Türkiye'nin en uzun (Beyşehir Gölü batısındaki Pınarözü Mağarası, 16 km) ve en derin mağaraları (Anamur'un kuzeyinde Çukurpınar Düdeni, 1880 m) bu dağ kuşağı üzerindedir. Ülkemizde mağara araştırmaları 1964 yılında kurulan Mağara Araştırma Derneği (MAD) tarafından başlatılmıştır.
Yeri: Isparta Yenişarbademli İlçesi Yenişarbademli'nin 11 km. batısında yer almaktadır. Pınargözü Mağarası 16.000 metrelik uzunluğu ile Türkiye'nin en uzun mağarası konumundaki Pınargözü Mağarası bu özelliği ile de Kızıldağ Milli Parkı'nın en önemli kaynak değeri, tescil sebebini oluşturmaktadır.
Tınaztepe mağaraları, Seydişehir, Konya'da yer alan mağaradır. Dünyanın üçüncü, Türkiye'nin en büyük mağarasıdır.
Perovo-Speleo Kulübünün araştırması sırasında, 2212 metre derinliğiyle dünyanın bilinen en derin mağarası olan Veryovkina'nın 1100 metre derinliğinde, bir kişinin cansız bedeni ile karşılaşıldı.
Türkiye'de yaklaşık 40.000 adet mağara bulunmaktadır. Ülke topraklarının %40'ı mağara oluşumuna elverişli yapıdadır. Çoğunluğu Batı ve Orta Toroslar'da olmak üzere 1100 mağaranın incelenmesi tamamlanmıştır.
İlgili 39 soru bulundu
İldeki mağaraların büyük bir çoğunluğu da bu kireçtaşı formasyonları içinde gelişmiştir. Antalya'da yaklaşık 500 kadar mağara tespit edilmiştir.
Hatta uzmanlarının incelemelerine göre bu mağaranın büyük bir bölümü keşfedilemedi ve bambaşka canlı organizmalarının olduğunu belirtiyorlar. Hang Son Doong, diğer anlamıyla "dağ nehir mağarası", orta Vietnam'da bir bölgede bulunuyor.
1880 m rakımından toplanan sular düden-mağaranın içinden geçerek Sugözü köyü civarında yüzeye çıkar, Dragon Çayı'na (Kocaçay) karışır. Mağaranın başlangıc noktasının 1 km uzağında Türkiye'nin en derin 1. mağarası Peynirlikönü Düdeni (-1429 m) yer alır.
Trabzon'un Düzköy ilçesinde, dünyanın en uzun 2'nci mağarası olan, sarkıtları, dikitleri, deresi, şelaleleri ve göletleri ile ilgi çeken Çal Mağarası'na yılın 11 ayı 182 bin 511 turist geliyor. 'Yer altındaki saklı cennet' olarak nitelendirilen mağara, corona virüs salgını tedbirleri kapsamında ziyaret ediliyor.
İnsuyu Mağarası, Burdur-Antalya karayolu üzerinde, Burdur'a 13 kilometre uzaklıkta bulunan ve ülkemizde turizme açılan ilk mağaralardandır (1965).
Jama Pekel (Cehennem Mağrası) olarak bilinir. Pekel Mağarası Slovenya'daki Šempeter v Savinjski dolini yakınındaki karstik bir mağaradır. Pekel slovencede cehennem anlamına gelir. Girişin yakınındaki kaya şeytanın görüntüsüne benzer.
Tınaztepe Mağarası, Konya-Antalya kara yolunun Toroslar'daki geçişinde yer alıyor. 1968'de Fransız bilim insanı Michel Bakalowichz tarafından keşfedilen mağara, bir doğa harikası olarak öne çıkıyor.
2190 metre olarak bilinen mağaraya 1 haftada inen speleologlar mağaranın derinliğinin aslında 2212 metre olduğunu tespit etti.
Resmin bulunduğu Leang Tedongnge mağarası Sulawesi Adası'nda, dik kalker kayalıklarla çevrili uzak bir vadide yer alıyor. Yağmurlu mevsimlerde sık sık sel yaşanması sebebiyle yalnızca kurak mevsimlerde erişim sağlanan bölgede yaşayan Bugis topluluğu üyelerinin de daha önce mağara resmini görmedikleri belirtildi.
Kanada'da bulunan Narcisse Yılan Mağaraları, yılan meraklılarının akınına uğruyor.
Gök Tanrısı Zeus, kardeşi Poseidon'un gazabından kaçıp sakinleşmesini beklemek için bu mağaraya sığınır, dinlenir ve yıkanırdı. Kaya içerisinde doğal bir gölet görünümünde olan mağara yaklaşık olarak 60 metre uzunluğunda 20 metre genişliğinde ve yaklaşık 10 metre derinliğindedir.
Karbonatlı (kireçtaşı, dolomtik kireçtaşı, dolomit, karbonat çimentolu konglomera ve kumtaşı), sülfat (jips) ve klorürlü (tuz) ana kayaların oluşurken veya oluştıktan sonraki fiziko-kimyasal olaylarla yeraltı suları tarafından aşındırılması soncu oluşan mağaralar ise doğal mağaraları oluşturur.
İstanbul'un 22 kilometre kuzeybatısında Küçükçekmece Gölü'nün 1.5 kilometre kuzeyinde, Altınşehir mahallesi civarında ve Kayabaşı-Şamlar Köyü yolu üzerinde yer alıyor. Denizden yüksekliği ortalama 15 metre olan mağaralar, 1838'den günümüze dek birçok jeolog ve antropolog tarafından incelendi.
Konya'nın Güneysınır ilçesinde yer alan Güvercinlik (Güneysınır) Mağarası'ndaki perde sarkıtların, dikitlerin ve diğer büyük jeolojik oluşumların yer aldığı büyük salona ulaşmak için 130 metrelik bir dikey iniş yapmak gerekiyor. Bu nedenle bu mağaraya ancak mağaracılık ve dağcılık konusunda uzman kişiler girebiliyor.
Türkiye'nin en uzun mağarası, 15 km'den fazla olan Isparta'daki Pınargözü Mağarası; en derin mağarası ise –1429 ile Mersin'deki Peynirlikönü Mağarasıdır.
Bugüne kadar 11 gezegen ve uyduda 3.500'ün üzerinde potansiyel mağara tespit edildi. Bu gök cisimleri arasında Ay, Mars ve Jüpiter ile Satürn'ün uyduları da var. Hatta kuyruklu yıldızlar ve asteroitlerde de mağara oluşum süreçleri tespit edildi.
Trogloksen canlılara yarasa, ayı ve bazı kuş ve fare türleri örnek verilebilir. Örneği yarasalar gündüzleri mağara içerisinde yaşamaktadır ve geceleri beslenmek için mağara dışına çıkarlar. Ayılar ise barınmak için mağaraları kullanabilirler. Troglofil canlılara ise örümcek, böcek veya amfibiler örnek verilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri