E-devlet sistemi üzerinden giriş yapıldığında Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi sekmesine tıklanıyor. Poliçe numarası veya T.C. kimlik numarası bilgileri girilerek sorgulama yapılabiliyor. Hayat sigortası tazminat sorgulama işlemi sigorta şirketlerinin internet sayfası üzerinden de gerçekleştirilebiliyor.
Sigorta bilgilerinin sorgulanması için önceden Sosyal Güvenlik Kurumunun resmî web sitesi kullanılıyordu. Ancak yapılan güncelleme ile birlikte sorgulamalar artık Sosyal Güvenlik Kurumu ile entegre olarak hizmet veren e-Devlet kapısı üzerinden online olarak yapılabiliyor.
E-devlet'ten 4A Hizmet Dökümü
E-devlet üzerinden SGK birimine giriş yaparak 4A hizmet dökümünü seçerek bilgilerinizi sorgulatabilir ve çıktı olarak alabilirsiniz. E-devlet üzerinden kolaylıkla alabileceğiniz hizmet dökümü, sigortanız ile ilgili pek çok detay hakkında merak ettiklerinizi size sunar.
Talep edilmediği sürece bankalar hayat sigortası primlerini otomatik olarak müşterilerine iade etmiyor. Bu nedenle e-devlet sistemi üzerinden veya bir dilekçe yazarak ödenmiş primlerin iadesi için başvuruda bulunulması gerekiyor. Talep üzerine bankalar birikmiş primleri müşteriye geri ödüyor.
SGK prim sorgulama e-Devlet üzerindeki SGK sayfasından yapılır. Karşınıza çıkan sayfada “Kimlik Doğrula” butonuna basarak e-Devlet sayfasına yönlendirilirsiniz. İlgili ekrana “4A Hizmet Dökümü” veya “SGK” yazarak arama yapabilirsiniz.
İlgili 41 soru bulundu
Bunlardan ilki E-Devletten sorgulama yapmaktır. Bunu yapmanız için E-Devlet şifreniz yoksa en yakın PTT şubesinden E-Devlet şifresi almalısınız. Ardından sisteme giriş yapıp SGK Hizmet Dökümü şeklinde arama yapmalısınız. Aramada karşınıza çıkan sayfadan sigortanızın yatıp yatmadığını kolayca öğrenebilirsiniz.
1 Temmuz 2023 tarihinden itibaren asgari ücrete yapılan zam ile birlikte en düşük sigorta primi 4.292,64 TL iken en yüksek sigorta primi ise 32.194,85 TL olarak belirlenmiştir.
Yaşın dolmasına karşın emeklilik için gerekli prim ödeme gün sayısını dolduramayanlar bağlı bulunulan sosyal güvenlik merkezine ya da il müdürlüğüne yazılı talepte bulunmaları halinde ödemiş oldukları prim tutarlarını toplu bir şekilde iade alabilmektedir.
18-69 yaş arasında ve sağlıklıysanız, Tam Kapsamlı Hayat Sigortası'ndan faydalanabilirsiniz. Sigorta süresi bir yıldır. Bu süre sonunda poliçe, sağlık beyanına gerek kalmadan beş yıl süreyle otomatik olarak yenilenir.
01/07/2023-31/12/2023 döneminde bu kapsamda sigortalı olmak isteyen bir kişi 30 gün üzerinden aylık en düşük 13.414,50 (aylık brüt asgari ücret) x %34,5 (ödenecek prim oranı) = 4.628-TL prim ödeyecektir.
Günlük Sigorta Primine Esas Kazanç (SPEK) matrahının alt sınırı yani günlük asgari ücret sigorta primi 333,60 TL, günlük olan SPEK matrahının üst sınırı 2.502,00 TL, aylık SPEK matrahının alt sınırı yani aylık asgari ücret sigorta primi 10.008 TL ve aylık SPEK üst sınırı 75.060 TL olarak belirlenmiştir. 70.060 için SGK ...
Her ay için ödenmesi gereken prim borçları, prim borcunun ait olduğu ayı takip eden ayın son gününe kadar Kurumun anlaşmalı olduğu Banka, Kredi kuruluşu, PTT vasıtasıyla ve internet üzerinden e-SGK aracılığıyla ödenebilmektedir.
4A sigorta primi oranları şu şekilde sıralanabilir: Malullük, ölüm, yaşlılık %20. İşveren payı %11. Genel sağlık hizmetleri %12.5.
SGK ekranında sigorta durumu aktif demek, kişinin aktif olarak sigortasının yattığını, yani kişinin sigortalı bir işte çalıştığını ifade eder.
SGK 4A aktif ne demek diye baktığınızda ise fiilen herhangi bir sigortalı işte çalışan kişilerin sahip olduğu haklardır. SGK 4A hizmet dökümü bilgilerinizi e-Devlet üzerinden görebilir, prim gün sayınızı öğrenebilirsiniz. Sistem üzerinden 4A özet hizmet dökümü ile güncel bilgilere ulaşabilirsiniz.
Bankaların, vatandaşların ihtiyaç, taşıt veya konut kredisi çektiği sırada kendilerini güvenceye almak için yapılmasını talep ettiği 'hayat sigortası' parası geri alınabiliyor. Aylar ya da yıllar geçse dahi sigortadaki parayı iade almak için müracaat yapmak yeterli.
SGK tarafından yıl 360 gün olarak esas alınmaktadır. Yılın fiilen kaç gün ettiğinden bağımsız olarak yılın standart olarak 5 gün az bir şekilde hesap edilmesi sigortalıların pek çok hak kaybına ve mağduriyetlerine neden olmaktadır.
Hayat sigortası ürünlerinde, primlerinizi seçtiğiniz ürünün özelliğine göre TL olarak ya da ABD Doları veya Avro'ya endeksli olarak peşin,yıllık, aylık, 3 aylık, 6 aylık taksitler halinde gerçekleştirebilirsiniz. Dövize endeksli ürünlerde, prim ödeme tarihindeki TCMB döviz alış kuru üzerinden TL olarak tahsil edilir.
Kişilerin SGK'dan toplu olarak para iadesi alabilmesi için resmi başvuruda bulunması şarttır. Aksi halde kişilere otomatik olarak ödeme yapılmamaktadır. Kişilerin resmi başvurularını Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürlükleri veya Sosyal Güvenlik Kurumu Merkezlerine dilekçe ile yapmaları yeterli olacaktır.
Asgari ücretli bir çalışan için SGK primi %14 şeklindedir. İşsizlik sigortası %1 şeklindedir. İşveren için ise SGK primi %15,5 şeklindedir. İşveren için işsizlik sigortası payı da %2'dir.
SGK'da birikmiş paranın olup olmadığını öğrenmek için e-devlet sistemine girilmesi gereklidir. E-devlete girilmesinin ardından arama kısmına "SGK Tescil ve Hizmet Dökümü / İşyeri Unvan Listesi" yazılması gereklidir. Daha sonra, gerekli olan adımlar izlenerek sorgulama işlemi kolaylıkla tamamlanabilir.
Buna göre; Brüt 10 bin 8 lira olan asgari ücretin 8 bin 506 lira 80 kuruşunu net asgari ücret, 1401 lira 12 kuruşunu SGK Primi ve 100 lira 8 kuruşunu işsizlik sigortası primi oluşturdu. Yeni asgari ücretin işverene aylık maliyeti ise 11 bin 759 lira 40 kuruş oldu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri