Kitlesel veya bireysel ölüm alanları başta olmak üzere anıtların, müzelerin tarihi alanların ve sembolik mekanların dahil edildiği destinasyonlara seyahat etmeyi tercih eden turistlerin katıldığı turizm çeşidini ifade eden kavram.
Günümüzde bu terim genellikle tarihsel olarak ölüm ve trajedi ile ilişkilendirilen yerlere yapılan seyahatleri tanımlamak için kullanılıyor. Türkçe karşılığına karanlık turizm denildiği gibi keder veya hüzün turizmi olarak da adlandırılıyor. Dark turizm noktalarının tümü trajik tarihle ilişkili.
Yaşlı turizmi, “55 yaş üstü kişilerin, günlük yaşamlarının dışında, kendilerine bağımlı çocukları olmayan, en az 24 saatlik bir süre boyunca ve belirsiz bir süre boyunca gerçekleştirdikleri aktivite ve deneyimler” (Antunes, 2012) olarak tanımlanabilir.
Üçüncü yaş turizmi, "50 yaş ve üstündeki insanların ikametlcri, çalıştıkları ve her zamanki ihtiyaçlarını karşıladıkları yerlerin dışına yaptıkları seyahatlerden ve seyahatleri esnasında genellikle turizm işletmelerinin ürettigi mal ve hizmetleri talep ederek geçici, süreli konaklamalarından kaynaklanan ilişkiler ...
Katılanların Amaçlarına Göre Turizm Çeşitleri
Dinlenme, • Kültür, • Spor, • Din (İnanç), • Sağlık, • Kongre, • Politik ve • Deniz turizmi olmak üzere alt dallara ayrılır.
İlgili 33 soru bulundu
Gençlik turizmi; alternatif turizm türlerinden biri olan gençlik turizmi, 15-25 yaş arasındaki bireylerin ailelerinden bağımsız, kamu ve özel kurumların destek ve teşvikler vasıtasıyla, bireysel veya grup halinde yaptıkları konaklama ve seyahatleri içeren turizm türüdür (Oral, 1992: 126).
Belirli ekonomik, sosyal veya dini etkenler sonucunda, kendi istekleri dışında ana vatanlarından göç etmiş toplulukların, başka bir yerde azınlık olarak yaşamaları ve yıllar sonra ana vatanlarına gelerek, ana vatanlarını görmeleri, ziyaret etmeleri ve mezarlıkları ziyaret etmeleri, diaspora turizmi olarak ...
Morbid Tourism – Blom tarafından yapılmış araştırmalar sonucu, bu kavram toplumu etkileyen ölüm vakalarının gerçekleştiği mekanlara veya ölüm olaylarının olduğu destinasyonlara yönelik turizm devinimleri anlamına gelmektedir (Blom, 2000: 29-36).
Dolaylı Đstihdam: Turizm işletmelerinin ihtiyaç duyduğu mal ve hizmet girdilerini sağlayan sektörlerde ve turizm işletmelerinin yapmış oldukları harcamalar sayesinde bir takım gelirler elde eden iş alanlarında oluşturulan istihdamdır.
Turistik ürün bazında değerlendirildiğinde kimi ritüeller, yemekler, yapılar yahut giysiler yani kısacası turizm içerisinde turistik ürüne dahil olan birçok şey, halkın özgün yerel kültürüne uygun sergilenip sergilenmemesine göre otantik yahut otantik olmayan şeklinde tanımlanmaktadır.
Bir başka tanımda etnik turizm, bir bölgede yaşayan, yerel veya yerel olmayan, ortak tarihi, kültürü, dini ve dili paylaşan etnik azınlık gruplarının otantik kültürünü yakından tanıma ve tecrübe etme amaçlı seyahatleri içeren bir turizm türü olarak tanımlanmaktadır (Jamontaite, 2015: 15).
Bu açıklama, son şans turizmi nedir sorusuna daha net bir yanıt vermeyi gerektirmektedir. Son şans tu- rizmi, turistin ilgisine konu olan bir yer, insan veya nesnenin gelecekte var olmayacağına veyahut ziyaret edilemeyeceğine dair bir inançtan ortaya çıkan bir tu- rizm türüdür (Fisher & Stewart, 2017).
Son yıllarda insanların büyük otellerde veya doğal olmayan ortamlarda tatil yapma yerine; daha doğal besinler tüketerek, daha doğal ortamlarda ve oldukça sakin yaşayarak dinlenme isteklerinin öne çıkması, ''yavaş şehirleri'' ve ''yavaş turizmi'' ortaya çıkarmıştır.
Doğaner (2006) savaş alanları turizmini, insanların tarihsel ve güncel savaşların mekânlarını ve kalıntılarını görme isteğinin ortaya çıkardığı bir turizm çeşidi olarak tanımlamaktadır.
Yaz turizmi sıcak iklimlerde gerçekleştirilen boş zaman ve rekreasyon etkinliklerini içerir. Yaz turizmi, deniz turizmi ile de ilişkilidir. Özellikle soğuk iklimlerde yaşayanlar yaz turizmine ilgi göstermektedir. Ülkemizdeki birçok konaklama tesisi, resort otel olarak sayfiye merkezlerinde toplanmıştır.
Sağlığına kavuşmak için ikamet ettiği ülkeden başka bir ülkeye herhangi bir sebeple tedavi amaçla gidilmesidir. Tedavi amaçlı gidene de sağlık turisti denir. Sağlık turizmi sadece hastanelerde tedavi için gidilen bir turizm çeşidi olarak değerlendirilmemesi gerekir.
Spor turizmi, genel olarak rekabetçi özellikte ticari-ticari olmayan faaliyetleri içeren bir spor etkinliğine ya seyirci olarak gözlemleyen ya da aktif olarak katılan turistin seyahat deneyimini ifade eden bir turizm faaliyetidir (BMDTÖ).
Kültürel miras turizmi, tarihi mimari eserler, sanatsal açıdan önemli anıtlar ve arkeolojik yapılar ile kısıtlı kültürel miras ve koruma anlayışının yanı sıra modern zamanda yapılan yapıların sosyal toplum tarafından kabul görmesi sonucu oluşan tüm soyut ve somut varlıkların toplamıdır (Aksoy ve Ünsal, 2012:3).
Sürdürülebilir turizmde aşırı kullanımdan kaynaklanan yıpranmayı önlemek için tercih edilebilecek bir pazarlama türüdür. Bu çerçevede, sürdürülebilir turizme uygun turizm nişleri; etkinlik turizmi, ekoturizm, doğa turizmi, kültür turizmi, keşif turizmi ve macera turizmi olarak belirlenebilir.
Turizm coğrafyasında özelliklerine göre turizm şu gruplara ayrılır: Yaş özelliklerine göre; gençlik turizmi, yaşlılar turizmi. Katılan sayısına göre; ferdi turizm, kolektif turizm, kitle turizmi, grup turizmi. Turistin ülkesine göre: iç turizm, dış turizm.
According to these findings, incentive travel was redefined. Bu seyahat türünde ilk göze çarpan özellik, seyahatin katılımcılarına, onlardan herhangi bir ücret talep edilmeksizin, sadece gösterdikleri performansa göre ilişkili bulundukları işletme tarafından, çeşitli amaçlar gözetilerek, hediye olarak sunulmasıdır.
Dinlenme Turizmi: Dinlenme amacıyla yapılan seyahatlerdir. b. Kültürel Turizm: Tarihi eserleri, müzeleri vb. görmek amacıyla yapılan seyahatlerdir. c. Sosyal Turizm:Akrabaları ziyaret, balayı geçirmek vb. amaçlı seyahatlerdir.
Ödül Seyahati Yöneticileri Birligi (SITE; Society of Ineenli ve Travel Executives) nin tanırnma göre : Ödül seyahati (lncentive travel), bir şirket tarafından. eşsiz bir seyahat ödülü ile belirli bir hedefe ulaşılabilmesi için kullanılan bir pazarlama aracıdır (EIU 1990).
faaliyetlerle büyük ölçüde yararlanan ve konaklama, ağırlama gibi hizmetleri kıyıya bağlı bir turizm çeşididir. bölümü Akdeniz ikliminin etkisi altında olan bir ülkedir. gelişmiş olduğu söylenebilir. Türkiye'de kıyı turizmi belirli alanlarda yoğunlaşmıştır.
Kültür ve tarih turizmi, dağ ve yayla turizmi, spor turizmi, sağlık turizmi, üçüncü yaş turizmi (emekliler ), doğa, tema ve rekreasyon turizmi, kongre turizmi potansiyelleri de birlikte düşünülmeli. Bu açılardan Ankara'nın son derece önemli turizm potansiyellerine sahip bir il olduğunu belirtmemiz gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri