Çakar, "Nüfusun yüzde 37,6'sının yani 32 milyon 150 bin kişinin ise yoksulluk sınırının altında yaşadığı görülmektedir. Kısaca, nüfusun yüzde 98'i yani 83 milyon 750 bin kişi açlık ve yoksulluk sınırının altında yaşamaktadır" diye konuştu.
Medyan gelirin %60'ı dikkate alınarak belirlenen yoksulluk sınırına göre hesaplanan yoksulluk oranı ise son yılda 0,3 puan artarak %21,6 olarak gerçekleşti.
Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) "İstatistiklerle Aile 2022" bülteni yayımlandı. Gelir ve yaşam koşulları araştırması sonuçlarına göre, eşdeğer hanehalkı kullanılabilir fert medyan gelirinin yüzde 60'ı dikkate alınarak belirlenen sınıra göre yoksulluk oranı 2022'de yüzde 21,6 olarak hesaplandı.
Türkiye'de 2022'de yoksulluk oranı değişim göstermeyerek yüzde 14,4 oldu. Her 3 kişiden biri yoksulluk veya sosyal dışlanma riski altında. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2022 yılına ilişkin "Yoksulluk ve Yaşam Koşulları İstatistikleri"ni açıkladı.
THD'nin yaptığı araştırma sonuçlarına göre, ülke nüfusunun yüzde 90'ına karşılık gelen 76.5 milyondan fazla tüketici aç ve yoksul olarak yaşamını sürdürüyor.
İlgili 15 soru bulundu
ABD halkının yüzde 43'ü yoksul.
AA muhabirinin Uluslararası Para Fonu (IMF), Dünya Bankası ve Birleşmiş Milletler (BM) verilerinden derlediği bilgilere göre, toplam dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 23'ünü oluşturan 1,3 milyar yoksul insan bulunuyor.
Gıda harcaması ile birlikte giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer harcamaların toplam tutarı (yoksulluk sınırı) ise 39,733 TL dir.
DÖRT KİŞİLİK AİLENİN GIDA ve DİĞER TÜM TEMEL HARCAMALARI İÇİN HANESİNE GİRMESİ GEREKEN TOPLAM GELİR TUTARI (YOKSULLUK SINIRI) 33.750 TL! OLDU. MUTFAK ENFLASYONU AYLIK %0,10 ve SON ON İKİ AYLIK %62,30 ORANINDA ARTTI.
Almanya'da yoksulluk sınırı için baz alınan gelirin geçen yıl tek başına yaşayan bir kişi için ayda net 1250 euro olduğu aktarılan açıklamada, bu gelirin 14 yaş altı iki çocuğu olan iki yetişkin için aylık net 2 bin 625 euro olduğu belirtildi.
SON DAKİKA: TÜRKİYE'NİN EN YOKSUL ŞEHRİ ADANA VE MERSİN OLDU! TÜİK'in açıkladığı rakamlara göre Türkiye'nin en yoksul şehri Adana oldu. Yoksulluk oranının en yüksek olduğı şehirler ise %14.4 ile Adana, Mersin ve %13.7 ile Mardin, Batman, Şırnak, Ağrı, Kars, Siirt ve Ardahan oldu.
1990'da Çin nüfusunun %61'i fakirlik sınırındaydı. 2002 yılına geldiğimizde bu sayı %30'a kadar geriledi. Ve 2015'de fakirlik sınırında yaşayan Çinli sayısı sadece %4'dü.
Tüketici Hakları Derneği (THD), TÜİK ve Türk-İş'in verilerini kullanarak Türkiye'deki aç ve yoksul sayısını ortaya çıkardı. THD'nin hesaplamalarına göre, 2021 yılı Haziran ayı itibariyle Türkiye'de 16 milyon aç, 50 milyon da yoksul insan yaşıyor.
4 KİŞİLİK AİLENİN AYLIK GIDA HARCAMASI TUTARI (AÇLIK SINIRI) 8.864 TL HESAPLANDI. DÖRT KİŞİLİK AİLENİN GIDA ve TÜM DİĞER HARCAMALARI İÇİN HANESİNE GİRMESİ GEREKEN AYLIK ÜCRET ve/veya ÜCRET DIŞI TOPLAM GELİR TUTARI (YOKSULLUK SINIRI) 28.875 TL! BEKÂR BİR ÇALIŞANIN AYLIK TOPLAM YAŞAMA MALİYETİ 11.557 TL'YE ULAŞTI!
Yoksulluk sınırı, genel olarak normal bir yetişkin kişinin kabul edilebilir seviyede hayatına devam edebilmesi için bir yıl zarfında tüketebileceği kaynakların değeri toplanayarak hesaplanır. Gıda, giyim, konut (kira, su, elektrik, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar göz önünde bulundurulur.
o Bekâr bir çalışanın 'yaşama maliyeti' ise aylık 8.313,12 TL'ye yükseldi. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'na göre, 2021 yılında ülke genelinde yapılan düzenli ve sürekli yardım programlarından toplam 5,9 milyon hane faydalanmış ve bunun %94'ü nakit şeklinde olmuştur.
Gıda harcaması ile giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı (yoksulluk sınırı) 31.241,48 TL'ye, Bekâr bir çalışanın 'yaşama maliyeti' ise aylık 12.469,98 TL'ye yükseldi.
51,6 milyon kişi açlık sınırının altında
Çakar, "Nüfusun yüzde 37,6'sının yani 32 milyon 150 bin kişinin ise yoksulluk sınırının altında yaşadığı görülmektedir. Kısaca, nüfusun yüzde 98'i yani 83 milyon 750 bin kişi açlık ve yoksulluk sınırının altında yaşamaktadır" diye konuştu.
Gıda harcaması ile giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlariçin yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı ise (yoksulluk sınırı) 39.733,03 TL'ye, Bekâr bir çalışanın 'yaşama maliyeti' de aylık 15.813,15 TL'ye yükseldi.
TÜİK periyodik olarak 2002 yılından beri düzenli bir şekilde yaptığı Hanehalkı Bütçe Anketleri sonuçlarını esas alan AÇLIK ve YOKSULLUK'la ilgili Analizleri yapıp yayınlamaktadır.
Var olan yoksulluk türleri ise; insani yoksulluk, gelir yoksulluk, kentsel yoksulluk, kırsal yoksulluk, kadın yoksulluğu şeklinde daha da çoğaltılabilir. gerisinde kalması durumuna işaret eder. Bu durum ise göreceli yoksulluk denilen olgudur.”
AVRUPA'DA EN YOKSUL ÜLKE ROMANYA
Bloomberg HT'nin aktardığına göre, böylelikle, AB ülkelerinde toplam 95,3 milyon kişinin yoksulluk sınırında yaşamını sürdürdüğü görüldü.
Almanya'da sendika ve kiliselere yakınlığıyla bilinen altı büyük yardım kuruluşunu çatısı altında toplayan ve çok sayıda göçmen dernek ve kuruluşunun da bağlı olduğu sosyal yardım kuruluşu das Paritätische Gesamtverband'ın verilerine göre 2021'de ülkedeki yoksul nüfusun oranı yüzde 16,9 oldu.
Ekonomi. Burundi dünya açlık endeksine göre son 25 yılın verilerine göre dünyanın en fakir ülkesi konumundadır. Dünya açlık endeksinin 2014 verilerine göre Burundi tüm ülkeler içerisinde sahip olduğu 35,6 endeks oranı ile son sırada yer almaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri