Doğal ortamı olan kovandan çıkan bal kovanda bulunan koruyucu madde ve ideal şartlardan uzaklaşmış olmaktadır. Bu durum ise balın daha katı bir kıvam alarak kristal şeker görünümünü almasını sağlamaktadır. Yıllardır bilinenin aksine balın şekerlenmesi doğal olmadığı anlamına gelmemektedir.
Balın doğal bir şeker ve karbonhidrat olması kan şekerinizi etkilemesi olağandır.Sofra şekeri ile karşılaştırıldığında, balın daha düşük bir etkiye sahip olduğu görülmektedir.
Balın da bileşimini çoğunlukla yine basit şekerlerden olan glikoz ve fruktoz oluşturur. Çok az miktarda da vitamin, mineral ve organik asitler içerir. Ancak bal kesinlikle günlük vitamin-mineral alımımıza katkı sağlamaz.
Balın bir kaşıktan fazlası zarar bile verebilir demek, bir kaşıktan azı yararlıdır anlamına gelmez. Denetlemenin olduğu ülkelerde bal ambalajlarında hatta satıcılarının internet sitelerinde dahi günde bir kaşıktan fazla alınmaması önerilir. Sebebi çok basit; ŞEKER SAĞLIĞA ZARARLIDIR.
Balı kristalize eden en büyük etkenlerden biri de balın içindeki şekerdir. Balın yüzde 80'i şeker, yüzde 20'si de sudur.
İlgili 39 soru bulundu
İçinde glikoz şurubu bulunan bal hemen alev alır ve yanmaya başlar. Gerçek balı anlamanın bir diğer yolu ise balın akışkanlığıdır. Kavanozdan alınan balı aşağı doğru akıttığınızda bal sürekli akar. Bal kesik kesik akıyorsa o bal sahte baldır" dedi.
Gerçek bal, buzdolabında 30 gün beklediğinde şekerlenmeye ve tereyağı kıvamına gelmeye başlar. Balı beklettikçe tabandan yukarıya doğru şekerlendiğini görüyorsanız, sahte olma ihtimali düşüktür.
Mısır şekeri diğer tüm şeker türleri içinde kamu sağlığı açısından en tehlikelisidir ve 'şeker' deyince insanların aklına gelen bu türdür.
Bal üretim sezonunda hiçbir şekilde şeker veya benzeri hiçbir katkı maddesi ilave edilmemektedir. Ballarımızı tam kıvamına ulaştırma adına sağımlarımız olabilecek en geç zamanda yapılmaktadır. Erken zamanda sağılan balların içindeki nemi tam atamadığından ince ve daha akışkan olduğu bilinmektedir.
Gerçek bal, soğuk ortamlarda şekerlenir; sahte bal şekerlenmez. Gerçek balın çok özel, esans gibi hafif bir kokusu vardır. Balı keserken, saklama kabını açıp kapatırken bu koku daha yoğun olarak algılanır. Gerçek bal, glikozlu bala göre daha koyu kıvamdadır.
Balda ise, yüzde 30 glikoz, yüzde 40 fruktoz ve geri kalan yüzde 30'da da dekstrin ve karbonhidratlı liflerden oluşan 20 farklı şeker vardır. Vücudumuz balda yüzde 30 oranında bulunan 20 farklı şekeri glikoza çevirmek için daha fazla enerji harcadığından bize daha az kalori olarak geri dönüş yapar.
Diyabet hastaları bal yiyebilir mi sorusuna yapılan bilimsel araştırmalar kapsamında bilgi yanıt vermek mümkündür. Diyabet hastaları üzerinde yapılan çalışmalara göre balın düşük glisemik etkiye sahip olduğu ortaya çıkmıştır. Bu da balın diyabet hastaları için zararlı olmadığı anlamına gelir.
Balın birçok sağlık yararları arasında en etkileyici olan şey, balın güçlü bir bağışıklık sistemi güçlendiricisi olmasıdır. Antioksidan ve anti-bakteriyel özellikleri sindirim sistemini geliştirmeye yardımcıdır. Sağlıklı kalmanıza ve hastalıklarla savaşmanızda etkilidir.
Bir bardak sıcak su içerisine konulacak 1 tatlı kaşığı bal suyla hemen etkileşime geçmez; yani suyun içinde hemen dağılmaz. Gerçek bal, kristalize olur ve donar. Gerçek, katkısız bal ateşe dayanıklıdır ve kolay kolay yanmaz. Balı yedikten sonra tadı 15-20 saniye daha damağınızda kalıyorsa, o bal gerçek baldır.
Hakiki bal yoğun bir kıvama sahip olduğu ve kolay kolay erimediği için hem petekli hem de normal balda kıvam çok önemlidir. Evde bir bardak suya ya da süte bir kaşık bal atın ve gözlemleyin. Eğer balın erime süreci uzun sürdüyse hakiki bal olma ihtimali yüksektir.
Şeker Yoksunluğu Nedir? Şekeri hayatınızdan tamamen çıkardığınızda şiddetli baş ağrısı, yorgunluk, kramplar ve mide bulantısı gibi sizi yorgun düşüren problemlerle karşı karşıya kalabilirsiniz.
Her ne kadar ikisine de şeker desek de sadece doğal şeker meyve ve sebzelerde bulunmakta. Fruktoz, glikoz ve laktoz gibi doğal şekerlerin yerine, gıda endüstrisi daha ucuz ve işlenmiş şekerleri yani sükroz, fruktoz ve glikoz şuruplarını ve yapay tatlandırıcıları ortaya çıkardı.
Dünyanın en iyi balı olan Eğriçayır balı, layık olduğu ilk ödülü 2009 yılında Fransa Apimondia' dan gümüş madalya olarak almıştır. Ödüllere doymayan Eğriçayır balı, İtalya'da yapılan organik bal yarışması BİOLMİEL 'de altın madalyayı kazanmıştır.
* Gerçek bal geniz yakar. Balın tadı biraz keskin ve acıdır. Bunun için hakiki bal eğer gerçekten hakiki bir bal ise genizleri yakan bir tadının olması gerekir. * Hakiki balın rengi koyu kokusu hafiftir.
Gerçek Bal Donar ve Kristalize Olur
Özellikle Avrupa ülkelerinde kristalize bal kullanımı oldukça yaygındır. Bizde ise donan bala şeker benzetmesi yapılır ama değildir. Hakiki, doğal ham çiçek balı donar, şekerlenir ve kristalize olur.
Markette satılan balların gerçek olup olmadığı birçok kişinin aklını kurcalayan bir sorudur. Çünkü son zamanlarda yapılan araştırmalar, markette satılan balların çoğunun gerçek olmadığı tespit edildi. Fabrikalarda üretilen ve şeker, mısır şurubu ve diğer katkı maddeleri içeren sahte ballar olduğunu ortaya çıkarmıştır.
Balda bulunan organik asitler, glikonik, formik, asetik, bütirik, laktik, oksalik, sitrik, süksinik, tartarik, maleik, malik, piroglutamik, pürüvik, α-ketoglutamik, glikolik, α ya da β gliserofosfat ve glikoz-6- fosfattır .
Doğal balın içeriğinde, fruktoz ve 20'ye yakın doğal şeker bileşeni ile birlikte yüksek miktarda glikoz bulunuyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri