Araştırmada evrim de konu edildi. Dünya genelinde evrimin doğru olduğunu düşünenlerin oranı yüzde 41. Bu oran İsveç'te yüzde 68'e, Almanya'da yüzde 65'e, Çin'de yüzde 64'e, Belçika'da ise yüzde 61'e çıkıyor. Türkiye'de ise bu oran yüzde 19.
Zira bilim insanları üzerinde yapılan araştırmalarda Evrim Kuramı'nın kabul ediliş oranı, ülkeden bağımsız olarak %95-99 arasında seyrediyor. Bu yüzde biyologlar arasında %99 civarındayken, temel bilimlerin genelinde %95 üzerinde seyrediyor.
Bilim insanları arasında, biyologların yaklaşık %99'u, biyoloji ve ilgi alanlardaki bilim insanlarının yaklaşık %95'i, tüm bilim insanlarının ise yaklaşık %85-90'ı evrimi bir gerçek olarak kabul etmektedir.
Jalajel'e göre biyolojik evrim ile İslam arasında uyuşmazlık yoktur. Tanrı kendi yarattıklarını kendi iradesi ile nesilden nesile değiştirmekte- dir.
İslam inancına sahip olan birisi için, Allah'ın kanunlarını, yarattıklarını, yani AYETLERİNİ inkar etmek, şirk ve küfürdür. Zira Kur'an'da hem yazılı mesajlara hem de yaratılmışlara AYET denir. Öyleyse, evrim de, kütleçekim gibi, elektrik ve manyetizma gibi yaratılmış (kevni) ayetlerden bir ayettir.
İlgili 19 soru bulundu
Bu sebeple Kur'an'dan evrim ya da kuantum teorisi çıkartmak ya da reddetmek beyhude bir çabadır. Ancak kainattaki ayetlere/işaretlere/bulgulara bakıp Kur'an'ın bunları reddetmediğini yukarıdaki kavramlara baktığımızda evrim kuramının Kur'an'la çelişmediğini ifade edebiliriz.
İlk insanın evrimleşerek mi insan haline geldiği yoksa insan olarak mı yaratıldığı tartışma konusu olmuştur. Evrimi kabul eden İslâm âlimleri bulunmakta ise de çoğunluk evrimi reddetmiştir. Hz. Âdem'in yaratılışı da tarih boyunca tartışma konusu olmuştur.
Zira Kur'an'ın her bir bölümüne âyet dendiği gibi evrende var olan muhteşem oluşumların, olguların ve varlıkların da her birine özellikle Kur'an'da âyet adı verilmektedir. Bu sebeple dinin ve bilimin konusu olan Allah'ın âyetlerinin her ikisinin de birbiriyle çelişmesi, birbirini yalanlaması asla söz konusu olamaz.
"Şimdiki başka maymunlar ve şempanzeler insan olmuyorlar çünkü insanın rastlantısal olarak içinde bulundukları doğal şartlara ve insanın 6 MY'lık kalıtımsal birikimine sahip değiller. Belki milyonlarca yıl sonra onlardan da insana daha çok benzer dallar ortaya çıkacaktır."
Varlığın kaynağı konusunda Müslüman teolojisi açısından önemli olan, tanrı ve evren arasında yaratan-yaratıcı ilişkisinin kabul edilmesidir. Yani hem yaratılış hem de evrim mümkündür; ayrıca yaratılışın başka şekillerde de olması mümkündür.
Evrim Ağacı bünyesinde, sözü edilen şahsi inanç pozisyonlarından her birini savunan birçok gönüllü bulunmaktadır, dolayısıyla Evrim Ağacı'nın bir bütün olarak herhangi bir şahsi inanç görüşü bulunmamaktadır.
Fidan, “İran'da bile ilkokulda çocuklara evrim teorisi anlatılıyor. Evrim teorisinin yasaklandığı dünyadaki iki ülke Arabistan ve Türkiye. Bilimsel olmayan 'Yaratılış' ve 'Akıllı Tasarım' iddiaları dışında Evrim Teorisi'ni çürüten bir kuram yok” diye konuştu.
“Hayatın Başlangıcı ve Evrim” ünitesi Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 2017 yılında Türkiye toplumunun 'kültürel yapısı ve değerleriyle uyuşmadığı' düşüncesiyle müfredattan çıkarılmıştı.
Evrim ve Evrim Teorisi, iki farklı kavramdır. Evrim, buradaki yazımızda izah ettiğimiz gibi, popülasyon içi gen ve özellik dağılımlarının nesiller içerisindeki değişimidir. Bunu %100 gerçek olarak biliriz; çünkü hem doğada, hem laboratuvar koşullarında gözlediğimiz bir gerçektir.
Evet, evrim kanıtlanmış bir gerçektir ve dolayısıyla bir doğa yasasıdır. Evrim Teorisi ise bu doğa yasasını izah edebilmek için geliştirilen, bilimin zorlu testlerini geçebilmiş hipotezler üzerine inşa edilen açıklamalar bütünüdür.
Ölümünden sadece birkaç sene önce yazdığı mektuplar göz önüne alınacak olursa, Darwin'in net bir şekilde bir agnostik olduğu; hiçbir zamansa Tanrı'nın kesin olarak (mutlak ateizm) veya büyük olasılıkla (de facto ateizm) var olmadığını iddia etmediğini söylemek mümkündür.
Bugüne kadar yapılan en ilginç insan-şempanze melezi deneylerinden birisi, 1920'lerde yapılmıştır. Dişi bir şempanze, kimliği açıklanmayan erkek bir insanın spermi ile döllenmiştir. Bu şempanze sadece hamile kalmamış, aynı zamanda gebeliği başarıyla tamamlanmış ve canlı bir doğum da yaşanmıştır.
Evet, insanlar doğrudan maymunlardan evrimleşmiştir. Spesifik olarak, kuyruksuz maymunlar olarak bilinen bir gruptan evrimleşmiştir. Ancak insanın evrimleştiği maymun türlerinin hiçbiri bugün yaşamamaktadır. Yani günümüzde ormanlarda veya hayvanat bahçelerinde yaşayan maymun türlerinin hiçbiri bizim atamız değildir.
2.2 milyon yıl öncesine tarihlendirilen ve Afrika'da yaşamış olan Homo habilis ve Homo rudolfensis adıyla bilinen fosil hominid'lerin ise en önemli özeliği Homo genusunun doğrudan atası oluşudur.
Bilim ile dinin çelişmesi gerekmez. Soruyu “Nasıl bir din anlayışı bilim ile bağdaşabilir?” şeklinde soralım. Bilim, dünya ile ilgili bilgiyi deney ve gözlemlerden edinmektir. Dünya bilgisinin dünyayı gözleyerek edinileceğini kabul eden bir din anlayışı elbette bilim ile çelişmez.
Din tanımlarını genel olarak; teolojik, ahlaki, felsefi, psikolojik ve sosyolojik kategoriler altında ele alınmaktadır. Dinin teolojik tanımları: Teolojik tanıma göre din; "Tanrı'ya inanma", "manevi varlıklara inanç" yahut da "korkutucu hem de cezbedici olan bir gizem" şeklinde tanımlanabilmektedir.
Akıl ile Hak Din arasında hiçbir tezat yoktur.
Meselâ, akıl tecrübe ve müşahede alemindeki hâdiseleri görüp idrak etme yeteneğine sahip olduğu gibi Allah Teâlâ'nın varlığını, birliğini, adalet ve ihsanın güzelliğini, zulüm ve sefahatin çirkinliğini de anlayabilecek mahiyettedir.
Bir yandan, bazıları evrimsel biyolojiyi reddederek kutsal yazılardaki yaratılış anlatılarını kabul ediyorlar. Ancak bu yanlış bir ikilemdir. Evrim biliminde hepimizin ataları olan tarihi bir Adem ve Havva ile çelişen hiçbir şey yoktur.
Tefsirlere göre Âdem'den önce cinler (bazen hinler de) yeryüzünde yaşıyordu. Bazı bilginler daha da ileri giderek, diğer Âdemlerin daha önceden dünyada yaşadıklarını söylerler.
Değerli kardeşimiz, Kur'an ve hadislerin açık ifadesiyle, ilk insan Hz. Âdem'dir, ondan önce başka insan yoktur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri