Turnaların ömrü doğada 20-30 yıldır. Üstelik tek eşlidirler. Yeryüzünde 15 turna türü var.
Turna veya halk arasındaki söyleyişiyle durna, leylek büyüklüğünde, uzun bacaklı, zarif boyunlu, parlak duru gözlü, göçmen bir su kuşudur. Başının arka tarafında geriye doğru sarkan bir zülfü, kanatlarının göz alıcı, mavi, kırmızı ve yeşil tüyleri vardır.
Göçer olan bu simge kuş, Uzakdoğu'dan Anadolu'ya kadar sıla ve gurbet ile özdeş olup haber getiren ve ruh taşıyan elçi durumundadır. Dişi ve erkek turna kuşlarının birbirine olan sadakati ve vefası, Alevi-Bektaşi inancında ikrarlı ilişkilerin ve eşlerin durumu ile özdeş bilinir.
Türkiye'nin tüm bölgelerinde görülebilirler. Bazıları Türkiye'de yerleşik olarak yaşar. Bazılarıysa kuzeyden güneye göç ederken Türkiye'yi göç yolu olarak kullanır. Dünya genelinde Kuzey Avrupa'dan Orta ve Doğu Asya'ya kadar geniş bir dağılım gösterirler.
Turna kuşu leylekle sıklıkla karıştırılmaktadır. Ancak leylek ile arasında ki en büyük fark gaga bölümüdür. Turna Kuşu Nedir? Turna kuşu oldukça zeki bir kuştur.
İlgili 37 soru bulundu
'Kâğıttan Bin Turna Kuşu' efsanesine göre bir insan kâğıttan 1000 turna kuşu yaparsa dileği kabul olurmuş. Sadako, hastalığını öğrendiğinde ümidini kaybetmeyip kâğıttan turna kuşu yapmaya başlamıştır. Ancak Japon kızının ömrü 1000 turnayı katlamaya yetmez ve 25 Ekim 1955 günü 644. turnayı katlarken ölür.
Turnanın göçmen bir kuş olması, diyar diyar gezmesinden ötürü onun haber getirip götürme görevini üstlenmesi tutmaktadır. Turnaların göçü ile türküler arasında ilişkiyi inceleyen bir çalışmaya buradan ulaşabilirsiniz. Turnanın morfolojik olarak güzelliği, dansı, sesi ve sade yaşamı diğer önemli nedenler arasındadır.
Saksağan, kumru, bülbül, kanarya, muhabbet kuşu, keklik, sülün, bağırtlan kuşu, güvercin, bıldırcın, tarla kargası, tavus, kırlangıç, baykuş, papağan, turna, saka kuşu, çalı kuşu, ispinoz, serçe ve sığırcık gibi kuşlar helaldir.
Allı Turna kuşları aynı zamanda flamingo kuşları olarak da bilinmektedir. Dengeli bir tuz oranı olan göllerde yaşarlar ve mutlaka çevresinde tatlı su kaynakları olmalıdır.
Evet, halk türkülerinde sıkça geçen Allı Turna, bildiğimiz Flamingodur.
Turna ismi her ne kadar duyulan bir isim olmasa da, birçok insanın ilgisini çekebiliyor. En çok kullanılan isimler arasında yer alan bir isim değildir. Fakat anlamı itibariyle son zamanlarda çok fazla ilgi gören isimlerden biri olmuştur. Turna isminin anlamı göçmen kuşudur.
Japon turnası (Grus japonensis), turnagiller (Gruidae) familyasından iri bir turna türüdür. Japon turnası, ak turnadan sonra en nadir turna türüdür. Feng Shui'ye göre Japon turnası, şans, sadakat ve uzun ömürlülüğü simgeler.
Genellikle yetişkin turnalar bu avcılardan uçarak kolaylıkla kaçabilirler.
Turnaların ömrü doğada 20-30 yıldır.
Turna kuşlarının yaklaşık 16 türü var. İçlerinden en bilindik türleri ise şöyle: Taçlı Turna.
osmanlı'da devşirme işi için görevlendirilen zabitlerdir. reşad ekrem koçu'ya göre toplayıp getirdikleri çocuklar turna sürüsüne benzetildiği için bu unvan verilmiştir. bu turnaların ekseriyeti yeniçeri, kimisi cellat, kimisi sadrazam olmuştur.
Telli turna da, turna gibi göç sırasında ülkemizden geçtiği gibi Doğu Anadolu'da az sayıda da olsa kuluçkaya yatmaktadır. Telli turnanın kuluçkaya yattığı alanlar literatürde Erzurum Ovası, Ağrı ili ve çevresi, Doğubeyazıt'ın kuzeyindeki sazlıklar, Murat Nehri Vadisi ve Bulanık Ovası olarak tanımlanmaktadır.
Turnalar kavgacı, yırtıcı kuşlar değildir. Barışın simgesi olarak görünürler.
Her yıl birçok kuş, dünyanın bir ucundan diğer ucuna, besinin bol olduğu ılıman yerlere uçar. Hayvanların bu mevsimsel hareketler göç olarak adlandırılır. Birçok turna türü, kış aylarında güneye, ilkbahar ve yaz aylarında ise kuzeye göç eder. Göç sırasında sayıları 400'ü bulan gruplar oluştururlar.
Eti yenmeyen kuşlar:
Avını pençesiyle yakalayan ve leş yiyen, çaylak, kartal, kerkenez, kuzgun, akbaba, leş kargası, yarasa, atmaca, şahin, martı, leylek, flamingo, egret, kelaynak gibi kuşlar yenmez.
Görkemli bir kuş ve orta-boyutlarda bir turna olup, 100-130 santimetre büyüklüğünde, 180-240 santimetre kanat açıklığında, 4.5–6 kg ağırlığındadır. Beyaz yüz çizgisiyle ve siyah kanat tüylerinin bir demetiyle gridir.
Kirpinin avlanması ve bilinçsizce tüketilme hem ekolojik dengenin bozulmasına, hem de insan sağlığı açısından ciddi tehlikelere yol açabilir. Bu yüzden kirpi etinin tüketilmesi, önerilmemektedir.
Turnaya birçok kültürde kutsal sayılan kuşlardan biri olarak rastlanmıştır. Genel olarak haberci kuşlardan sayılan turnanın uğur ve iyi haber getirdiğine inanılır. Turnanın gerdanında ve başında bulunan tüyler “tel” olarak isimlendirilir. Telli turnalar uğur getirir.
İlk göç yolculuğunda aralıksız bin 600 kilometre uçarak bilim adamlarını düşüren turna, ortalama 52 kilometrelik bir hızla ve 50-1000 metre yüksekliklerinde seyahatini sürdürdü.
Ülkemizde turnagiller (Gruidae) ailesine ait üç kuş türü var. Telli turna (Anthropoides virgo) ülkemizde yaşayan üç turna türünden biri. Ak turna (Grus leucogeranus) ve turna (Grus grus) diğer turna türleridir. Telli turnalar 85-100 cm kadar boyda, 155-180 cm kanat açıklığında olan ve büyük sayılabilecek kuşlardandır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri