Bursa'da üretimi yapılan en önemli meyveler şeftali, armut, incir, kiraz, zeytin, çilek, üzüm ve ceviz'dir. Üretim açısından ilk sırada gelen ürün şeftali, verim açısından ilk sırada gelen ürün ise üzüm'dür (tablo 6).
Bursa'nın bereketli topraklarından çıkan meyve ve sebzeler Türkiye'nin en prestijli ürünleridir. Adıyla özdeşleşen Şeftalinin, Deveci Armudunun, Apolyont Kirazının, sofralık zeytininin ve çeliğin en kaliteli ürünlerinin yetiştiği bölgedir Bursa.
Bursa'da tekstil, otomotiv, makine-metal imalatı, tarıma dayalı sanayi ve gıda, mobilya gibi sektörler ön plana çıkmakta ve değer üretmektedir. Öne çıkan sektörlerinin yanında Bursa, raylı sistemler, havacılık, savunma gibi yükselen sektörleri ile de yüksek teknolojili ürünler üretmeye devam etmektedir.
Bursa meyvecilikte çok ileridir. Sulu şeftalisi, kestane, üzüm, elma, armut, çilek, vişne, kiraz, kayısı, erik, muşmula, kızılcık, ceviz, kavun, karpuz ve her çeşit meyve yetişir. Türkiye'de, çileğin % 80'i, şeftalinin% 40'ı Bursa'da yetişir.
Mandalinadan, portakala, limondan, İncir ve üzüme, karpuz,muz, avokado,kızılcık, üzüm,nar,ayva, elma, kiraz, kavun, kuşburnu, Trabzon hurması, muşmula, fındık ve fıstık, gibi bir çok meyve ve yemiş Mudanya'nın bereketli toprağında hayat buluyor.
İlgili 33 soru bulundu
Bursa, şeftalisiyle ünlü bir şehirdir. Bursa'da çok farklı türleri yetişen şeftali, yaz aylarının en sevilen meyvelerinden biridir. Dünyaya Çin´den yayıldığı düşünülen şeftali uzun yaşam ve ölümsüzlük sembolü olarak görülür.
Bezelye, fasulye, kavun ve karpuz ekimi yapılır.
İskender Kebap, İnegöl Köfte, Kemalpaşa tatlısı, pideli kebap, cevizli lokum, tahinli pide, cendere baklavası olarakta bilinen cennet künkü, höşmerim ve kestane şekeri Bursa ile anılan tatların başında gelir.
Bursa mutfağında genellikle kebap ve etli yemeklere ağırlık verilir. Türk mutfağında önemli bir yere sahip olan iskender, yörenin en meşhur yemeğidir. Kestane şekeri ve Kemalpaşa tatlısı da yörede ilgi gören tatlılar arasındadır.
1887 yılında Yenişehir Bilecik'e bağlandı. Gemlik'e bağlı bir bucak olan Pazarköy/Orhangazi de, 1893 yılında yeniden kaza (ilçe) oldu. 1918 yılından sonra ise Hudavendigar adı, Bursa Vilayeti olarak değiştirilmiştir.
Bursa'nın meşhur "Duvalı" tatlısı
Titiz bir emekle ilmek ilmek işlenmesi, yumuşacık dokusu ve bir ömür boyu size eşlik edebilecek kalitesi, her daim Bursa havlu ve diğer havlular diye bir ayrımın oluşmasına neden olmuştur. En özel misafirleriniz için banyolarınızı Bursa Havlu ile süsleyebilirsiniz.
Defne, zeytin, katran ardıcı, fındık, funda, kızılçamdan oluşan tipik Akdeniz vegatasyon tipi olan maki ve frigana çalılar yer alır. 350-700 m. arasındaki kuşakta erguvan, kocayemiş, dağ çileği, zeytin, katır tırnağı, mazı meşesi, alıç, defne, karagaç, kayır, titrek, kavak ve karaçam türleri gözlenir, 700-1500 m. ...
Bursa doğal bitki örtüsü açısından zengin bir ildir. İl alanının yaklaşık %40 ı ormanlarla kaplıdır. Ormanların büyük ölçüde tahrip edildiği güney kesimdeki platolarda bitki örtüsü genellikle step (bozkır) görünümündedir. Marmara kıyılarında makiler ve zeytinlikler egemendir.
Bursa İl Nüfusu: 3.214.571 (2023 sonu). İlin yüzölçümü 10.811 km2'dir. İlde km2'ye 297 kişi düşmektedir. (Yoğunluğun en fazla olduğu ilçe: 5950 kişi ile Yıldırım'dır.) 6 Şubat 2024 TÜİK verilerine göre 17 ilçe ve belediye, bu belediyelerde toplam 1061 mahalle bulunmaktadır.
Benzersiz yemek kültürü olan şehirdir; Osmanlı mutfağı, döner kebabı, pideli köftesi, ev yemekleri ve kestane şekeriyle, Müzeler şehridir; mevcut müzelerinin yanı sıra tarihî yapılarıyla “açık hava müzesi” gibidir, Turizm şehridir; herkesin Bursa'ya gelmek için bir sebebi vardır.
Yemyeşil doğasının yanı sıra Uludağ, İznik Gölü, Gölyazı, Uluabat Gölü, Longoz Ormanları, İnkaya Asırlık Çınarı, Misi Köyü, Suuçtu Şelalesi ve Ayvaini Mağarası Bursa'nın doğal güzellikleri olarak dikkat çekmektedir.
Bursa; otomotiv, tekstil, makine ve gıda sanayi sektörlerinde söz sahibidir. Tarihte ilk havlu üretiminin Bursa'da gerçekleştiği söylenir. Günümüzde de havlu üretimi ve ihracatı gerçekleştirilir. İpek üretimi ve bıçakçılık Bursa'nın eskiden dünyaca tanınmasını sağlamasına karşın şu anda bitme noktasına gelmiştir.
Bursa'da hayvancılık yapılırken, inek, manda, öküz gibi hayvanlar tercih edilir. Yeşil alanların ve verimli tarım arazilerinin yoğun olması, bu bölgede zirai faaliyetlerin de fazla sayıda olmasına zemin hazırlamıştır.
Bursa, genelde ılıman bir iklime sahiptir. Ancak, iklim bölgelere göre de değişiklik göstermektedir. Kuzeyde Marmara Denizi'nin yumuşak ve ılık iklimine karşılık güneyde Uludağ'ın sert iklimi ile karşılaşılmaktadır. İlin en sıcak ayları Temmuz – Eylül, en soğuk ayları ise Şubat – Marttır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri