XV. yüzyıl sonlarında Osmanlı Devleti tarafından fethedilen Batum, yaklaşık 500 senelik bir Türk hâkimiyetinden sonra, 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı neticesinde imzalanan Berlin Antlaşması ile Rusya'ya bırakıldı.
ÖZ 16 Mart 1921 tarihli Moskova Antlaşması ile T.B.M.M. Hükümeti, Batum'un Gürcistan'a ait olduğunu, bazı şartlar altında kabul etmiş ve daha sonra yapılan Kars Antlaşması ile bu durum teyit edilmiştir.
Demokratik Gürcistan Cumhuriyeti sınırları içinde kalan Artvin ve Ardahan geri alınırken, 7 Mart 1921'de Batum da alındı, Fakat 16 Mart 1921 tarihinde imzalanan Moskova Antlaşması gereğince Bolşevik ordularının ele geçirdiği Gürcistan'a bırakıldı.
Birçok kişi tarafından merak edilen sorulardan bir tanesi de Batum'a geçiş konusundadır. Gürcistan özellikle Türk vatandaşı olan kişilere seyahat kolaylığı sağlamıştır. Batum'a pasaportsuz vizesiz girilebilmektedir. Kişilerin sadece kimliklerini göstermeleri gerekmektedir.
BATUM, GÜRCİSTAN'A GİRİŞ ÜCRETİ NE KADAR
Batum'a giriş ücreti 150 TL. Yurtdışına çıkarken, 7 yaşı ve üzeri herkesin Yurtdışı Çıkış Harcı ücreti olarak bunu ödemesi gerekiyor.
İlgili 22 soru bulundu
Nasıl Gidilir
İstanbul'dan Batum'a Türk Hava Yolları tarafından gerçekleştirilen bir uçuş var ve bu uçuş yaklaşık olarak 1 saat 55 dakika sürüyor. Kara yolu aracılığıyla Batum'a gitmek isteyenler önce Artvin Hopa'ya oradan da dolmuşlar aracılığıyla Sarp Sınır Kapısı'na gidebilirler.
Bolşevik İhtilali üzerine Ruslar, Birinci Dünya Savaşı'ndan çekilince, Osmanlı Devleti ile Sovyet Rusya arasında 3 Mart 1918 tarihinde imzalanan Brest-Litovsk Antlaşması ile Kars, Ardahan ve Batum sancakları Osmanlı Devletine geri verildi.
Yine Osmanlı belgelerine göre İngilizler, Batum'u işgal ettikten sonra da kendi dillerine aşina olan Ermenilerden alaylar oluşturmuşlardı.
Gürcistan Seferi, İkinci Vezir Kara Ahmed Paşa komutasındaki Osmanlı birliğinin 1549 yılında Samtshe Atabeyliği üzerine düzenlediği ve yaklaşık 20 kalenin fethi sonucunda Osmanlıların zaferiyle biten askerî harekât.
Gürcistan'ın resmi dili Gürcüce'dir; Abhazya özerk cumhuriyetinde Abhazca da resmi dil kabul edilmiştir.
Göçmenler köken itibarıyla Türk ve Gürcü olmakla beraber tamamı Müslüman olup bugün Türk kimliği ile anılmayı benimsemişlerdir. Artvin ve Batum'dan gelen on binlerce göçmen, İstanbul ve Anadolu'da çeşitli yerlerde iskân edilmişlerdir.
Gürcüler ayrıca Azerbaycan, İran, Rusya, Türkiye, ABD ve Avrupa'nın bazı ülkelerine de dağılmıştır. Tarihsel antropoloji açısından Gürcüler; Svanlar, Lazlar ve Megreller ile aynı kökenden gelen bir Kartveli halkı olarak kabul edilir. Halkın büyük çoğunluğu bir Kartveli dili olan Gürcüce konuşmaktadır.
Moskova Anlaşması'ndan sonra bölge de yaşayan Türk-İslam ahali çareyi Türkiye'ye göç etmekte bulmuştur. Göçün en önemli sebeplerinden biri de Gürcistan'ın Sovyetleşmesi ve bölge yaşayan Türk-İslam ahaliye uygulanan yıldırma politikalarıdır. Gürcü şovenizmi artınca bölgedeki huzursuzluk iyice artmıştır.
Osmanlı Devleti ile Ruslar arasında yaşanan 1828-1829 Osmanlı-Rus Savaşı savaşı Osmanlı aleyhinde sonuçlandı ve 1829 yılında yapılan Edirne Antlaşması ile Batum'a kadar olan Gürcistan ve Kafkasya bölgeleri Ruslara bırakıldı.
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları, Gürcistan'a geçerli yeni tip çipli kimlik kartları ile vizesiz olarak seyahat edebilmektedir. Önemli Not: Ülkelerin vize ve seyahat koşulları değişiklik gösterebilmektedir.
Böylece Batum'da son Türk idaresi tesis edilmeye başlandı. Ancak bu durum uzun sürmedi ve 16 Mart 1921 tarihinde Türkiye ile Sovyet Rusya arasında imzalanan Moskova Antlaşması'yla Batum bazı tavizler karşılığında Sovyet Gürcistanı'na bırakıldı.
Mondros Antlaşması'ndan sonra, İtalyanlar Güney Batı Anadolu topraklarına asker çıkarmayabaşlamışlar ve 28 Mart 1919 tarihinde Antalya'yı işgal etmişlerdir. İtalyanlar Antalya'yıaynı zamanda askeri üs olarak da kullanmışlardır.
Etimoloji. Artani veya Artaani'den değişime uğramış olan Ardahan, Ahameniş döneminde, Gürcistan'da da yayılmış bir din olan Zerdüştiliğe bağlı olarak ortaya çıkmış bir yer adı olarak kabul edilir.
Ardahan ili yaklaşık 3000 yıllık bir geçmişe sahip olup, 628 yılında Hazar Türklerinin bir kolu olan Arda Türklerinin eline geçerek Ardahan adını almıştır.
İşgal altındaki Ardahan'ın kaderi, bir yıl suma Paris Antlaşmasıyla belirlendi. İngiltere'nin zorlamasıyla Rusya, Kars ve öteki Osmanlı arazisini boşaltacaktı. 30 Mart 1856'da yürürlüğe giren antlaşmayla Ruslar, Kars ve Ardahan'ı boşalttılar.
Gürcüler Türklere büyük seyahat kolaylığı sağlamış: Gürcistan'a pasaportsuz, vizesiz gidilebiliyor. Sadece yeni çipli kimliğinizi veya pasaportunuzu götürmeniz yeterli.
Batum Ucuz Mu? Ucuz, zaten dediğimiz gibi sınır bölgesinde yaşayanlar alışveriş için Batum'a gidiyor. Fiyatları örneklemek gerekirse; 3 ana yemek + 1 salata + 3 bira, 35 Lari (Tem 2016'da 45 TL) tuttu. Alkol ve sigara özellikle Türkiye'ye kıyasla bayağı daha ucuz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri