Sinop Adı: Türkiye'nin en kuzey ucunda denizin içine uzanan bir burun üzerinde yer alan Sinop'un adını bir zamanlar konuk ettiği Amazonlar'ın kraliçesi Sinope'den aldığına inanılıyor.
Türkiye'nin en kuzey noktası genellikle Sinop merkez ilçe sınırlarındaki İnceburun olarak bilinir. İnceburun'un Anadolu'nun en kuzey noktası olduğu doğrudur, ancak Trakya'da Kofçaz'ın Bulgaristan sınırı, İnceburun'dan yaklaşık 800 metre daha kuzeye uzanır.
İnsanlığın en kuzeydeki yerleşim yeri olan Longyearbyen kasabasının da yer aldığı Svalbard, oldukça ilginç yasaklara sahip. Svalbard, Norveç'e bağlı Kuzey Buz Denizi'nde bulunan bir takımada olmasının yanı sıra insanların sürekli olarak yaşadığı en kuzey nokta olarak da biliniyor.
Akdeniz Bölgesi sınırları içerisindeki Hatay ilinin Yayladağı ilçesine bağlı Kızılçat köyü, Türkiye'nin en güney noktası olarak kabul ediliyor. Aslında yine Hatay il sınırlarındaki Topraktutan köyü, Kızılçat'a göre daha güneyde kalıyor.
Türkiye'nin kuzeyinde Karadeniz, kuzeydoğusunda Gürcistan ve Ermenistan, doğusunda Azerbaycan ve İran, güneydoğusunda Irak ve Suriye, güney ve güneybatısında Akdeniz ve Ege Denizi, kuzeybatısında ise Yunanistan ve Bulgaristan yer alır.
İlgili 38 soru bulundu
Türkiye'nin kuzeybatısı, Marmara Bölgesi'nin Trakya kesiminde yer almaktadır.
Üç tarafı denizlerle çevrili olup, Güneyde Akdeniz ve Kıbrıs, batıda Ege Denizi ve Adalar, kuzeyinde Karadeniz vardır. 8 ayrı ülkeyle (Azerbaycan, Bulgaristan, Yunanistan, Gürcistan, Irak, Ermenistan, İran, Suriye) komşudur.
Ana yönler
Başlıca dört coğrafi yön vardır: kuzey, güney, doğu ve batı. Bunlara ana yönler denir. Bir kişi yüzünü kuzeye dönerse arkası güney, sağ tarafı doğu ve sol tarafı batıdır.
Doğu ile kuzeyin tam arasına verilen ad. Bu tam aradan kuzeye kadar olan bölge, doğu kuzeydoğu; tam aradan kuzeye kadar olan bölgeye ise kuzey kuzeydoğu adı verilir. Bu yönler genellikle deniz ve havayollarında kullanılır. Kuzeydoğu pusulada NE (North - East) olarak belirtilir.
Güneşli bir günde bileğimizdeki saat yardımı ile yön tayin edebiliriz.Saatin akrebi güneşe döndürülür.Saatin 12 rakkamı ile akrebin oluşturduğu açının açı ortayı Güney-Kuzey Hattıdır. Güneş tarafı güney yönüdür.
Kuzeydoğu Anadolu, Türkiye'nin Kars, Erzincan, Ardahan, Iğdır, Ağrı ve Erzurum nispeten de Gümüşhane, Bayburt ve Artvin'i içine alan bölge.
Bugünkü İstanbul'un büyük kesimi Avrupa yakasında, diğer kesimi ise Asya yakasındadır. İstanbul, kara ve denizler arasında önemli bir geçit yerindedir. Bir yakası Anadolu ve Balkan Yarımadaları, diğer yakası Karadeniz ve Ege Denizi arasında bulunur.
Türkiye Dünyanın Neresindedir? Ekvator çizgisinin hayali olarak dünyayı ikiye böldüğü varsayılır. Çizginin üstünde kalan bölüm kuzey, altında kalan kısım da güney yarımküre olarak kabul ediliyor. Türkiye bulunduğu konum itibariyle kuzey yarım kürede yer alıyor.
Pusula: Yönümüzü bulmak için en çok pusuladan yararlanırız. Yön bulma aracı olarak Pusulanın aynı doğrultuda ve zıt yönlü bir göstergesi vardır. Bu ibrenin renkli ucu daima kuzeyi gösterir.
Bunlar: kuzey, güney, doğu, batı. Güneş odamın bulunduğu yönden batıyorsa odam Batı yönündedir. Kuzey'in karşısında ki yön güneydir.
Ters yönlü veya retrograd hareket, genel olarak, astronomik bir nesnenin kütle çekimi altında bulunduğu birincil cismin dönüş yönüne göre tam tersi yönündeki yörünge veya dönme hareketi olarak tanımlanmaktadır.
Tolkien'in etkilendikleri
Kadim Germen mitolojisinde, insanların yaşadığı dünya şu adlarla anılır; Midgard (Tr. "Orta Dünya"), Middenheim, Manaheim ve Middengeard. Midgard'ın evrenin merkezinde olduğu inancı hakimdir.
Evin cephesini nasıl anlayacağınızı merak ediyorsanız, yön bulmak oldukça kolaydır. Bunun için yapmanız gereken evin ön cephesine geldiğinizde pencereden bakın. Eğer güneş sol taraftan doğuyorsa ve sağ taraftan batıyorsa eviniz güney cephelidir. Tam tersi ise kuzey cephelidir.
Dünya'dan bakıldığında Güneş sabah doğudan doğar ve öğle vakti gökyüzünde en yüksek noktaya ulaşır. Öğleden sonra yavaş yavaş alçalarak akşam vakti batıdan batar ve geceleri tamamen kayboluyormuş gibi görünür. Güneş'in gökyüzündeki bu hareketine “göreli hareket” denir.
Batı ile kuzeyin tam arasına verilen ad. Bu tam aradan kuzeye kadar olan bölge, kuzey kuzeybatı ; tam aradan batıya kadar olan bölgeye ise batı kuzeybatı adı verilir.Bu yönler genellikle deniz ve havayollarında kullanılır.
Bölgelerin özelliklerinden bazıları
Alanı en büyük bölge: Doğu Anadolu Bölgesi (Türkiye'nin %21'ini kaplar.) Alanı en küçük bölge: Güneydoğu Anadolu Bölgesi (Türkiye'nin %7.5'ini kaplar.) En yüksek bölge: Doğu Anadolu Bölgesi. En alçak bölge: Marmara Bölgesi.
Bu yaklaşıma göre Türkiye'nin kuzeyindeki denize Karadeniz adının verilmesinin sebebi de budur.
Sıra ile Aydın, Manisa, Balıkesir, Nazilli'den sonra Söke, Turgutlu, Salihli, DenizH, Tire, Bayın dır, ödemiş, Akhisar.
Kara parçalarının toplam alanı 783.356 km², su alanlarının toplam alanı ise 9.820 km²'dir. Türkiye; kuzeybatıda Bulgaristan, batıda Yunanistan, kuzeydoğuda Gürcistan, doğuda Ermenistan, İran ve Azerbaycan, güneydoğuda ise Irak ve Suriye ile komşudur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri