Bu durumun tersine, Meriç ve Asi nehirleri sınırlarımız dışından kaynaklanıp, ülkemiz karasularında denize dökülür. Sınırlarımız içerisindeki en uzun akarsu 1355 km ile Kızılırmak'tır. Doğu Anadolu ve Karadeniz akarsuları yüksek-dağlık alanlar nedeniyle derin vadiler içinde akmaktadır.
Kızılırmak Hakkında Bilgi
Kızılırmak, Sivas'ın İmranlı ilçesinde yer alan Kızıldağ'ın eteklerinde doğuyor. Samsun'un Bafra ilçesinde de denize dökülüyor. Toplam uzunluğu 1355 kilometre olan bu akarsu, Türkiye'nin kendi sınırları içerisinde doğan ve kendi sınırları içinde denize dökülen en uzun akarsuyu.
Kaymakam Hüseyin Çamkerten, AA muhabirine, ilçeden doğan ve 1355 kilometre uzunluğundaki Kızılırmak'ın, Türkiye'nin en uzun akarsuyu unvanına sahip olduğunu anımsattı.
Türkiye'nin en uzun nehri aşağıdakilerden hangisidir? sınırları içindeki en uzun nehir ise Kızılırmak. tamamı Türkiye sınırları içinde bulunuyor.
Kızılırmak, eskiden Halis (Grekçe: Ἅλυς Alys) veya Alis (Ermenice: Ալիս), Sivas'ın İmranlı ilçesindeki Kızıldağ eteklerinden doğan ve Samsun'un Bafra ilçesinde Karadeniz'e dökülen bir nehir.
İlgili 22 soru bulundu
Modern akarsu haritalandırma uydu teknolojisini kullanan araştırmacılar, Amazon'un sadece en hacimli akarsu olmadığını aynı zamanda en uzunu olduğunu kanıtlamaya çalışacak. Halihazırda Amazon 6.400, Nil ise 6.650 kilometre uzunluğunda kabul ediliyor.
Dicle, eski Mezopotamya sınırını meydana getiren ırmaklardan biridir. Fırat ile birlikte Eski Ahit'te Aden Bahçesi'nde bulunduğu belirtilen 4 nehirden birisidir. Uzunluğu Fırat'tan daha kısa olmakla beraber suyu daha çoktur.
İmranlı ilçesindeki Kızıldağ'ın güney yamaçlarından doğup; Sivas, Kayseri, Nevşehir, Kırşehir, Kırıkkale, Ankara, Çankırı, Çorum ve Samsun illerinden geçerek Karadeniz'e dökülen 1355 kilometrelik mesafesi ile Türkiye'nin en uzun nehri olan Kızılırmak'ta kuraklık nedeniyle debisinde gözle görülür şekilde düşüş yaşanıyor ...
Sivas'ın İmranlı ilçesindeki Kızıldağ'ın eteklerinden. doğup, Karadeniz'e dökülen, 1355 kilometre ile. Türkiye'nin en uzun nehri Kızılırmak'ın, merkeze bağlı
Fiziki özellikleri. Toplam uzunluğu 2.800 km, Türkiye sınırları içinde kalan bölümün uzunluğu ise 1263 km'dir. 720.000 km² su toplama havzasına sahiptir. Türkiye'nin en geniş havzasına sahip olan Fırat Nehri yılda ortalama 30 milyar m³ su taşımaktadır.
BAYBURT - Türkiye'nin en hızlı akan nehri unvanına sahip olan Çoruh Nehri buz tutmaya başladı. Bayburt'tan doğan, Gürcistan'ın Batum ilinden Karadeniz'e dökülen, Güney Amerika'daki Amazon Nehri'nden sonra ikinci, Türkiye'nin ise en hızlı akan nehri olan Çoruh Nehrinin bazı bölümleri buzla kaplandı.
Terme: Samsun ilinden geçerek Karadeniz'e dökülen bir akarsu. Gelevera: Samsun ilinde bulunan ve Karadeniz'e akan bir nehir. Yağlı Dere: Samsun ilinden geçen ve Karadeniz'e dökülen bir akarsu. Bartın: Bartın ilinden geçerek Karadeniz'e dökülen bir nehir.
Nil Nehri dünyanın en uzun ikinci nehridir. Ayrıca su kapasitesi açısından Güney Amerika'daki Amazon Nehri'nden sonra ikinci sırada gelir. Nil'in uzunluğu 6,853 km'dir. Sadece Mısır topraklarındaki uzunluğu 1500 km'dir.
Sivas'ın İmranlı ilçesinden doğan Kızılırmak Nehri, Türkiye'nin en uzun 10 nehrinden üçüncüsüdür. Ülkemiz sınırları içerisinden doğup, yine ülkemiz sınırları içerisindeki denize dökülen en uzun akarsu olma özelliğine sahiptir.
Kızılırmak Nehri, doğduğu İmranlı ilçesinin Kızıldağ'dan kaynaklanmaktadır. Kızıldağ adından da anlaşılacağı gibi, ismini kızıldan alan toprak yapısından almaktadır. Bu nedenle, Kızıldağ'daki litolojik birimler ve kayaçlar kızıl renge sahiptir.
En büyük akarsu da nehirdir.
Kongo Nehri dünyanın en derin nehridir.
Kızılırmak Nehri, Sivas'ın İmranlı İlçesinde 3.000 metre yükseklikteki Kızıldağ' dan doğar. Bir süre, geniş vadiler arasında bulduğu yolu izleyerek batıya doğru akar.
Sivas'tan doğan, 1355 kilometrelik uzunluğuyla Türkiye'nin en uzun nehri Kızılırmak, Sivas, Kayseri, Nevşehir, Kırşehir, Kırıkkale, Ankara, Çankırı, Çorum ve Samsun illerinden geçerken, çok sayıda dere ve çayın sularını da toplayarak Bafra Burnu'ndan Karadeniz'e dökülüyor.
Kızılırmak, Yeşilırmak, Dicle, Fırat, Seyhan ve Ceyhan gibi akarsular bu gruba örnektir.. Ülkeler arasında sınırları belirleyen doğal unsurlardan biri de akarsulardır.
Dicle nehri nereden başlayıp nerede bitiyor bundan bahsedelim. Dicle nehri Türkiye'de Elazığ ilinin Sivrice şehrinden doğar, Irak boyunca akar v Fırat'la birleşerek Şattülarap'ta Basra körfezine dökülür.
Türkiye sınırları içerisinde en uzun ırmak unvanına sahiptir. Kızılırmak Karadeniz bölgesi sınırları arasında yer almaktadır. Birkaç şehri içine alarak sınırlar çizerek Karadeniz'e bağlanmaktadır. Özellikle Samsun çevresinde oluşan deltalar ile doğal güzellikleri bir arada tutmaktadır.
Araştırmamıza konu olan hadiste ise Fırat nehrinin suyunu çekerek altın madeninden bir dağı ortaya çıkaracağı; bunun üzerine insanların altın için savaşacağı, neticede her yüz kişiden doksan dokuzunun öldürüleceği ifade edilmekte ve müslümanlar meydana gelecek fitneden sakındırılmaktadır.
İşte bu bağlamda Ortaçağ medeniyetine büyük bir değer katan Nil, Fırat ve Dicle nehirleri; gerek çorak toprakların sulanıp bereketlenmesi gerekse de üzerlerindeki taşımacılık faaliyetleri ile birçok ürünün bölgelerarası el değiştirmesine katkıda bulunarak geçtikleri yerlere adeta hayat kaynağı olmuşlardır.
Şanlıurfa'dan Suriye'ye geçen Fırat Nehri, daha sonra ulaştığı Irak'ta yine kendisine paralel akan Dicle Nehri ile "Şattül Arap" denilen bölgede buluştuktan kısa bir süre sonra ise Basra Körfezi'ne dökülüyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri