Kompleks, Türkçe karşılığıyla karmaşa, bilinçdışında var olan ve karar verme yetisini, sağduyuyu etkileyen, baskı altında tutan, ruhsal dengesizliklere neden olabilen karmaşıklıkların tamamı. Kompleks teriminin ilk kez Jung tarafından kullanıldığı kabul edilmektedir.
Kompleks veya karmaşık birden çok parçadan oluşan, bu parçaların birbiriyle bağlantılı ve ilişkili olduğu bir bütündür.
Duyguları temel ve karmaşık olmak üzere iki gruba ayırmak mümkündür. Temel duygular korku, üzüntü, öfke, mutluluk iken; karmaşık duygular kişinin olaylara bakış açısıyla beraber değerlendirdiği düşüncelerin bileşiminden oluşan yetersizlik, hayal kırıklığı, küçümsenme gibi duygulardır.
8 kişilik tipi: Dışa Dönük Düşünme, İçe Dönük Düşünme, Dışa Dönük Duygu, İçe Dönük Duygu, Dışa Dönük Algı, İçe Dönük Algı, Dışa Dönük Sezgi, İçe Dönük Sezgi (Jung, 1971).
Jung insanın ruhsal kişiliğini, bütün geçmişten soya çekimle gelen bu ortaklaşa bilinç dışı izlenimlerin onardığını ileri sürer. Freud'un cinsellik içgüdüsü ve Adler'in aşağılık kompleksine karşı çıkarak insanın ruhsal karakterini yaşama içgüdüsünün belirlediğini savunur.
İlgili 32 soru bulundu
Jung, temel insan davranışlarını simgeleyen 12 temel arketip tanımlamıştır.
Holland'a göre birçok insan, benzerlikler dikkate alındığına altı kişilik tipinden birine yerleştirilebilir. Bunlar; Realistik/ Gerçekçi, Araştırmacı, Yaratıcı, Sosyal, Girişimci ve Düzenli(Geleneksel) tiplerdir.
Jung'un temel olarak aldığı dört arketip var; Persona, Gölge, Anima / Animus ve Öz. Gelin hepsine yakından bakalım. Bir kadın hayal edin; evde anne, işyerinde yönetici ve apartmanda komşu. Bu kadının sahip olduğu her üç rolde de farklı karaktere bürünerek davranmasını bekleriz.
Yazan ve doğrulayan psikolog Valeria Sabater. INFJ kişilik, içe kapanık davranışlar, sezgi, hissiyat ve sağduyu gibi özelliklerin bir araya gelmesinden oluşan ve Carl Jung'a göre toplumun yalnızca %1'lik diliminin sahip olduğu özgün bir kişilik türüdür.
Aşağılık kompleksi, bir kişinin kendisini başkalarından daha az değerli veya yetersiz hissetmesi durumudur. Aşağılık kompleksi olan kişiler genellikle kendi yetenekleri ve yeteneksizlikleri hakkında abartılı düşüncelere sahiptirler ve bu nedenle kendilerine karşı aşırı eleştirel ve kritik davranırlar.
Alfred Adler tarafından ortaya koyulan aşağılık kompleksi terimi, kişinin yetersizlik, değersizlik veya aşağılık duygularına sahip olması durumudur.
Aşağılık kompleksi ya da Aşağılık karmaşası, bireysel psikoloji ekolünün kurucusu Alfred Adler tarafından ortaya atılan ve kişinin bazı yönlerden kendini diğerlerinden aşağı hissetmesine neden olan karmaşasına verilen addır. Bu komplekse sahip kişilerde genellikle kendini ispat etme çabası görülür.
Kompleksli sözcüğünün kullanılması için insanların taşıdığı bazı özellikler olması gerekiyor. Çabuk sinirlenen, çok kıskanç olan ve çabuk kırılan kişiler için kompleksli sözcüğü kullanılıyor.
Komplekslerin Tipleri
Kompleksler, bir kişinin zihninde belirli bir şey hakkında yoğun, kronik bir düşünce veya duygusal tepki olduğunu ifade eder. Bu tepkiler, kişinin zihninde belirli bir şeyle ilgili hissettiği acı, korku, endişe, öfke ve hatta takıntı haline gelebilir.
KOMPLEKSLER. İki veya daha fazla basit atomun birleşmesi ile meydana gelen ve çözeltide bağımsız olarak bulunabilen maddelere KOMPLEKS adı verilir. Kompleks oluşumu bir merkez atomu (M) ile etrafında yer alan ligant (L) lardan meydana gelir. Ligandlar merkez atomuna kovalent bağlar ile bağlanmışlardır.
Anne arketipi, yeniden doğuş, masallarda ruhun fenomenolojisi ve hilebaz figürünün psikolojisi üzerine kaleme aldığı bu dört makale, Jung'un simge alanındaki çalışmalarına ışık tutacak önemli bir toplam.
Sözlükteki karşılığı; ilk örnek, asıl numune, özgün model olan kitaba adını veren “Dört Arketip” sırasıyla; “anne”, “yeniden doğuş”, “ruh” ve “hilebaz”dır. Ve 143 sayfanın her paragrafı okuyucunun biriktirdikleri boyunca derine doğru katmanlıdır. İstersen yüzlerce yeni doğurabilirsin içinden.
İnsanın bilinçdışı- nın derinlerine dalması ve bu karanlık özelliklerle karşılaş- ması kolay değildir. Bu yüzden Jung, karanlık özelliklerini reddeden insanın, onları bastırdığını ve farkında olmadan sürekli olarak çevresine yansıttığını ifade etmektedir. Bu karanlık özelliklere gölge arketipi adını vermiştir.
Endişeli, üzgün, sinirli, karamsar, iç sesi olumsuz, sosyal ortamlardan uzak duran, reddedilmekten korkan, umutsuz ve özgüvensiz bir insan olmak hiç de kolay değildir! Hepimiz zaman zaman öyle hissetsek de, bazılarımız her zaman öyledir. Böyle insanlar, Tip D kişilik olarak değerlendirilir.
Yargılayanlar (J)
Yargılayanlar, planlı ve programlı hareket ederler. Sistem onlar için çok önemlidir. Kurallara uymayı da kural koymayı da çok severler. Temkinli, tedbirlidirler ve başkalarının hayatını yönetmekten, geleceğin her ayrıntısını detaylı bir şekilde planlamaktan hoşlanırlar.
A tipi insanlar kendilerine daima yüksek hedefler koyarlar ve onları ateşleyen ana dürtü rekabettir. Basit görevler ve kolay hedeflerde A tipi kişiler başarısız olabilir. A tipinin kontrol duygusuna en büyük tehdit rekabeti başka birinin kazanabileceği olasılığıdır.
Persona, Carl Gustav Jung'un terminolojisinde egonun, gerçek kişiliğini ve yüzünü toplumdan saklamak amacıyla yarattığı bir dış çehredir, yani bir maskedir. Persona bir dış kişiliktir. Sahte kişiliktir.
Anima ve animus Carl Jung analitik psikoloji ekolünde kolektif bilinçdışı teorisinin bir parçasıdır. Jung animusu bir kadının bilinç dışı erkek tarafı ve animayı da bir erkeğin bilinç dışı kadın tarafı olarak tanımlamıştır ve her ikisi de kişisel psişenin ötesine geçer.
Carl Gustav Jung geliştirdiği analitik psikoloji kuramını Freud'un psikanaliz kuramının temelleri üzerine kurmuştur. Bilincin varlığını kabul eden Jung, insan ruhunu bilinç, kişisel bilinçdışı, kolektif bilinçdışı olmak üzere üç bölümden oluşan bir yapı olarak tanımlamıştır (Ukray, 2016: 17).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri