1- Seferihisar, İzmir Seferihisar, 2009 yılında 70 kritere de uyum sağlayarak ülkemizin ilk sakin şehri oldu. Seferihisar'ın bu unvanı almasından sonra da tüm Türkiye
Türkiye'nin sakin şehirleri
İzmir'in Seferihisar ve Foça, Muğla'nın Akyaka ve Köyceğiz, Isparta'nın Eğirdir ve Yalvaç, Bolu'nun Göynük ve Mudurnu olmak bu dört ile bağlı ikişer ilçe listede.
Seferihisar, Sakin Şehir hareketine ülkemizden ilk katılan şehir olma özelliği nedeni ile Türkiye'nin Sakin Şehir başkenti olarak anılıyor.
Bunlar ise; Muğla Akyaka, Isparta Eğirdir, Çanakkale Gökçeada, Sinop Gerze, Bolu Göynük, Şanlıurfa Halfeti, Bolu Mudurnu, Ordu Perşembe, Artvin Şavşat, İzmir Seferihisar, Sakarya Taraklı, Erzurum Uzundere, Kırklareli Vize, Isparta Yalvaç, Aydın Yenipazar, Muğla Köyceğiz, Bitlis Ahlat ve Ankara Güdül.
Türkiye'de sakin şehir sayısı 21.Bu şehirler Ahlat (Bitlis), Akyaka (Muğla), Arapgir (Malatya), Eğirdir (Isparta), Foça (İzmir), Gerze (Sinop), Gökçeada (Çanakkale), Göynük (Bolu), Güdül (Ankara), Halfeti (Şanlıurfa), İznik (Bursa), Kemaliye (Erzincan), Köyceğiz (Muğla), Mudurnu (Bolu), Perşembe (Ordu), Şavşat (Artvin) ...
İlgili 41 soru bulundu
Gökçeada, Haziran 2011'de almış olduğu Cittaslow unvanı ile dünyanın ilk ve tek sakin adası oldu.
Cittaslow nedir ya da Türkçesiyle sakin şehir nedir diye bakıldığında: Giderek hızını artan kentlere karşı yavaş yaşamayı esas alan şehirlerdir. Bu kavrama göre; aşırı kentleşme ile beraber gelen hızlı tüketim, koşturmaca, hızlı iş yaşamı gibi durumlar, hayatı keyifli şekilde yaşamaya engel oluyor.
Uluslararası Sakin Kentler Birliğince 'sakin şehir' (cittaslow) seçilme başarısı gösteren Finike aynı zamanda Türkiye'nin son sakin şehri oldu.
Sakinliğin ve huzurun bir arada olduğu Sakin Şehir Ünvanına sahip Akyaka Beldesi aynı zamanda Mavi Bayrak sahibi bir sahile sahiptir.
İtalya'da Bra kenti (Francesco Guida), Orvieto kenti (Stefano Cimicchi) ve Positano kenti (Domenico Marrone) kentleri ile başlayan hareket, 2020 yılı itibarıyla da 30 ülke 268 kente kadar yayıldı. Cittaslow, "sakin şehir" anlamına gelmekle birlikte aynı zamanda bir belediyeler birliğinin de adı.
İl olarak ilan edilen son yer, 81 il plaka koduyla Düzce oldu. 12 Kasım 1999'da meydana gelen depremin merkez üssü olan Düzce, Bolu'nun uzak ilçesiydi. 7.2'lik bir deprem ile sarsılan ilçe, büyük bir yıkım yaşadı ve daha hızlı toparlanması için de il statüsüne kavuşturuldu.
Türkiye'de sakin şehir sayısı Finike ile beraber 22 oldu.
Şu ana kadar dünyada 33 ülkeden 287 kent 72 kritere uyarak bu unvanı almaya hak kazanmış durumda. İtalyanca citta (şehir) ve İngilizce slow (yavaş) kelimelerinin birleşmesinden oluşan Cittaslow, "sakin şehir" anlamında kullanılıyor.
Dünyanın İlk ve Tek Sakin Adası (Cittaslow): Gökçeada
Gökçeada, 2011 yılı haziran ayında almış olduğu Cittaslow unvanı ile dünyanın ilk ve tek sakin adası olmuştur. Yurtiçinden ve yurtdışından organik tarımla uğraşmak isteyenler için Gökçeada bir cazibe merkezi haline gelmeye başlamıştır.
Foça, 2019 yılında başlattığı İtalya merkezli Uluslararası Cittaslow Birliği sürecinin sonucu duyuruldu. Foça İzmir'in ikinci sakin şehri oldu.
Foça Belediyesi'nin Haziran 2019'da başlattığı süreç sonunda Foça ,2021 yılında İzmir'in iki Cittaslow kentinden biri olmaya hak kazanmıştır.
Akyaka'da meşhur olan şeyler; Nail Çakırhan Müzesi'ni ziyaret etmek, Azmak Nehri kıyısında rakı balık yapmak, Azmak Nehri'nde tekne turu yapmak, Sedir Adası'nda yüzmek, Aşıklar Yolu'nda yürüyüş yapmak ve Idyma Antik Kenti'ni ziyaret etmektir.
Akyaka Halk Plajı
Aynı zamanda Cafe ve restoran ile beraber, bölgede soyunma kabini, WC ve duş yer alıyor. Özellikle 200 metre boyunca boyunuzu açmayan sınırı sayesinde, çocuklu aileler için ideal bir fırsat sunmaktadır. Mavi Bayraklı olması ile de güvenli şekilde denize girilebilir.
10- Akyaka Plajı
İnce kumlu sahili ve sığ denizi çocuklu aileler için de uygun. Engelliler için özel alanlar mevcut. Plajda su sporları yaparak eğlenebilir ve denizin tadını çıkarabilirsiniz.
Yenilenebilir enerji kaynakları olan, yöresel değerlere önem veren, alt yapı sorunu olmayan, insanların birbirlerine karşı hoşgörülü olduğu, zehirsiz tarımın yapıldığı, temiz hava ve suyun olduğu, tüketimden çok üretimin desteklendiği gibi gibi kriterleri göz önünde bulunduruyorlar.
Seferihisar, 2009 yılında küreselleşmenin şehirleri aynılaştırmasına karşı çıkan Uluslararası Cittaslow Şehirler Ağına katılan ilk şehir olmuştur.
Günümüz teknoloji ve standartları açısından bakıldığında yavaş şehir (SlowCity), hızlı yaşam alışkanlıklarının sebep olduğu yok olma ve bozulmalara karşı, bir koruma mekanizması olarak ortaya çıkmıştır.
Sağlıklı bir kent sürekli olarak sosyal ve fiziksel çevreler yaratan, bunları geliştiren ve hayatın tüm fonksiyonlarını yerine getiren getirebilme ve en yüksek potansiyellerine erişebilmeleri konusunda insanların birbirlerini desteklemesine olanak sağlayan, toplumsal kaynakları sürekli olarak genişleten bir şehirdir.
Amasya şehir merkezine 45 km uzaklıkta bulunan Merzifon, şehrin en eski yerleşim yerlerinden biridir. Pontus Krallığı döneminde bir başkent olan Amasya'nın bu tarihi ilçesi, 50.658 kişilik nüfusu ile yıl boyunca tarihi ve turistik bir gezi için sakin ve kültürel bir ortam sunmaktadır.
Şehirlerin farklı temalar ile başvurabildiği Cittaslow ağına, Seferihisar “yerel üreticilerin desteklenmesi” teması ile 2009 yılında başvurdu ve tüm kriterleri yerine getirerek Türkiye'nin ilk yavaş şehri seçildi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri