Sirius yıldızından Zend Avesta'da da söz edilir. Birçok kutsal metinde sözü edilen tek yıldız olan Sirius, yeryüzündeki birçok uygarlık için de en kutsal yıldız olmuştur.
Sirius A, resimdeki ana nesnedir, gece gökyüzündeki en parlak yıldızdır, Sirius B ise küçük Beyaz cüce yıldızdır, fotoğrafın sol alt bölümünde.
Kuzey yarımküreden görülebilen en parlak yıldız olan Sirius, tekil değil, bir çift yıldız sistemi aslında. Parlak olanı alfa yada A daha sönük olan ise beta yada B olarak isimlendirilir. Sistem, Sirius A adı verilen normal bir yıldız ve Sirius B isimli bir beyaz cüceden oluşuyor.
Türkiye saati ile 19:54'te sirius güneş tam kavuşumu olacak. Sirius ya da Akyıldız, Büyük Köpek Takımyıldızı'nda yer alan bahar ayında kuzey yarı küreden görülebilen gece gökyüzünün en parlak yıldızıdır. Sirius Güneş kavuşumu 3 Temmuz ile 7 Temmuz tarihleri arasında gerçekleşiyor.
Necm suresinde şu şekilde geçer,"şira'nın da Rabbi Allah'tır". Şira yıldızı esasen bir çift yıldızdır. Güneyde olan şira-yı Yemanniye, kuzeyde olan ise şira-yı Şamanniye olarak adlandırılmaktadır.
İlgili 42 soru bulundu
Sirius Yıldızı Osmanlıca'da Şira, Türkçe'de Akyıldız adıyla bilinir. Sirius yıldızı, Kuran'da adı geçen tek yıldız olma özelliğini taşır. Sirius pek çok mitolojik ve folklorik öykülere Güneş'ten bağımsız bir biçimde konu olabilmiştir.
Şira yıldızı, gökyüzünün en parlak yıldızı olmasını aydınlatma gücünün yanında Güneş Sistemi'ne olan yakın konumuna borçludur. Güneş'e 8,47 ışık yılı mesafede olan Şira yıldızı, uzayda bulunan yakın komşularımızdan birisidir. Kütlesi bakımından Güneş'in iki katıdır. Aydınlatma gücü Güneş'in 25 katıdır.
Sirius Güneş Kavuşumu, nadir görülen bir doğa olayı olarak kabul ediliyor. Bu kavuşum, Güneş'in tropikal Yengeç burcunun 14. derecesinde yer alan Sirius yıldızı ile bir araya gelmesiyle oluşur. Sirius, birçok eski kültür tarafından uzun süredir saygı görüyor ve Ruhsal Güneşimiz olarak kabul ediliyor.
Dikkatleri çeken şi'râ da bunlardan farklı olmayıp, “Şi'rânın rabbi de yalnız O'dur” (en-Necm 53/49). Bu âyetin geçtiği Necm sûresinin başında, “Andolsun o yıldıza battığında” buyurularak yıldızın batmasına vurgu yapılmış, En'âm sûresinde (6/76) Hz.
Gökyüzünde Güneş'e yakın konumda bulunduğundan ve yörüngesi Dünya'nınkine göre Güneş'e daha yakın olduğundan, yeryüzünden sadece Güneş doğmadan önce veya battıktan sonra görülebilir. Bu yüzden Venüs, Akşam Yıldızı, Sabah Yıldızı veya Tan Yıldızı olarak da isimlendirilir.
Eğer uzayda bol miktarda bulunan bu göktaşlarının yörüngeleri Dünya'mızın yörüngesi ile kesişirse, göktaşı büyük bir hızla (12-72 km/sn) atmosfere girer. Bu sırada meydana gelen sürtünme ile göktaşı ısınır, yanar ve ışık saçmaya başlar. Halk dilinde bu olaya yıldız kaydı denir.
Esasında büyük yıldızlar mavi renge ek olarak insan gözünün ışık tayfında göremediği bölgelerden morö- tesinde de (ultraviyole) ışıma yapar.
Dünya'ya en yakın yıldızın bilinen adı Proxima Centauri'dir ve bu 1915 yıldız yılında keşfedilmiştir ve Proxima Centauri 11,05 kadirle çıplak gözle göremeyecek kadar sönük olmasına rağmen Güneş'e bilinen en yakın yıldızdır.Proxima b'nin yaşanabilirlik potansiyelini inceleyince Güneş dışı gezegenin muhtemelen Güneş ...
Cambridge Üniversitesi'nde çalışan bir grup gökbilimci bugüne kadar bilinen en küçük yıldızı keşfetti. Bilimsel yazında EBLM J0555-57Ab olarak adlandırılan yıldız Dünya'ya yaklaşık altı yüz ışık yılı uzaklıkta. Çapı Satürn'ünkinden biraz büyük olan yıldızın kütlesi Güneş'inkinin sadece %8'i kadar.
Avrupa Uzay Ajansı'na (ESO) ait Şili'deki Çok Büyük Teleskop (ÇBT) yardımıyla yapılan çalışma, Dünya'dan 12 bin ışık yılı uzaklıktaki, çapı Güneş'inkinin 1300 katından daha büyük olan HR 5171 A'nın evrende şimdiye kadar gözlenen en büyük yıldız olduğunu ortaya çıkardı.
Dogonlar, günümüzde Mali nüfusunun yüzde 4'ünü oluşturmaktadır. Bu kabile çok zengin ve bir o kadar da karmaşık bir inanca ve yaşam felsefesine sahip bir kabiledir. Onları farklı yapan en büyük özellikleri ise uzaya ve uzaylılara inanmalarıdır.
Bu yıldız pek çok mitolojik ve folklorik öykülere Güneş'ten bağımsız bir biçimde konu olabilmiştir. Sirius'un helyak doğuşu antik Mısır'da Nil Nehri'nin taşmalarını, antik Yunan'da “köpek günleri”nin (kavurucu sıcak günler) başlangıcını işaret ediyordu.
30 Yılda Bir Ortaya Çıkan Enerji! 6 ve 7 Temmuz'a DİKKAT! Sirius - Güneş Kavuşumunun Mucizevi Etkisi - YouTube.
Kısacası Venüs gezegeninin iyiliği hepimiz için bu dönem sahnededir. Venüs'ün kavuştuğu Sirius Yıldızı da en parlak ve en net gözüken yıldız olarak tanımlanır. Parlaklığı ile ışık saçarken, sıradan olanı kutsala çevirmek gibi bir enerjisi olduğu vurgulanır.
Şanlıurfa'nın Örencik Köyü'nde bulunan 11.000 yaşındaki tapınak, binlerce yıl önce günümüzde Sirius, o dönem Şira olarak bilinen yıldıza tapmak için inşa edildi. Bir yıldız nelere kadir, binlerce yıllık tapınağın sebebi olabiliyor.
Bugün hala hayatta olan, “Dünya'dan çıplak gözle gördüğümüz” Sirius A ise, yaklaşık iki güneş kütlesinde olan deli dolu bir yıldızdır ve ömrünü tamamlamasına sadece 500-600 milyon yıl kadar kalmıştır.
Sirius ilk bakışta tek bir yıldız gibi görünmektedir. Oysaki Sirius yıldızı Sirius A ve Sirius B olarak isimlendirilen iki yıldızın birleşimidir. İslamiyete göre bu yıldızın Rabbi'nin de Allah olduğuna inanılmaktadır. Bu yüzden bu yıldızdan Kuranı Kerim'de birçok surede bahsedilmektedir.
Cepheus ya da Kral takımyıldızı, modern 88 takımyıldızdan biridir. Kekili (cephei) dünyadan 50 ışık yılı uzak bir yıldızdır. Çıplak gözle gökyüzüne bakıldığında, (Casiopia, Andromeda takımına doğru) tacı olan bir insan gibi görünür. Türkçe sefe değişkeni ile ilişkilendirildiğinden Sefe adıyla bilinir.
Yıldız, ağırlıklı olarak hidrojen ve helyumdan oluşan, karanlık uzayda ışık saçan, gökyüzünde bir nokta olarak görünen plazma küresidir. Bir araya toplanan yıldızların oluşturduğu galaksiler, gözlemlenebilir evrenin hâkimidir. Dünya'dan çıplak gözle görülebilen yaklaşık 6 bin dolayında yıldız vardır.
Bugünün her anının değerlendirilmesi gerektiği tavsiye ediliyor. Bugüne Sirian günü denilmektedir. Bu zamanda gelecek ile ilgili planlar yapmak, dua etmek, dilek dilemek ayrıca kalıcı olmasını istediğiniz işlerinizi başlatmak için uygun bir zamandır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri