Bizans İmparatorluğu ile yapılan Pasinler Savaşı Büyük Selçuklu ve Bizans karşılaşması 10 Eylül 1048 tarihinde yapılmıştır. Türkler ve Bizans arasında yapılan ilk savaş olma özelliği taşımaktadır. Pasinler Savaşı'nın en önemli özelliği bir Türk Devleti'nin Bizans İmparatorluğu'na karşı yaptığı ilk savaş olmasıdır.
Bafeus/Bapheus veya Koyunhisar Muharebesi, 18 Temmuz ve 27 Temmuz 1302 tarihleri arasında Osmanlı Devleti ile Bizans İmparatorluğu'nun yaptığı muharebe. Koyunhisar Savaşı Osmanlı Devleti ve Bizans İmparatorluğu arasında yapılan tarihteki ilk silahlı çarpışmadır.
Bu savaşın başlama nedenleri ise; Müslümanlar, İslam dinini geniş alanlara yaymak istiyordu, Bizans İmparatorluğu ise İslam'ı kendileri için bir tehlike olarak görüyor ve yayılmasına engel olmak istiyorlardı, Bizans İmparatorluğu topraklarını korumak ve bu topraklara İslam dininin gelmesini istemiyorlardı.
İlgili 18 soru bulundu
Osmanlı-Bizans Savaşı (1366-1372), Osmanlı Devleti ile Doğu Roma İmparatorluğu (Bizans) arasında Trakya topraklarında yapılan ve Osmanlıların kesin zaferiyle sonuçlanan savaş.
1302 tarihinde yaşanan Koyunhisar Savaşı ile ilk kez Bizans ile savaşan Osmanlı padişahı, Osman Gazi'dir.
Osmanlı Devleti ile Haçlı ordularını tarihte ilk kez karşı karşıya getiren savaş 1364 yılında gerçekleşen Sırpsındığı Savaşı'dır. Osmanlı Devleti'nin 1361 yılında Edirne'yi fethetmesi ve İstanbul ile Avrupa arasındaki iletişimin kesilmesi, oluşturulan bu Haçlı ittifakı için belirleyici olmuştur.
Tarihteki en ölümcül savaş, toplam kümülatif ölüm sayısı bakımından, 1939'dan 1945'e kadar, 60-85 milyon ölüm ile II. Dünya Savaşı olmuştur. Ardından da 60 milyon civarındaki ölüm sayısı ile Moğol istilaları gelmektedir.
Koyunhisar Savaşı Tarihi
Bafeus muharebesi olarak da bilinen Koyunhisar Savaşı, 18-27 Temmuz 1302 yılında yapılan savaştır. Osmanlı Beyliği ve Bizans arasında yapılmıştır. Tarihte Osmanlı ve Bizans arasında yapılmış ilk savaştır.
Peygamber'le Mekkeli müşrikler arasında yapılmış, Hz. Peygamber'in askeri dehası, stratejisi ve savaş taktikleri sayesinde zaferle sonuçlanmıştır. Müslümanlar ile Müşrikler arasında yapılmış olan ilk savaş olma niteliği barındıran Bedir Savaşı 624 tarihinde gerçekleşmiştir.
Katvan Savaşının Önemi
Büyük Selçuklu Devleti'nin yıkılışına neden olması bakımında tarihte yaşanmış olan önemli savaşlardan biridir. Bu savaş sonrası yenilgiye uğrayan Büyük Selçuklu Devleti parçalanarak ortadan kalkmıştır. Savaşı kesin olarak kazananı Karahitaylılar Devleti olmuştur.
Oysaki 26 Ağustos 1071 tarihinde Büyük Selçuklu Sultanı Alparslan'ın Bizans İmparatoru Romenos Diogenes'e karşı Malazgirt ovasında kazandığı zafer, yalnız Türk-İslâm ve Bizans tarihinde değil, dünya tarihi içinde bir dönüm noktası olmuş ve neticesi günümüze kadar gelmiştir.
Sırpsındığı Muharebesi veya Birinci Meriç Muharebesi 1364 yılında, Sırp İmparatorluğu, Macar Krallığı, İkinci Bulgar İmparatorluğu, Bosna Banlığı ve Eflak Prensliği'nden oluşan ittifakın, Osmanlı'yı Balkanlar'dan atmak için başlattıkları bir savaştır.
Çirmen Muharebesi veya diğer adıyla İkinci Meriç Muharebesi, 1364 yılında yapılmış olan Sırpsındığı Muharebesi'nde yenilen taraf olan Sırpların, Osmanlı Devleti ile Meriç kıyısındaki Çirmen yakınlarında (günümüzde Ormenio), 26 Eylül 1371 tarihinde yapılan muharebedir. Osmanlıların zaferiyle sonuçlanmıştır.
Türkler ve Bizans arasında yapılan ilk savaş olma özelliği taşımaktadır. Pasinler Savaşı'nın en önemli özelliği bir Türk Devleti'nin Bizans İmparatorluğu'na karşı yaptığı ilk savaş olmasıdır. Bu savaştan Büyük Selçuklu Devleti galip ayrılmıştır.
Bizans İmparatorluğu veya Doğu Roma İmparatorluğu ya da kısaca Bizans, Geç Antik Çağ ve Orta Çağ boyunca Roma İmparatorluğu'nun devamı şeklinde var olan ve başkenti Konstantinopolis (günümüzde İstanbul, önceleri Byzantion) olan ülke.
Hz. Muhammed'in, Hristiyan olan Gassani Devleti'ni İslam dinine davet etmek için gönderdiği elçinin, Busra Valisi Şürahbil tarafından öldürülmesi üzerine gerçekleşen Mute Savaşı; 629 yılında yapılmıştır.
Yermük Savaşı Hangi Halife Döneminde Yapıldı? 639 senesinde Bizans ile İslam orduları arasında gerçekleşen Yermük Savaşı; Hz. Muhammed'in ardından ilk halife olan Hz. Ebubekir döneminde yapılmıştır.
Pelekanon Muharebesi (veya diğer ismiyle Maltepe Meydan Muharebesi), Osmanlıların Kocaeli Yarımadasındaki fetihleri ve İznik'i kuşatmaları sebebiyle 10-11 Haziran 1329 tarihinde Bizans imparatoru III. Andronikos ile Osmanlı hükümdarı Orhan Bey arasında yapılan muharebe.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri