Şu ana kadar Türkiye'de üç derin deniz sondaj gemisi bulunuyordu. Sultan Abdülhamid Han ile birlikte bu sayı 4'e çıktı. Diğer üç sondaj gemisi ise; Fatih, Yavuz ve Kanuni'dir. Öte yandan Barbaros Hayreddin Paşa ve MTA Oruç Reis adında da iki sismik araştırma gemisi çalışmalarını sürdürüyor.
Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı, Türkiye'nin 4 sondaj gemisi Fatih, Yavuz, Kanuni; Akdeniz'de Abdülhamid Han'ın Akdeniz ve Karadeniz'de aynı anda göreve başladığını bildirdi.
Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'nın (TPAO), 2013 yılında Norveç'ten satın aldığı gemi, Karadeniz ve Akdeniz'deki faaliyetlerde kullanılıyor. Gemide, yaklaşık 50 personelin bulunduğu belirtildi.
"HORA" isimli tahlisiye gemisi 1976 yılında yenilenmiş ve adı "MTA SİSMİK-1" olarak değiştirilerek öncelikle Ege Denizi'nin ihtilaflı sularında olmak üzere tüm denizlerimizde araştırmalar yapmaya başlamıştır.
Erdoğan konuşmasında Karadeniz gazının ilk etabı için gereken 10 kuyudaki işlemlerin bitirilerek buradan gelecek doğal gazın 2023'te kullanıma verileceğini söyledi. Abdülhamid Han'ın, dünyada 7. nesil teknolojiye sahip 5 sondaj gemisinden biri olduğu belirtiliyor.
İlgili 43 soru bulundu
Türkiye'nin dördüncü sondaj gemisi Abdülhamid Han, Doğu Akdeniz'de petrol ve doğal gaz sondajı için yola çıktı.
6. nesil seviyeye sahip olan Fatih sondaj gemisi, sunduğu özellikler ile ülkemizde enerji kaynakları rezervi açısından oldukça önemli adımlara imza atmıştır. 200'den fazla personele sahip olarak çalışmalarını gerçekleştirmekte ve aktif bir şekilde deniz sondajını yürütmektedir.
Sismik araştırma gemisi Oruç Reis'e, Antalya Limanı'nda bakım ve ikmal yapılacağı öğrenildi. Oruç Reis'in daha önce 29 Kasım 2020'ye kadar bölgede çalışma yapacağı ilan edilmiş, Demre sahasındaki çalışmaların ardından gemi 30 Kasım'da Antalya'ya dönmüştü.
RV Oruç Reis, Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğünün sahibi olduğu Türk araştırma gemisidir. Yapımına 2012'de İstanbul'da başlanan ve 2015'te tamamlanan gemiye Osmanlı denizcisi Oruç Reis'in adı verildi.
Kore yapımı Kanuni Gemisi ise 2020 yılında İngiltere'den hacizden 37 milyon dolara alındı, 250 milyon dolar da masraf yapıldı. Fatih Gemisi 350 milyon dolara mal oldu. Bunun yenisi 325 milyon dolar. Yavuz Gemisi 360 milyon dolara mal oldu, 225 milyon dolara yenisi alınabilirdi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bugün İstanbul'dan Karadeniz'e uğurlanan "Türkiye'nin ilk yerli sondaj gemisi Fatih" için Twitter hesabından paylaşım yaptı.
Mayıs 2019'da Northern Drilling gemiyi satın aldı ve geminin adını West Cobalt olarak değiştirdi ancak bu sözleşme de Ekim 2019'da sonlandırıldı. Gemi, Kasım 2021'de Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) tarafından Daewoo'dan 180 milyon Amerikan doları karşılığında satın alındı.
Savaş gemileri
TCG Giresun (F-491), TCG Gediz (F-495), TCG Gökova (F-496) ve TCG Göksu (F-497) gemileri diğer dört gemiye ek olarak modernize edilmiştir. Modernizasyon kapsamında bu dört gemiye 8 hücreli MK-41 VLS hava savunma füzeleri ile Thales Smart-S Mk radarı eklenmiştir.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, sevincini milletle birlikte yaşamak istediği müjdeyi, "Türkiye, tarihinin en büyük doğalgaz keşfini Karadeniz'de gerçekleştirdi. Fatih sondaj gemimiz, 20 Temmuz 2020 tarihinde başladığı Tuna-1 kuyusundaki sondajında 320 milyar metreküp doğalgaz rezervi keşfetmiş durumda." sözleriyle paylaştı.
Fatih, önceki adıyla Deepsea Metro II, devlete ait Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'nın sahibi ve işletmecisi olduğu altıncı nesil ultra derin deniz sondaj gemisi.
Türkiye'nin ilk milli sondaj gemisi olan Fatih, 2017'de TPAO envanterine katıldı. Çeşitli bakım çalışmalarının ardından basınç kontrollü sondaj sistemiyle donatılan Fatih, 29 Ekim 2018'de Alanya-1 derin deniz kuyusu sondajına başladı.
Geçtiğimiz günlerde Findaldiya sularına indirilen Icon of the Seas, geminin tahrik ve manevra sistemlerini zorlamak için dört günlük bir test sürecinden başarı ile geçti. Titanik'in 5 katı büyüklüğünde olan yolcu gemisi, Ocak 2024'te ilk seferini yapacak ve 5 bin 600 kişiye hizmet edecek.
Dünyada bu ölçekte gemiye sahip olan 12 ülke bulunuyor
Mayıs 2019'da denize indirilen gemi, Haziran 2022'de deniz kabul testlerine başladı. TCG Anadolu, İstanbul Tuzla'daki Sedef Tersanesi'nin ana yükleniciliğinde inşa edildi.
Sismik araştırma gemileri denizin derinliklerine inerek doğal kaynakların yüzeye çıkarılmasına olanak sağlamaktadır. Petrol, maden ve doğalgaz zenginliklerini bularak yüzeye çıkarmak için sismik araştırmadan faydalanılmaktadır. Sismik araştırma ile sismik dalgalar incelenir.
BARBAROS Sınıfı Fırkateyn Yarı Ömür Modernizasyonu (YÖM/MLU) Projesi kapsamında modernize edilecek ilk gemi olan TCG OruçReis (F-245) Fırkateyni daha önce yazdığım gibi Ocak 2022 sonunda Gölcük Tersanesi Komutanlığı'nda havuza alınmış ve üzerindeki çalışmalara başlanmıştır.
Gemilerin büyük olasılıkla Dolmabahçe bölgesinden veya Tophane limanı civarından yukarı çıkılarak, bugünkü Kumbaracı yokuşunu takiben, Asmalı Mescit'ten Tepebaşı yolu ile Kasımpaşa'ya indirildiği genel kabul görmektedir.
Dünyanın ilk silahlı insansız hava aracı gemisi TCG Anadolu, Çanakkale Boğazı'ndan geçti.
Sondaj Operatörü olarak çalışan kişinin maaşı deneyim süresi, firma, yapılan işin kapsamı gibi birçok kritere göre değişmektedir. Sondaj Operatörü maaşı 2023 verilerine göre ortalama 32.700 TL civarındadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri