Türk töresi, soyunu sürdürebilmesi için onu bilhassa korurdu... Küpe, böylesine sert ve kesin törenin hüküm sürdüğü Türk topraklarında bir ailenin neslini sürdürebilme imkanını koruması açısından cengaverler için toplumsal bir nişan görevi görmüştür.
Türk tarihinde erkeklerin küpe takması, gerek İslam öncesi, gerek İslam sonrasında bir âdet olarak karşımıza çıkmaktadır . Bu konu ülkemizde genellikle Yavuz Sultan Selim' e ait olduğu ileri sürülen küpeli resimle gündeme gelmektedir.
Osmanlı Devleti'nin 9'uncu padişahı ve İslam halifesi Yavuz Sultan Selim'in küpe taktığı iddiası çok yaygın ve popüler. Rivayetlere göre; - Yavuz Sultan Selim, Mısır'da kölelerin küpe taktığını görür ve "Ben de Allah'ın kuluyum, onun kölesiyim" der. Bunu unutmamak için küpe takar.
Diyanetin açıklamasıyla... Peygamber Efendimiz (SAV) döneminden beri küpe, kadınların süslenmeleri amacıyla kullandıkları aksesuar olarak geçmektedir.
İddialara göre insanlar Yavuz Sultan Selim'in kendinisini Allah'ın kölesi ve kulu olduğunu hatırlamak için küpe taktığı söylenir. Bir diğer iddiaya göre ise kendisine verilen nasihatları kulağına küpe olarak taktığı söylenir ancak hepsi uydurmadır.
İlgili 45 soru bulundu
Aksesuar ya da inancın bir parçası olarak kullanılan küpenin tarihi birçok kültürel değişimde olduğu gibi küpeyi de ilk önce Mısırlılarla başlatsak da İtalyan Alpler'inde bulunan ve şu an dünyanın en iyi korunmuş ve en yaşlı mumyası unvanına sahip "Ötzi/The Iceman” 5300 yıl civarındaki ömrüyle bizi bu konuda yanılttı.
ortada Yavuz Sultan Selim Han'ın silüeti tuğrası ve bir sözü olan "CESARETİYLE YAŞAMAYAN ESARETİYLE ÖLÜR" sözü yazılı çift sıra orjinal firuze taşlarla çevrili, kalem işlemeli gümüş saltanat yüzüğü
Küpe, hiçbir ibadete engel değil." dedi. "Erkekler küpe takmasa daha iyi olur" ifadelerini kullanan Hatipoğlu, küpe takan erkeklerin tüm ibadetlerini yerine getirebileceğini söyledi.
İslam alimleri, erkeklerin küpe vb. kadınlara özgü takıları takmalarını harama yakın yani mekruh saymışlardır.”
Diyanet'e göre, erkeklerin küpe takması tahrimen mekruh yani harama yakın bir davranıştır.
Türk töresi, soyunu sürdürebilmesi için onu bilhassa korurdu... Küpe, böylesine sert ve kesin törenin hüküm sürdüğü Türk topraklarında bir ailenin neslini sürdürebilme imkanını koruması açısından cengaverler için toplumsal bir nişan görevi görmüştür.
Yavuz Sultan Selim küpe takmamıştır. Topkapı Sarayı'nda tablosu bulunan ve bazı resmi tarih kaynaklarında da minyatürü bulunan (sonra kaldırıldı) kişinin Şah İsmail olduğu belirtilmektedir.
TÜRLÜ TÜRLÜ KÜPE VAR
Özellikle Mısır'da köle erkekleri özgür erkeklerden ayırt etmek için kulaklarına “kölelik nişanı” olarak küpe takılıyordu. Bu kullanım da Mısır'ın yanı sıra köleci toplumların bir çoğunda yaygındı.
: Başına gelen bir işten, gördüğü olaydan ders alıp hiç unutmamak. “Umarım bu iş senin kulağına küpe olur da aynı hataya bir daha düşmezsin.”
Rüyada küpe takmak olumlu yorumlara vesile olur ve iş hayatında hayırlı haberler demektir. Olumsuzluklar son bulacak ve kişi daha mutlu bir yaşam inşa edecektir. Rüyada Küpe Takmak Ne Demek, Neye Yorumlanır? Bir kişi rüyasında küpe taktığını görürse bu rüya olumludur ve kazancın artması şeklinde rivayet edilir.
Bebeklerde kulak ne zaman delinir sorusu karşısında sabırsız olan ve yavrularına küçük yaşta küpe takmak isteyen anne ve babalar için en ideal zaman 4 yaştır.
Ancak dinî bakımdan zarurî bir durum varsa başka meseledir. Bu meselede, yani kulağı deldirmekte bir zaruretten bahsetmek mümkün değildir. Muhtemel olan bu halin dışında, kulak deldirmekte bir mahzur bulunmamaktadır. Birden fazla delik deldirmek de caizdir.
Sol kulağa takıyorlar genellikle.
Kulak deldirme işlemi, sağlık kurallarına uygun, iğne ya da bu işlem olarak tasarlanmış tabancalar ile yapılıyor. Kulak deldirme işleminden hemen önce bölge lokal bir şekilde uyuşturuluyor. Böylelikle kulaklarını deldiren kişiler herhangi bir acı veya sızı hissetmiyor.
Göbek çukuru, parmak araları, kulak delikleri, kasıklar vs. ovularak yıkanması ise sünnettir. Bu delikler kulak etlerinin birleşmesiyle kapanmışsa, bunları tekrar deldirip içini yıkamak gerekmez. Bu delikler kirle dolmuşsa, temizlemek mümkünse temizlenir.
Kulak delikleri eğer çok kapalı ise, suyun gitmesine engel varsa, bu durumda o deliklere suyun ulaşması için ovalamak gerekir. Şayet su ulaşıyorsa küpe takması şart değildir. Yani gusül abdesti alırken önemli olan kuru yerin kalmamasıdır. Yoksa küpe şart değildir.
Günümüzde de yine süs vb. amaçlarla hem kız hem erkekler küpe takmaktadır. Çoğunlukla kızlarda her iki kulağa erkeklerde tek kulağa takılmaktadır. Erkeklerde sağ veya sol kulağa küpe takmaya farklı anlamlar da yüklenmiştir.
Mührü Süleyman yüzük bir diğer adı ile Hz. Süleyman yüzüğü taşıyan kişiye olağanüstü güçler verdiği söylenmektedir. Mührü Süleyman üzerinde ne yazıyor sorusu da merak konusu olmuştur. Bu yüzüğün üzerinde meleklerin ve sayılı insanların bildiği Tanrı'nın gizli ismi olan “İsmi Azam” duası yer almaktadır.
İddialara göre insanlar Yavuz Sultan Selim'in kendisini Allah'ın kölesi ve kulu olduğunu hatırlamak için küpe taktığı söylenir. Bir diğer iddiaya göre ise kendisine verilen nasihatları kulağına küpe olarak taktığı söylenir ancak hepsi uydurmadır.
Yavuz Selîm'in ismi Osmanlı belgelerinde Selîm Şâh olarak geçmektedir. Ancak daha kendi döneminde sert mizacı, cesareti ve ataklığı sebebiyle “Yavuz” lakabıyla tanınmıştır (Emecen 2009: 407).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri