanın şiddeti önce peygamberlere, sonra sahabelere sonra evliyalara göre silsile halinde azalır. Yani en ağır imtihan yükünü peygamberler çeker.
Allah'ın dünya hayâtında insanoğlunu imtihan ettiği en zor hususların başında can, mal ve evlât gelir.
[1] Başta peygamberler olmak üzere Allah, herkesi bir belâ ile imtihan etmektedir. Rabb'imiz, en çok sevdiği kullarını en büyük belâlarla imtihan etmiştir. Bu sebepledir ki geçmişte en büyük belâ ve sıkıntılarla imtihan edilen kişiler, Allah'ın en çok sevdiği kulları olan peygamberler olmuştur.
Bir Müslüman herhangi her bir sıkıntı ile karşılaştığı zaman “İnna lillahı ve inna ileyhi raciun” demelidir. Yani “Biz Allah'tan geldik, dönüşümüz de O'nadır” demelidir. Hz. Allah (CC) Kur'an-ı Kerim'inde: “De ki: Allah bize ne yazmışsa başımıza ancak o gelir, O bizim Mevla'mızdır.
Diğer meşhur ve sahih olan hadis-i şerif ise “ dua ibadettir” hadisidir. Musibet anında da Rasulullah'ın (sav) ettiği dualar vardır. Anlamı: “ Biz (Müslümanlar) Allah (u teala)ya aidiz ve ona dönücüleriz. Allah'ım, başıma gelen bu musibet nedeni ile bana ecir ihsan eyle ve daha hayırlı olanı bana ihsan eyle, bağışla.”
Taftazani, Şerhu'l-Akâid, s. 192, 203, 221-222, 234-235; Watt, s. 108, 110, 118, 128-130, 392). Burada her şeyin kaderde yer aldığı açıklandığı gibi, musibetlerin de önceden kaderle takdir edildiği beyan edilir. Bu durum, Allah'a (CC) göre son derece kolaydır.
Biz biliyor ve inanıyoruz ki belâ ve musibetler de dâhil meydana gelen bütün olaylar kaderdir. Fakat Yüce Allah, kader kitabını, insanların irade ve tercihlerini göz önünde bulundurarak yazmıştır. Kader insanı icbar altında bırakmadığı gibi, onun fiillerini hürriyet içerisinde gerçekleştirmesine de mâni olmaz.
"Allah'ın izni olmadan kulun başına hiç bir musibet gelmez..." (et-Teğâbun, 64/11). Bu anlamda, ölüm olayı da bir musibet olarak zikredilmektedir: "...
İlgili ayet şöyledir: “Sana gelen her iyilik Allah'tandır. Başına gelen her fenalık ise senin kendi nefsindendi.” (Nisa, 4/79).
"Kişi daima en sevdiği ile imtihan edilir." şekliyle bir hadis rivayeti bulamadık. Bu ayetlerde insanın en çok sevdiği şeylerden imtihan edileceği anlaşılmaktadır. Şu halde sevdiklerimizle imtihan oluyoruz ve vefat edinceye kadar da imtihan olacağız; unutmamak gerekir ki, imtihan oluyorsak Allah bizi seviyor demektir.
İmtihanda da herhangi bir adaletsizlik söz konusu değildir. Allah herkesi durumuna, kapasitesine ve kendi şartlarına göre imtihan eder.
"Dünya insan için bir imtihan sahnesidir, ömür denilen şey de bu imtihanın süresidir. Bu imtihan ömrün sonuna kadar, son nefes çıkıncaya kadar sürer. Neticesi ise burada değil ahirettedir. Bütün imtihanlardan aldığı neticeler değerlendirilecek, başarılı veya başarısız olduğu ilan edilecektir.
Hayat özünde bir imtihandır. Kimin iyi işler yapacağı, kimin kötü işler yapacağı bu imtihanlarla ortaya çıkar. İmtihan ise özü itibariyle zor bir süreçtir. İnsanı zorlayan sürpriz sorularla, sürpriz sınamalarla çıkar gelir hiç ummadığınız bir anda, hiç ummadığınız yerden.
Nitekim bir kişi, ne kadar güçlü bir imana sahipse o kadar şiddetli imtihanlarla karşılaşacaktır. Örneğin, yatağından çok büyük bir güçlükle kalkıp namaz kılan bir kişinin aldığı sevap, sağlıklı bir kişininkinden çok daha büyüktür.
Bela, hastalık ve musibetler, günahların kefareti (affolması) için gelir. "Dünyada musibetlere maruz kalıp da güzelce sabreden kimse, ahirete günahsız gider veya günahları azalır."
Dini musibetler inkâr, bidat, günah, gaflet, gıybet gibi manevi hastalıklardır.
Muaviye b.Ebu Süfyan'dan rivayet olunmuştur. Rasûlullah(s.a.v)'tan şöyle buyurduğunu nakletmiştir: “Kim şu beş kelime ile Allah'a duâda bulunursa, Allah istediğini mutlaka o kimseye verir."
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri